Barre Astie: Η νέα τάση στη γυμναστική εμπνευσμένη από τις μπαλαρίνες!

Όπως σου έχω ξαναπεί, οι φθινοπωρινοί μήνες εκτός από την ελαφρώς μειωμένη θερμοκρασία, χαρακτηρίζονται επίσης από την αναδιοργάνωση των διατροφικών μας συνηθειών, καθώς και από την αναζήτηση νέων μορφών άσκησης και εκγύμνασης. Εντάξει δεν λέω, καλό το γυμναστήριο και το τρέξιμο, αλλά φαντάζομαι ότι αρκετές φορές έχεις σκεφτεί ότι θα ήθελες να ακολουθήσεις μια νέα δραστηριότητα που θα γυμνάσει το σώμα σου και θα σε βοηθήσει να χάσεις μερικά κιλάκια. Κάτι νέο και αρκετά “πιασάρικο” για σε κάνει να νιώθεις ξεχωριστή από τη μάζα και να μπορείς να περηφανεύεσαι για τις “εναλλακτικές” επιλογές σου…

Κάπως έτσι τα σκέφτηκα τα πράγματα και σαν μια νέα και δραστήρια κοπέλα αποφάσισα να σου παρουσιάσω τη μέθοδοBarre Astie”, ένα είδος κλασικού και σύγχρονου χορού που γίνεται στο έδαφος και υπόσχεται να φέρει θεαματική αλλαγή στη στάση και στη μορφή του σώματός σου. Όχι, δεν χρειάζεται να έχεις συγκεκριμένα σωματικά στάνταρ ή χορευτική εμπειρία για να το ακολουθήσεις. Εντάξει, δεν θα αποκαλύψω άλλες πληροφορίες, παρά μόνο θα κάνω τις απαραίτητες ερωτήσεις στην Καθηγήτρια “Barre Astie” Ηρώ Κονδύλη, με σκοπό να γνωρίσουμε καλύτερα αυτήν τη χορευτική μέθοδο!


1. Τι είναι ακριβώς η “Barre Astie” ;

H “Barre Astie” βασίζεται στην “Barre a Terre”, ένας είδος μπαλέτου που περιλαμβάνει ασκήσεις οι οποίες γίνονται στο πάτωμα, αντί στην κλασική μπάρα και απευθύνεται σε χορευτές για βελτίωση τεχνικής, ενδυνάμωση, αποθεραπεία και ευεξία.

Ο Alain Astie, διεθνής προσωπικότητα του χορού, βασιζόμενος στην “Barre a Terre”, δημιούργησε μια νέα μέθοδο, λεγόμενη και ως “Barre Astie”, η οποία συνεχίζει να λαμβάνει μέρος στο πάτωμα (συνήθως σε στρωματάκι / mat), προσφέροντας μία ολοκληρωμένη σύνθεση ασκήσεων που διαθέτουν την αισθητική και τις αξίες του κλασσικού και σύγχρονου χορού. Είναι στην ουσία ένα χορευτικό μάθημα δαπέδου που δεν απευθύνεται μόνο σε χορευτές, αλλά και σε όσους αναζητούν την εκγύμναση που να συνδυάζει χαλάρωση και ευεξία.



2. Ποια είναι τα θετικά που προσφέρει στ
ο σώμα και τις μυικές ομάδες;

H “Barre Astie” μας μαθαίνει να τοποθετούμε σωστά τη σπονδυλική στήλη, ώστε να μην την καταπονούμε, και χαλαρώνει αισθητά τις ισχιακές αρθρώσεις. Όλες οι μυϊκές ομάδες και αλυσίδες απελευθερώνονται, καθώς δουλεύουμε σε συνδυασμό με την αναπνοή μας. Τέλος, ενισχύει την ισορροπία ανάμεσα στην τονικότητα και την ελαστικότητα των μυών, μέσα από μία συνεχή ροή κίνησης.


3. Μπορεί να γίνει η ιδανική γυμναστική για όσες θέλουν να αδυνατίσουν;

Όπως κάθε είδος εκγύμνασης, έτσι και η “Barre Astie” ενεργοποιεί τον μεταβολισμό μας, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουμε την αποτελεσματικότερη καύση περιττών θερμίδων και λιπών.

4. Μπορεί να γραμμώσει και να ενδυναμώσει το σώμα μας;
Καταρχήν, ηBarre Astie” βελτιώνει τη στάση του σώματός μας, με αποτέλεσμα να αποφορτίζονται οι μύες (αυχένας, πλάτη, μέση, λεκάνη χεριά, πόδια). Λόγω του ότι βρισκόμαστε στο έδαφος, δεν σηκώνουμε βάρη και δουλεύουμε την ελαστικότητα, οι μύες τείνουν να ενδυναμώνουν, χωρίς όμως να φουσκώνουν, φέρνοντας έτσι την ιδανική γράμμωση.

Επειδή δουλεύουμε διάφορους συνδυασμούς ασκήσεων με συμπληρωματικές αντίθετες κινήσεις και συνεχή ροή (όπως και στον χορό), ενεργοποιείται όλο το σώμα, από μέσα προς τα έξω, και γραμμώνει.



5. Μπορώ να ασχοληθώ με τη “Barre Astie” αν δεν έχω κάνει ποτέ μπαλέτο ή χορό;

Φυσικά! Είναι μία σωματική άσκηση με ευρύ λεξιλόγιο, κατάλληλη για όλα τα επίπεδα και για εκείνους που δεν έχουν προηγούμενη χορευτική εμπειρία. Εν ολίγοις, δεν χρειάζεται να διαθέτεις το σώμα ή τις δυνατότητες ενός χορευτή για να ασχοληθείς με αυτήν την άσκηση.

Είναι μία μέθοδος που θα σε βοηθήσει να γνωρίσεις το σώμα σου καλύτερα, ενεργοποιώντας την χορευτικότητά σου, φέρνοντας τον άψογο συντονισμό της αναπνοής με την κίνηση


6. Για ποιες ηλικίες είναι ιδανικό;

Η μέθοδος αυτή απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, από την προεφηβεία και μετά. Οι ασκήσεις γίνονται κυρίως στο έδαφος και είναι απολύτως ασφαλείς και αποτελεσματικές, ακόμη και για τους αρχάριους των μεγαλύτερων ηλικιών.


7. Αν έχω κάποια κιλά παραπάνω, μπορώ να συμμετέχω στα μαθήματα;

Δεν υπάρχει κανένα όριο στα κιλά. Λόγω του ότι οι συνδυασμοί και οι ασκήσεις γίνονται στο πάτωμα, αποκλείονται οι όποιες δυσκολίες ή περιορισμοί σε σχέση με το βάρος ή την αντοχή μας. Αντιθέτως, μέσα από αυτήν την μέθοδο θα βρεις τα “κλειδιά” για να έρθεις σε επαφή με το σώμα σου και να γνωρίσεις τις ιδιαιτερότητες του.


8. Υπάρχουν συγκεκριμένα studio που μπορούμε να απευθυνθούμε;

Διδάσκεται σε σχολές χορού και ανεξάρτητα studios σε Αθήνα, Πάτρα, Βόλο & Ιωάννινα. Για παράδειγμα, εγώ προσωπικά το διδάσκω σε studio της Αθήνας, όπως στο κέντρο ή το Χολαργό, σε μορφή personal training ή ομαδικά group.


9. Θεωρείται ακριβό σαν είδος εκγύμνασης;

Σαν τιμή κινείται στα ίδια πλαίσια με τον χορό, την Γιόγκα και το Πιλάτες.

10. Μετά από πόσο καιρό και πόσες προπονήσεις αρχίζουμε να βλέπουμε αλλαγή στο σώμα μας; (λαμβάνοντας υπόψιν ότι ακολουθούμε μια σωστή διατροφή)
Κατά τη προσωπική μου άποψη και εμπειρία, μετά από το πρώτο τρίμηνο θα αρχίσεις να βλέπεις αλλαγή στο σώμα σου. Η αισθητή αλλαγή όμως θα αρχίσει να γίνεται το πρώτο εξάμηνο μέχρι και τον πρώτο χρόνο, καθώς το σώμα θα αρχίσει να “σύρεται”, όπως λέμε και στο χορό.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε κάθε μορφή άσκησης το σώμα θέλει το χρόνο του για να προσαρμοστεί και να δεις αποτελέσματα, αλλά σίγουρα από την πρώτη στιγμή θα φτιάξεις τη στάση του σώματός σου και θα μάθεις να στέκεσαι πιο ίσια. Όλα αυτά όμως εξαρτώνται πάντα από την συχνότητα μέσα στην εβδομάδα που ακολουθούμε αυτή τη μέθοδο.



11. Πες μας μερικές πληροφορίες για τον Alain Astie, δημιουργό της “Barre Astie”.

Όπως προανέφερα, ο Alain Astie είναι ο δημιουργός αυτής της σωματικής μεθόδου και κατάγεται από τη Γαλλία. Είναι μια σημαντική διεθνής προσωπικότητα στο χώρο του μπαλέτου, ως χορευτής και ως δάσκαλος.

Ξεκίνησε την καριέρα του στα 13 του, στην Comedia Francaise, μετέπειτα έγινε σολίστ στην Όπερα του Όσλο και στην Όπερα της Λυών, χορεύοντας με τον Maurice Bejart. To 1977 ίδρυσε τη δική του χορευτική ομάδα και εγκαινίασε αυτήν την επί δαπέδου μέθοδο, λεγόμενη και ως “Barre Astie”. Από το 1980 ξεκίνησε μία σημαντική καριέρα ως guest teacher σε επαγγελματικές ομάδες χορού, ανάμεσα σε Κίνα, Ιαπωνία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Αυστρία, Ισπανία και Ελλάδα, σε συνεργασία με τον D.Lommel. Από το 2011 και έπειτα εκπαιδεύει και στην Ελλάδα instructors με το diplome Barre Astie.

Δες το βίντεο με τον Alain Astie και πάρε μια ιδέα!

Εδώ θα βρεις την σελίδα του συλλόγου στο facebook:
https://www.facebook.com/BarreAstieGreekRegion

Read More

And More