Οι τροφές που διασπούν το λίπος από την περιοχή της κοιλιάς!

Όπως και να το κάνουμε, η επίπεδη κοιλιά θα βρίσκεται πάντα στη wish list μας και όλες μας οι προσπάθειες θα περιστρέφονται γύρω από αυτή. Τελικά όμως είναι τόσο δύσκολο να την αποκτήσουμε ή απλά δεν ξέρουμε τον τρόπο; Αυτήν τη φορά τα πράγματα γίνονται λίγο πιο εύκολα με την Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Γεωργία Καπώλη να μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη λεγόμενη flat belly. Πως; Προτείνοντας σε όλες εμάς συγκεκριμένες τροφές που διασπούν το λίπος από την περιοχή της κοιλιάς και φέρνουν …επίπεδο αποτέλεσμα.

Οπότε, σκέψου ότι το six pack κρύβεται κάπου στην κουζίνα σου και για να το αποκτήσεις θα πρέπει απλά να εντάξεις στη διατροφή σου συγκεκριμένα magic foods (plus: τη γυμναστική σου εννοείται!). Ρίξε λοιπόν μια ματιά σε όλα αυτά που πρέπει να καταναλώσεις, τι ακριβώς πρέπει να επιλέξεις μετά το γυμναστήριο για να ενισχύσεις τις προσπάθειές σου και τι δεν πρέπει ποτέ να παραλείπεις από το εβδομαδιαίο σου μενού.


ΟΙ ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Μπανάνες
Αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι μπανάνες παχαίνουν, στην πραγματικότητα αποτελούν σύμμαχο της επίπεδης κοιλιάς. Τροφές πλούσιες σε κάλιο συντελούν στη μείωση του πρηξίματος στην περιοχή της κοιλιάς δρώντας ως φυσικό διουρητικό, προκαλώντας την απελευθέρωση της περίσσειας νατρίου και του νερού που συγκρατείται στο σώμα. Οι διαλυτές ίνες που περιέχουν οι μπανάνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση ή στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, η οποία μπορεί να είναι μια σημαντική αιτία για το πρήξιμο της κοιλιάς.

Κατανάλωσε μια μπανάνα ως καθημερινό σνακ ή πρόσθεσέ τη στο smoothie σου. Άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο που βοηθούν στην καταπολέμηση του πρηξίματος της κοιλιάς αποτελούν, οι γλυκοπατάτες, τα καρύδια, οι ντομάτες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.


-Ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι καλή πηγή ασβεστίου, ένα ορυκτό που επιβραδύνει την παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία διασπά το κοιλιακό λίπος. Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι παρέχει πρωτεΐνες, γεγονός που συνεισφέρει στον έλεγχο του βάρους και μπορεί να είναι πιο εύπεπτο για το έντερο από τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η αιτία των δεινών στο γαστρεντερικό σύστημα για πολλούς, κυρίως των εντερικών αερίων και του φουσκώματος. Το ελληνικό γιαούρτι, ωστόσο, περιέχει ζωντανή καλλιέργεια γιαουρτιού, ή αλλιώς “καλά” βακτήρια, τα οποία βοηθούν στην καλή λειτουργία της πέψης και στην πρόληψη των αερίων και του πρηξίματος.

Επίσης το στραγγιστό γιαούρτι περιέχει λιγότερη λακτόζη, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά φιλικό σε όσους έχουν δυσανεξία σε αυτή.


-Δημητριακά ολικής αλέσεως

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να συμβάλλουν με τη σειρά τους στην απόκτηση επίπεδης κοιλιάς. Μελέτη στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε δημητριακά ολικής αλέσεως τείνουν να χάνουν περισσότερο κοιλιακό λίπος από εκείνους που δεν τα καταναλώνουν. Η δυναμική τους στις πτυχώσεις της κοιλιακής χώρας προέρχονται πιθανότατα από την περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες. Οι ενισχυμένες αυτές ίνες διατηρούν χαμηλά τα επίπεδα ινσουλίνης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των λιπώδη κυττάρων.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχουν επίσης βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά για καλή υγεία. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ συνιστά στους υγιείς ενήλικες να καταναλώνουν καθημερινά περίπου 170γρ δημητριακών ολικής αλέσεως.


-Σπαράγγια

Ενώ όλα τα πράσινα λαχανικά είναι “σούπερ σταρ” σε θρεπτικά συστατικά με λίγες θερμίδες και προωθούν ένα υγιές βάρος, τα σπαράγγια εξυπηρετούν τριπλό καθήκον στο αποτέλεσμα ενάντια στο φούσκωμα. Κατ’ αρχάς, αποτελούν πηγή πρεβιοτικών, τα οποία υποστηρίζουν την ανάπτυξη των “καλών” βακτηρίων που βοηθούν στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας στο πεπτικό σύστημα για την πρόληψη ή και τη μείωση των αερίων. Περιέχουν επίσης διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες για την προώθηση της συνολικής υγείας του πεπτικού, καθώς και φυσικές αντιφλεγμονώδεις ουσίες για τη μείωση του ερεθισμού του γαστρεντερικού σωλήνα.

Για να μειώσεις το πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς, κατανάλωσε βραστά σπαράγγια μερικές φορές την εβδομάδα. Για να ενισχύσεις επιπλέον την προσπάθειά σου για επίπεδη κοιλιά, ψιλοβρέξέ τα με ελαιόλαδο.


-Πράσινο τσάι

Το μυστικό του βρίσκεται στις κατεχίνες, φυσικά αντιοξειδωτικά του τσαγιού, που σύμφωνα με έρευνες ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλλουν στη μείωση του σπλαγχνικού (κοιλιακού) λίπους. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού (2-3 ποτήρια) αυξάνει τις καύσεις κατά 3-4%.


ΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

Η διατροφή που ακολουθείς στη διάρκεια της ημέρας και ειδικά αφότου έχεις γυμναστεί, έχει μεγάλη σημασία για τη γράμμωση που θέλεις να αποκτήσεις. Πρώτα στη λίστα σου πρέπει να μπουν η πρωτεΐνη και τα προϊόντα ολικής άλεσης, στα οποία θα βρεις τη σωστή αναλογία πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπαρών στοιχείων, για την ενέργεια που χρειάζεσαι μετά από μια ώρα προπόνησης.

Προτεινόμενες επιλογές:

  • Αποξηραμένα φρούτα και ανάλατους ξηρούς καρπούς
  • 1 κρίθινο παξιμάδι με μια φέτα τυρί light και μια φέτα γαλοπούλα
  • 1 γιαούρτι με κανέλα με 1 φρούτο ή 2κ.σ. δημητριακά ολικής αλέσεως


ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΙΣ

Κοτόπουλο
Το κοτόπουλο είναι από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και χαμηλό σε λιπαρά. Για ακόμη πιο light εκδοχή, αφαίρεσε την πέτσα του.

Όσπρια
Ασπρα φασόλια, φακές, μαυρομάτικα και ρεβίθια είναι οι καλύτερες επιλογές σου. Μπορείς να τα φας ως κρύα σαλάτα ή και στο φούρνο με λίγο λάδι και μυρωδικά. Μην ξεχνάς ότι είναι άριστη πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι τα όσπρια παίζουν σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους, γιατί λόγω των φυτικών ινών χορταίνουν, δίνουν μακρόχρονα ενέργεια κι επηρεάζουν θετικά μελλοντικές διατροφικές επιλογές.

Θαλασσινά
Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, αλλά το μικρό είναι αυτό που τρώει το λίπος. Οι σαρδέλες είναι η επιλογή που θα βγάλει στον αφρό το six pack σου. Πρόκειται για άριστη πηγή πρωτεΐνης, κάτι το οποίο προσφέρει κορεσμό. Επιπλέον, φαίνεται ότι τα ευεργετικά ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στις σαρδέλες βοηθούν άτομα που κάνουν δίαιτα να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κι αυτό με τη σειρά του επηρεάζει την πείνα και την αποθήκευση λίπους.


-Αυγά

Είναι καλή πηγή βιταμίνης Β12, μια θρεπτική ουσία που βοηθά το σώμα να διασπάσει τα λιπώδη κύτταρα. Επίσης παρέχουν το δυνατό συστατικό, τη βιταμίνη D. Η ανεπάρκεια της βιταμίνη D στο αίμα έχει συνδεθεί με παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένης και της κοιλιακής παχυσαρκίας. Η χολίνη, ένα άλλο δυνατό θρεπτικό συστατικό που περιέχεται στα αυγά, είναι γνωστή για το ρόλο της στο μεταβολισμό του λίπους.

Δεδομένου ότι η πλειοψηφία αυτών των θρεπτικών ουσιών βρίσκεται στον κρόκο του αυγού, φρόντισε να το καταναλώνεις ολόκληρο. Εάν σε ανησυχεί η χοληστερόλη που περιέχεται στον κρόκο, μια μελέτη του 2008 από τις συνεχιζόμενες Ιατρικές Μελέτες Υγείας, υποστηρίζει την ιδέα ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα είναι γενικά ασφαλής για την καρδιά. Ωστόσο μίλησε με το γιατρό σου για να καθορίσει το τι είναι καλύτερο για τη δική σου περίπτωση.

Δες ΕΔΩ την ιδανική δίαιτα για επίπεδη κοιλιά!

Δες ΕΔΩ ασκήσεις για καλλίγραμμους κοιλιακούς!

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More