Σπόροι Chia… πηγή ενέργειας και ευεξίας

Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για λειτουργικά τρόφιμα και το ενδιαφέρον για τα πολλαπλά οφέλη τους στον οργανισμό, έχει αυξηθεί ιδιαίτερα. Η χρήση των συγκεκριμένων τροφίμων μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό συγκεκριμένα επίπεδα βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών, τα οποία αποτελούν βασικά συστατικά για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Αυτές οι τροφές συναντώνται κυρίως με τον χαρακτηρισμό Υπερτροφές και αποτελούνται κυρίως από φρούτα και φυτά.

Από τις πιο περιζήτητες Υπερτροφές είναι οι σπόροι Chia, που χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια από τους κατοίκους της Λατινικής Αμερικής, οι οποίοι ανακάλυψαν στους σπόρους αυτούς σημαντικές θρεπτικές ιδιότητες. Έτσι, έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των Αζτέκων και των Μάγια και βασική τροφή του στρατού τους, αφού στους καρπούς αυτούς απέδιδαν μεγάλο μέρος της δύναμής τους και των κατορθωμάτων τους.

Οι σπόροι Chia καταναλώνονταν και συνεχίζουν να καταναλώνονται από εξαιρετικά δραστήριους ανθρώπους και από αυτούς που επιθυμούν να προσλαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά μέσα από μία γευστική τροφή. Πέρα από αυτό όμως, είναι δημοφιλής τροφή στα άτομα που έχουν ως στόχο να μειώσουν το σωματικό τους βάρος καθώς και σε αυτούς που επιθυμούν να το σταθεροποιήσουν. Η υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία όπως είναι οι φυτικές ίνες, οι πρωτεΐνες, τα λιπαρά οξέα και άλλα είναι που ενισχύουν αυτές τις διαδικασίες. Συγκεκριμένα, οι διαλυτές φυτικές ίνες απορροφούν το νερό και διαστέλλονται για να σχηματίσουν μία μορφή ζελέ, δημιουργώντας έτσι ένα αίσθημα πληρότητας που μας βοηθά να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Οι ίνες και η πρωτεΐνη, επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης κι έτσι η πείνα δεν ενεργοποιείται τόσο γρήγορα, όσο με τα σάκχαρα, και άλλους απλούς υδατάνθρακες. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η μείωση της επιθυμίας για μεγαλύτερες ποσότητες τροφής, οπότε και μπορεί να οδηγηθούμε σε μείωση του σωματικού βάρους. Ενώ, εξαιτίας της πιο αργής διαδικασίας πέψης οι σπόροι Chia μπορεί να είναι εξαιρετική τροφή για άτομα με υψηλότερα επίπεδα σακχάρου, καθώς μειώνουν την αύξηση του στο αίμα μετά από ένα γεύμα.

Ταυτόχρονα, η πλούσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πέρα από τη συμβολή τους στη μείωση του βάρους, μπορούν να οδηγήσουν και σε μία φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, μειώνοντας τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Αυτός είναι ακόμα ένας λόγο που το Chia έχει χαρακτηριστεί ως ένας ενισχυτής της απώλειας βάρους.

Χάρη στη ποικιλία των θρεπτικών συστατικών τους αυτοί οι σπόροι είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα διατροφής, που μπορούν να δώσουν δύναμη και ενέργεια με ένα εντελώς φυσικό τρόπο.

Πέρα από το γεγονός ότι οι σπόροι αποτελούν μία πλούσια τροφή ενέργειας και εξισορρόπησης του οργανισμού, χωρίς να αποδίδουν πολλές θερμίδες, μπορούν να προστεθούν στο φαγητό σαν ενισχυτικά γεύσης.

Οι σπόροι της υπερτροφής Chia, μαζί με πολλές άλλες Υπερτροφές, προσφέρονται μέσα από τη σειρά Ypertrofes™ της Astra Medical Hellas Superfoods™-AMHES, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να διατηρηθούν όλα τα αξιοθαύμαστα συστατικά που περιέχουν στη σύνθεσή τους.

Read More

And More