Τα 5 κλειδιά για ασφαλέστερα τρόφιμα!

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που σκοπό έχει να τονίσει σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.

Η φετινή γιορτή έχει θέμα την «Ασφάλεια των Τροφίμων» και πως μπορεί ο καθένας μας (κυβέρνηση, βιομηχανία, έμπορος, κοινό, νοικοκυρά) να διαφαλίσει ότι το τρόφιμο στο πιάτα μας είναι ασφαλές για κατανάλωση. Το σλόγκαν της τεράστιας καμπάνιας που έχει ξεκινήσει εδώ και ημέρες είναι «Από το αγρόκτημα στο πιάτο, κάνε το τρόφιμο ασφαλές» (From farm to plate, make food safe) με hashtag το #‎SafeFood‬.

Ποια θεωρούνται όμως επισφαλή τρόφιμα; Και τι πρέπει να προσέξουμε για το παιδί μας, τον άντρα μας και για εμάς τις ίδιες όταν ετοιμάζουμε κάποιο φαγητό;

Τα μη ασφαλή τρόφιμα μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες, και να προκαλέσουν περισσότερες από 200 ασθένειες – που κυμαίνονται από γαστρεντερικές διαταραχές έως και νεοπλάσματα. Παραδείγματα επισφαλών τροφίμων περιλαμβάνουν μη επαρκώς μαγειρεμένα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, επιμολυσμένα φρούτα και λαχανικά, και οστρακοειδή που περιέχουν θαλάσσιες βιοτοξίνες.

Τα 5 κλειδιά για ασφαλέστερα τρόφιμα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι:
1. Δώσε έμφαση στην καθαριότητα και την υγιεινή των τροφίμων αλλά και τη δική σου. Πλύνε πολύ καλά τα χέρια σου πριν χειριστείς κάποιο τρόφιμο, αλλά και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του. Καθάρισε καλά τις μαγειρικές επιφάνειες και προστάτεψε τα τρόφιμα από έντομα, κατοικίδια και άλλα ζωάκια. Πλύνε τα χέρια σου καλά μετά το w.c.

2. Ξεχώρισε τα ωμά από τα μαγειρεμένα τρόφιμα. Κυρίως ξεχώρισε το ωμό κρέας, το κοτόπουλο και τα θαλασσινά από τα υπόλοιπα τρόφιμα. Χρησιμοποίησε ξεχωριστά εργαλεία και μαχαιροπίρουνα, όπως μαχαίρια ή επιφάνειες κοπής όταν χειρίζεσαι ωμά τρόφιμα. Αποθήκευσε τα τρόφιμα σε ειδικά δοχεία/ τάπερ/ σακούλες για να αποφύγεις οποιαδήποτε επαφή μεταξύ των ωμών με των μαγειρεμένων τροφίμων.

3. Μαγείρεψε και ψήσε πολύ καλά τα τρόφιμα. Ιδιαίτερα το κρέας, τα πουλερικά, τα αβγά και τα θαλασσινά. Όταν βράζεις τρόφιμα, όπως σούπες, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον στους 70 βαβμούς κελσίου η κουζίνα σου. Για τα κρέατα και τα πουλερικά, πρόσεξε οι χυμοί των κρεάτων να είναι διάφανοι και όχι ροζ. Ιδανικά, χρησιμοποίησε θερμόμετρο.

4. Διατήρησε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες. Μην αφήνεις το μαγειρεμένο φαγητό σου, σε θερμοκρασία δωματίου για πάνω από 2 ώρες. Βάλε σωστά στο ψυγείο όλα τα μαγειρεμένα τρόφιμα, ιδανικά κάτω από τους 5 βαθμούς κελσίου. Μην αποθηκεύεις γενικά για μεγάλο χρονικό διάστημα ούτε και στο ψυγείο. Μην ξεπαγώνεις παγωμένο φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου.

5. Χρησιμοποιήστε ασφαλές νερό για τη μαγειρική και ασφαλείς πρώτες ύλες. Επίλεξε φρέσκα τρόφιμα και «όλοκληρα» τρόφιμα (π.χ. όχι μισό καρπούζι)! Πλύνε πολύ καλά τα φρούτα και λαχανικά, ιδίως αν είναι να τα καταναλώσεις ωμά και μην ξεχνάς να ελέγχεις τις ημερομηνίες λήξης στα συσκευασμένα προϊόντα., πριν τα αγοράσεις ή τα χρησιμοποιήσεις.

Read More

And More