Πίσω στην κορυφή της σελίδας
23.10.2013 | 22:55

H καθιστική ζωή παχαίνει! Καιρός να σηκωθείς από τον καναπέ...

H καθιστική ζωή παχαίνει! Καιρός να σηκωθείς από τον καναπέ...
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Στις 24 Οκτωβρίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας... ας σηκωθούμε όλοι από τον καναπέ και τις καρέκλες μας

Κάθε πέρσι και... καλύτερα!
Καθόμαστε περισσότερο από ότι οι παπούδες μας και αυτό αντανακλάται και στο βάρος μας. Οι νέες τεχνολογίες, η αλλαγή της φύσης της δουλειάς μας και η επακόλουθη αυτοματοποίηση της καθημερινής ζωής έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση της σωματικής μας δραστηριότητας σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων να ακολουθεί έναν καθιστικό τρόπο ζωής.

Σε παλαιότερη μελέτη στο νομό Αττικής, βρέθηκε ότι το 50% των Ελλήνων που ζουν στην ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας ήταν σωματικά αδρανείς, με τους άνδρες να είναι περισσότερο ενεργοί σε σχέση με τις γυναίκες.

Αντίστοιχα, και δεύτερη μεγάλη μελέτη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού έδειξε:

- μόνο το 10% ασκείται περισσότερο από 2 ώρες την εβδομάδα,
- ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 37% του πληθυσμού περπατάει λιγότερο από 2 ώρες εβδομαδιαίως
- 38% των Ελλήνων δήλωσαν ότι αφιερώνουν περισσότερες από 16 ώρες την εβδομάδα στην τηλεόραση.

Γιατί όμως να σηκωθείς από τον καναπε;
Βάζοντας το περπάτημα και την άσκηση στη ζωή μας μπορούμε να μειώσουμε την πιθανότητα να εμφανίσουμε παχυσαρκία και διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας:

- 2-4 ώρες περπάτημα την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη υπερβάλλοντος βάρους και κοιλιακής παχυσαρκίας στους άντρες κατά 15%.

- 4-7 ώρες άσκησης την εβδομάδα μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 70% και υπέρτασης κατά 50%.

- Ο λόγος για τον οποίο η σωματική δραστηριότητα βοηθάει να έχουμε ένα πιο υγιές βάρος είναι διότι μπορεί να οδηγήσει σε «αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο», δηλαδή οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή να είναι λιγότερες από αυτές που «καίει» το σώμα μας μέσω της άσκησης.

Και επειδή δεν είμαστε μόνο ότι τρώμε, αλλά χαρακτηριζόμαστε και από το πόσο κινούμαστε, μην ξεχνάς να φροντίζεις και τις δύο πλευρές του ενεργειακού ισοζυγίου, τόσο τη διατροφή όσο και τη σωματική δραστηριότητα!
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10