Συνταγές: Detox smoothies για αποτοξίνωση και αδυνάτισμα

Αυτήν τη φορά οι συνταγές μας έχουν να κάνουν με την αποτοξίνωση! Παρακάτω θα βρεις 5 detox smoothies που θα αποβάλουν τις τοξίνες από το σώμα σου και φυσικά θα ενισχύσουν την προσπάθειά σου για απώλεια βάρους. Επειδή όμως δεν θα μπορούσα να τα είχα φέρει μόνη μου εις πέρας, απευθύνθηκα στην Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Κλειώ Δημητριάδου, η οποία μας δίνει αυτές τις συνταγές και μας εξηγεί πως η κάθε μια βοηθάει στην αποτοξίνωση! Πριν δώσουμε το λόγο σε εκείνη, να σου τονίσω πως αυτά τα ροφήματα είναι ιδανικά και για σένα πο νηστεύεις καθώς δεν περιέχουν καθόλου γάλα!

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής χαρακτηρίζεται από έντονο άγχος, καθιστική ζωή και κακή διατροφή. Όλα τα παραπάνω και σε συνδυασμό με την ρύπανση του περιβάλλοντος, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και φαρμάκων μπορούν να οδηγήσουν στην συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό. Φυσικά και ο οργανισμός μας έχει μηχανισμούς για την αποβολή αυτών των τοξινών από το σώμα μας και αυτοί είναι το ήπαρ (συκώτι), τα νεφρά και ο γαστρεντερικός σωλήνας.

Τα detox smoothies σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή αποτελούν έναν απολαυστικό και γευστικό τρόπο έτσι ώστε να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να αποβάλλει τις συγκεκριμένες τοξίνες. Ταυτόχρονα αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή ροφήματος για να εντάξεις στην καθημερινότητα σου καθώς είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά παρέχοντας βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και βοηθώντας έτσι τον μεταβολισμό να λειτουργήσει καλύτερα. Οφείλεις να γνωρίζεις ότι συσσώρευση των τοξινών στον οργανισμό μπορούν να μπλοκάρουν την προσπάθεια απώλειας βάρους. Έτσι λοιπόν αυτά τα smoothies μπορούν να σε βοηθήσουν και στο αδυνάτισμα ενώ ταυτόχρονα είναι χορταστικά.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ Ή ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

Smoothie με μούρα

Τα μούρα αποτελούν πολύ καλό συστατικό για ένα detox smoothie καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Τα αντιοξειδωτικά έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους αλλά και λόγω του ότι βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών από τον οργανισμό οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβες, όπως για παράδειγμα τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος. Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται φυσιολογικά από τον οργανισμό όμως όταν ο οργανισμός βρεθεί εκτεθειμένος σε πολλές τοξίνες παράγονται παραπάνω ελεύθερες ρίζες οδηγώντας έτσι σε βλάβες του οργανισμού. Από την άλλη οι φυτικές ίνες βοηθούν στο αδυνάτισμα. Πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών αποτελούν τα μύρτιλλα, τα σμέουρα και τα βατόμουρα. Έτσι λοιπόν είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε και τα 3 στο smoothie σας για μέγιστο αποτέλεσμα. Με αυτό το smoothie θα λάβετε μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών καθώς και υγιή λιπαρά από το γάλα καρύδας έτσι ώστε το smoothie σας να είναι πιο χορταστικό.

Το τζίντζερ αποτελεί πολύ καλή επιλογή για ένα detox smoothie καθώς δρα θετικά στο πεπτικό σας σύστημα βοηθώντας στην μείωση του φουσκώματος και των πεπτικών αερίων ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην αποβολή των τοξινών. Το τζίντζερ χρησιμοποιείται επίσης εδώ και χρόνια για την θεραπεία διάφορων παθήσεων όπως η ναυτία, η διάρροια και το ευερέθιστο έντερο. Το τζίντζερ είναι ένα τρόφιμο με έντονη γεύση το οποίο μπορεί να είναι αρκετά δροσιστικό. Όταν συνδυαστεί με την κανέλα προσφέρει μία επιπλέον αντιφλεγμονώδη δράση και προσθέτει μια πικάντικη γεύση στο smoothie.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κακάο για να φτιάξετε ένα από τα detox smoothies. Αυτό το smoothie έχει γλυκιά και σοκολατένια γεύση και ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά λόγο του κακάο και των φραουλών. Φροντίστε η σκόνη κακάο να μην περιέχει ζάχαρη έτσι ώστε να μην επιβαρύνετε το smoothie σας με επεξεργασμένη ζάχαρη. Η περιεκτικότητα της σκόνης κακάο σε καφεΐνη διαφέρει ανάλογα με τον παρασκευαστή όμως κατά μέσο όρο δεν περιέχει μεγάλη ποσότητα καφεΐνης, έτσι λοιπόν δεν πρόκειται να επηρεάσει τα άτομα που είναι ευαίσθητα στην καφεΐνη.

Το πράσινο smoothie αποτελεί το νέο trend το οποίο είναι πολύ θρεπτικό καθώς προσφέρει μια πλούσια φρουτώδη γεύση ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που περιέχουν τα πράσινα φρούτα και τα λαχανικά. Για αυτό το smoothie είναι προφανές πως θα χρησιμοποιήσετε πολλά πράσινα φρούτα και λαχανικά. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε βιολογικά προϊόντα για αυτό smoothie έτσι ώστε να αποφύγετε τα φυτοφάρμακα που μπορούν να περιέχουν τα υλικά σας και έτσι να απαλλάξετε το εαυτό σας με επιπλέον τοξίνες. Ανοίξτε λοιπόν το ψυγείο σας και βάλτε στον μπλέντερ ότι πράσινο φρούτο και λαχανικό βρείτε. Το πιθανότερο είναι να επιλέξετε μια υγιεινή επιλογή φρούτων και λαχανικών. Εάν θέλετε όμως να φτιάξετε ένα τέλειο πράσινο smoothie μπορείτε να προσθέσετε από την παρακάτω λίστα ότι άλλο σας λείπει την επόμενη φορά που θα πάτε στο σούπερ μάρκετ.

Αυτό το πρωινό smoothie αποτελεί ιδανική επιλογή για να ξεκινήσετε σωστά την ημέρα σας. Το smoothie αυτό είναι πλούσιο σε συστατικά τα οποία θα βοηθήσουν τον οργανισμό σας στην διαδικασία αποβολής των τοξινών και επειδή περιέχει υδατάνθρακες και πρωτεΐνη αποτελεί ένα ολοκληρωμένο γεύμα και μπορεί να καταναλωθεί ως υποκατάστατο του πρωινού γεύματος.

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More