8 ιδιότητες των μήλων που δεν ήξερες μέχρι σήμερα! Γιατί θεωρούνται σύμμαχοι στο αδυνάτισμα και στην υγεία;

Είμαι έτοιμη να σε ενημερώσω με όλες τις μαγικές ιδιότητες που έχει ο πρωταγωνιστής των φρούτων αυτήν την περίοδο. Αναφέρομαι φυσικά στα μήλα, μια επιλογή που υπάρχει γεύματα μας από τότε που ήμασταν μικρά παιδιά και που έχει θερμούς υποστηρικτές τους ειδικούς Διαιτολόγους – Διατροφολόγους. Εξού και η έκφραση “Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα”…

1. Βοηθούν στο αδυνάτισμα
Η φλούδα του μήλου περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται ουρσολικό οξύ. Μελέτες έχουν δείξει ότι το ουρσολικό οξύ ενισχύει την καύση θερμίδων, αυξάνει τη μυική μάζα και το καλό λίπος!

2. Μειώνουν τη χοληστερόλη
Ένα μεσαίου μεγέθους μήλο περιέχει περίπου 4 γραμμάρια φυτικών ινών. Κάποιες από αυτές χαρακτηρίζονται από ένα συστατικό που ονομάζεται πηκτίνη, ένας τύπος “διαλύτη” που συνδέεται με τα χαμηλά επίπεδα της κακής χοληστερόλης.

3. Προκαλούν το αίσθημα κορεσμού
Οι φυτικές ίνες που περιέχει διατηρούν το στομάχι γεμάτο για αρκετή ώρα. Αυτό συμβαίνει γιατί το στομάχι θέλει περισσότερη ώρα να το χωνέψει, από ότι κάποια άλλη επεξεργασμένη τροφή. Επίσης, το θετικό είναι ότι δεν έχουν παραπάνω από 95 θερμίδες, οπότε είναι αρκετά “φιλικά” σε κάθε δίαιτα.

4. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό
Είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

5. Βοηθούν στα αναπνευστικά προβλήματα
Η κατανάλωση μήλων έχει συνδεθεί με την καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων, λόγω ενός αντιοξειδωτικού που ονομάζεται quercetin και βρίσκεται στη φλούδα τους. Επίσης, μια μελέτη του 2007 έδειξε πως οι γυναίκες που κατανάλωναν μήλα ήταν λιγότερο πιθανό να φέρουν στον κόσμο παιδιά με άσθμα.

6. Καταπολεμούν τον καρκίνο
Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Cornell διαπίστωσε πως τα μήλα έχουν κάποιες επιπλέον ενώσεις, που ονομάζονται τριτερπενοειδή, η οποίες φαίνεται να πολεμούν ενάντια του καρκίνου στο ήπαρ, του παχέος εντέρου και του μαστού.

7. Μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη
Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι τα μήλα, καθώς και τα αχλάδια και τα βατόμουρα, συνδέονται με το χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν.

8. Βοηθούν τον εγκέφαλο
Ο συγκεκριμένος καρπός έχει συνδεθεί με την παραγωγή της ακετυλοχολίνης, η οποία υπάρχει μεταξύ των νευρικών κυττάρων, και μπορεί να βοηθήσει τη μνήμη και να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Alzheimer.

Read More

And More