Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα smoothies και το αδυνάτισμα! PLUS: 3 detox συνταγές

Καλοκαίρι, ήλιος, θάλασσα… Είμαστε στην τελική ευθεία για τις διακοπές μας. Κάπου εδώ λοιπόν θα μπω εγώ στη μέση, με σκοπό να σου υπενθυμίσω κάτι. Το καλοκαίρι εκτός από όλα αυτά τα θετικά που σου ανέφερα παραπάνω, έχει μια μεγάλη ποικιλία από φρούτα και λαχανικά με έντονη γεύση και φυσικά λίγες θερμίδες. Τα περισσότερα από αυτά προσφέρουν ενυδάτωση στο σώμα μας, ενέργεια, θρεπτικά συστατικά και πάνω από όλα μπορούν να γίνουν ο κατάλληλος σύμμαχος στη δίαιτά σου ή ο καλύτερος φίλος της ημερήσιας λιγούρας.

Επειδή όμως είμαστε κορίτσια του fitness και μας αρέσουν πολύ τα διατροφικά trends που κατά καιρούς μαθαίνουμε, θα ήταν άδικο να σου αναφέρω ότι μπορείς όλα αυτά να τα απολαύσεις σε μια απλή σαλάτα. Εξάλλου αυτό είναι κάτι που το γνωρίζεις ήδη. Για αυτό το λόγο σκέφτηκα σήμερα να μιλήσουμε για τα smoothies και τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν στο σώμα σου, τη διατροφή σου και φυσικά πως μπορούν να ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο σου “παντρεύοντας” διάφορες γεύσεις. Όλες αυτές τις πληροφορίες μας της δίνει η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου, με extra tips για αδυνάτισμα, detox συνταγές και παγίδες που πρέπει να αποφύγουμε για να μην αυξήσουμε το βάρος μας.

ΠΩΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
Τα smoothies είναι η ιδανική λύση για όποια βιάζεται και δεν προλαβαίνει να φάει τα φρούτα της, για όποια θέλει να αποφύγει την τυρόπιτα στο δρόμο, για όποια βαριέται και θέλει να δοκιμάζει διαφορετικές γεύσεις. Θεωρούνται πολύτιμος σύμμαχος στο αδυνάτισμα, εφόσον μπορούν να αντικαταστήσουν κάποιο γεύμα ή κάποιο σνακ, δίνοντας ταυτόχρονα ενέργεια αλλά και κορεσμό, εφόσον περιέχουν όλο το φρούτο, άρα και τις φυτικές του ίνες. Χάρη σε αυτές τις ίνες λοιπόν, τα smoothies είναι πολύ πιο αποτελεσματικά στο αδυνάτισμα από έναν απλό χυμό, επειδή έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Ταυτόχρονα, επειδή συνήθως περιέχουν γάλα, γιαούρτι ή κεφίρ διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά τους περισσότερες ώρες (ειδικά αν περιέχει παγάκια). Το γαλακτοκομικό δεν επιτρέπει την άμεση έκθεση του φρούτου στον αέρα και με αυτόν τον τρόπο δεν “χαλάνε” τόσο εύκολα οι βιταμίνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ! ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ;
Υπάρχουν άπειρες συνταγές που μπορείς να δοκιμάσεις, ώστε να πίνεις κάτι διαφορετικό ακόμα και κάθε μέρα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα πάντα από φρούτα, αρκεί να μην ξεχαστείς με την ποσότητα, καθώς σε πολτοποιημένη μορφή δεν καταλαβαίνουμε τις μεγάλες μερίδες φρούτων και λαχανικών που καταναλώνουμε.

-Υπολόγιζε περίπου 2 φρούτα ανά smoothie και για να μη σου φαίνεται μονότονο, προτίμησε από μισό (πχ. 1/2 νεκταρίνι + 1/2 ροδάκινο + 2 βερύκοκα + 5 κεράσια).

-Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην μπανάνα, την οποία προσθέτουμε συνήθως λόγω της γλυκιάς της γεύσης, αλλά πιάνεται σαν δύο φρούτα.

-Σε σχέση με τα λαχανικά, ιδανικά είναι τα πράσινα, πχ. σπανάκι, kale, μαϊντανός, δυόσμος.

-Πριν περάσουμε στις συνταγές, να σου σημειώσω ότι κάθε smoothie θα πρέπει να έχει 250 θερμίδες, αν θες να αδυνατίσεις και να δεις τον αριθμό της ζυγαριάς σου να μειώνεται.

ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΜΕ SMOOTHIES
Στην περίοδο της αποτοξίνωσης μπορούμε να καταναλώνουμε μόνο
smoothies, αν και εφόσον καλύπτονται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και υπάρχουν τα κατάλληλα στοιχεία που αναζητάει ο οργανισμός μας. Το χαρακτηριστικό τους είναι η μεγάλη ποσότητα σε κάλιο που διαθέτουν και οι διουρητικές τους ιδιότητες. Μάλιστα, αν επιλέξεις να τα αραιώσεις με νερό ή με παγάκια, τότε σίγουρα έχεις δημιουργήσει μια τέλεια συνταγή για να νιώθεις χορτάτη, αλλά όχι υπερβολικά φουσκωμένη.

DETOX ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Smoothie 1
-1 λεπτή φέτα καρπούζι +1/2 αγγούρι + 1κ. σούπας μαϊντανό + παγάκια



Smoothie 2
-1/2 ποτήρι κεφίρ ή 1/2 γιαούρτι με προβιοτικά + 1κ. σούπας λιναρόσπορος + φύλλα baby σπανάκι + 1 λεπτή φέτα πεπόνι



Smoothie 3
-1 ποτήρι γάλα αμυγδάλου + 1 γκρέιπφρουτ + 1/2 μπανάνα + 1κ. σούπας δυόσμος

ΠΡΟΣΟΧΗ… ΣΤΑ SMOOTHIES ΠΟΥ ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ!
-Κάνοντας μια πρόχειρη αναζήτηση, τα smoothies που φαίνονται πιο νόστιμα περιέχουν πολλά και αρκετά “παχυντικά” υλικά. Καλό είναι να αποφύγεις ή να περιορίσεις την ποσότητα στα βούτυρα από ξηρούς καρπούς, πχ. ταχίνι, φυστικοβούτυρο, και να είσαι αρκετά προσεκτική στη ποσότητα του αβοκάντο, αν και εφόσον το συμπεριλάβεις στο ρόφημά σου. Προτίμησε να προσθέσεις μόνο το μισό κομμάτι, καθώς ένα ολόκληρο αβοκάντο σου δίνει περίπου 300 θερμίδες.

-Επίσης, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα του μελιού που θα χρησιμοποιήσεις, αλλιώς μπορείς να το αντικαταστήσεις με στέβια ή κάποιο άλλο υποκατάστατο ζάχαρης.

-Τέλος, μην σε ξεγελάει το γεγονός ότι πρόκειται για κάτι υγρό και σκέψου όλα τα συστατικά του στην αρχική τους μορφή, για να έχεις τον απαραίτητο έλεγχο στις θερμίδες.

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More