Πρωινό και αδυνάτισμα: Γιατί είναι σημαντικό; Τι πρέπει να επιλέξεις και τι να αποφύγεις

Συνέχεια με ρωτάς για το πρωινό γεύμα, τι πρέπει να περιλαμβάνει, γιατί είναι σημαντικό και πως βοηθάει στο αδυνάτισμα. Το μόνο που μπορώ να σου πω, σαν fitness editor, είναι πως το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και αυτό που σίγουρα θα βοηθήσει την προσπάθειά σου για απώλεια βάρους. Ναι, δεν είμαι παντογνώστης και για αυτό το λόγο αποφάσισα να απευθυνθώ στην Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Μαργαρίτα Μπουλούμπαση, ώστε να μας λύσει κάθε απορία. Οπότε, συνέχισε να διαβάζεις και αν χρειαστεί κράτα σημειώσεις. Ο λόγος στην ειδικό…

Το πρωινό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας, ειδικά εάν προσπαθείς να διατηρήσεις το βάρος σου ή να χάσεις κιλά, αλλά ακόμη και για μια ισορροπημένη διατροφή. Αν θες λοιπόν να είσαι μια ζωή αδύνατη, δεν έχεις παρά να το εντάξεις από τώρα στη διατροφή σου, εάν δεν το έχεις κάνει ακόμα.



ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ;

1. Παρέχει ενέργεια:
Έπειτα από την πολύωρη νηστεία (την ώρα του ύπνου δηλαδή) το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια. Το πρωινό γεύμα μας προσφέρει τα απαραίτητα “καύσιμα” ώστε να αντεπεξέλθει το σώμα στις καθημερινές δραστηριότητες μέχρι την ώρα του κυρίως γεύματος. Ακόμα κι ένα μικρό πρωινό είναι καλύτερο από το τίποτα.

Extra info: Εάν θέλεις να χάσεις βάρος ο ιδανικός συνδυασμός είναι ένα καλό πρωινό με μια πρωινή προπόνηση. Ο συνδυασμός αυτός θα σε βοηθήσει να ενισχύσεις το μεταβολισμό σου και να κάνει τις διπλάσιες καύσεις μέσα στην ημέρα.

2. Θέτει θεμέλια:
Αναλόγως με την επιλογή του πρωινού, επηρεάζεται η διατροφική μας συμπεριφορά μέσα στην ημέρα. Δώσε προσοχή σε αυτό που επιλέγεις και προσπάθησε να είναι όσο πιο υγιεινό και θρεπτικό γίνεται. Με αυτόν τον τρόπο θα “βαδίζεις” σε ένα σωστό διατροφικά δρόμο καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

ΠΟΣΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ;
Οι θερμίδες που πρέπει να έχει το πρωινό είναι ανάλογες με τις ημερήσιες ανάγκες του καθενός. Σε μια γενική βάση το πρωινό γεύμα καλό θα ήταν να κυμαίνεται περίπου στις 300-400 θερμίδες. Εάν έχεις στόχο την απώλεια βάρους καλό θα ήταν να μην υπερβείς τις 350 θερμίδες.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ;
Το πρωινό πρέπει να είναι πλήρες και να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη). Οι υδατάνθρακες (ψωμί, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρυγανιές, φρούτα, χυμός) φρόντισε να αποτελούν το 45-55% του συνόλου των θερμίδων του γεύματος, ενώ καλό θα ήταν να αποφύγεις τις τροφές που είναι επεξεργασμένες, όπως σφολιάτες, τυποποιημένα ψωμιά, καθώς κι εκείνες που περιέχουν πολλή ζάχαρη (κρουασάν, γλυκά κ.λπ.).

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη (γάλα, γιαούρτι, τυρί) καλό θα ήταν να παρέχουν περίπου το 15-20% των θερμίδων. Επιπλέον, τα λιπαρά, αν και παρεξηγημένα, δεν θα πρέπει να λείπουν. Αντιθέτως θα πρέπει να καταλαμβάνουν το 30-35% των θερμίδων (ελαιόλαδο, μαλακή μαργαρίνη, αβοκάντο). Απόφυγε τα κορεσμένα λίπη που περιέχονται στα αλλαντικά, στο αγελαδινό βούτυρο και προτίμησε τα μονοακόρεστα, όπως αυτά του ελαιόλαδου, του αβοκάντο και των ξηρών καρπών.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ;

  • Γάλα χαμηλών λιπαρών με δημητριακά ολικής αλέσεως και κανέλα
  • Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με ξηρούς καρπούς και μέλι
  • Γάλα χαμηλών λιπαρών και ψωμί ολικής άλεσης, μαλακή μαργαρίνη με μέλι
  • Ένα ποτήρι φυσικός χυμός και ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης και τυρί χαμηλών λιπαρών
  • Ένα ποτήρι φυσικός χυμός και μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης και ένα αυγό βραστό

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More