BURN FAT! Ο απόλυτος οδηγός για να κάψεις λίπος με τη γυμναστική!

Ο στόχος; Ένας και μοναδικός. Θέλεις να χάσεις λίπος από την κοιλιά, από την περιφέρεια ή από τα μπρατσάκια. Ή και απ’ όλα μαζί! Το στοίχημα είναι δύσκολο ενόψει καλοκαιριού, όμως με το σωστό πρόγραμμα μπορείς να τα καταφέρεις. Ποια άσκηση καίει περισσότερο λίπος; Γιατί πρέπει να κάνεις και ασκήσεις με βαράκια ή push ups προκειμένου να χάσεις περισσότερο λιπώδη ιστό; Είναι η πρωινή γυμναστική ό, τι καλύτερο στη μάχη ενάντια στο λίπος;

Φτιάχνουμε το απόλυτο fitness how to για να ξέρεις πώς θα χάσεις περισσότερο λίπος με τη γυμναστική με την πολύτιμη βοήθεια του personal trainer Παναγιώτη Τσάπρα.

ΤΑ ΤΡΙΑ MUST DO ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Πριν φορέσεις τη φόρμα σου και ξεκινήσεις ο Παναγιώτης σου δίνει τους τρεις βασικούς παράγοντες που θα σε φέρουν πιο κοντά στον στόχο σου:

1. Η διατροφή: Όσο και αν βελτιώνεται η φυσική σου κατάσταση, για να χάσεις λίπος πρέπει να διορθώσεις και τη διατροφή σου. “Ο δραστικότερος τρόπος δίαιτας είναι οι χαμηλοί υδατάνθρακες και η αύξηση της άπαχης ζωικής πρωτεΐνης” εξηγεί ο Personal trainer ο οποίος βέβαια σε παραπέμπει στους καθ’ ύλην αρμόδιους, τους διαιτολόγους για περισσότερες πληροφορίες.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Τι πρέπει να τρως ανάλογα με τη γυμναστική που κάνεις… [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

2. Η αερόβια γυμναστική: Είναι η γυμναστική που σε κάνει να ιδρώνεις. Απαιτεί συνεχόμενη κίνηση που ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς και γι’ αυτό ονομάζεται και καρδιαγγειακή. Σε τι μεταφράζεται αυτό το είδος άσκησης; Έντονο περπάτημα, jogging, τρέξιμο, σχοινάκι, κολύμπι, χορός και zumba ή aerobics είναι μερικές μόνο από τις επιλογές σου.

Gym Tip: Η αερόβια άσκηση βάζει το σώμα σε διαδικασία να κάψει λίπος. Δεν πρέπει όμως να εξαντλείσαι, ούτε και να το παρακάνεις. “Η απώλεια λίπους θα πρέπει να είναι σταδιακή και με σταθερούς αργούς ρυθμούς, διαφορετικά καταβολίζουμε πολύτιμο μυϊκό ιστό και χάνουμε υγρά και γλυκογόνο. Και όσο περισσότερους μύες χάνουμε, τόσο ελαττώνεται ο μεταβολισμός μας και επιβραδύνεται η κινητοποίηση της λιπόλυσης” τονίζει ο κ. Τσάπρας.

3. Ασκήσεις ενδυνάμωσης με αντιστάσεις: Για να χάσεις όμως λίπος πρέπει να κάνεις και ασκήσεις για να δυναμώσεις το μυικό σου σύστημα. Με λίγα λόγια, όλα εκείνα τα όργανα γυμναστικής στο γυμναστήριο όπου πρέπει να σηκώσεις βάρη ή να τραβήξεις λαβές με αντίσταση. Βέβαια τέτοιες ασκήσεις μπορείς να κάνεις και στο σπίτι με δυο βαράκια, ένα λάστιχο γυμναστικής, μια fitness ball ή ακόμη και χωρίς καθόλου όργανα, με το βάρος του σώματος. Push ups, καθίσματα, βυθίσεις, κοιλιακοί, ραχιαίοι και προβολές είναι μερικές από τις ασκήσεις για να τα καταφέρεις. Βρες τις ασκήσεις αυτές με ένα “κλικ” εδώ στο TLIFE.

Γιατί όμως πρέπει να κάνεις και αυτές τις ασκήσεις; Έχεις διαβάσει πως το λίπος καίγεται με την αερόβια άσκηση. Σωστά! Όμως, “κάνοντας αερόβια προπόνηση χωρίς γυμναστική με αντιστάσεις, θα χάσεις μεν λίπος, αλλά θα χάσεις και μυικό ιστό με αποτέλεσμα ο μεταβολισμός σου να επιβραδυνθεί”.

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Τώρα που ξέρεις τα τρία σημεία-κλειδί στην απώλεια λίπους μπορείς να ξεκινήσεις. Ο personal trainer Παναγιώτης Τσάπρας φτιάχνει το fitness πρόγραμμα για να χάσεις λίπος και μόνο λίπος. Ο κ. Τσάπρας προτείνει να χωρίσεις τη γυμναστική σου σε τέσσερα στάδια, ανάλογα με τη φυσική σου κατάσταση. Αν είσαι rookie ξεκίνα από το πρώτο στάδιο, αλλιώς διάλεξε εκείνο που θεωρείς πως σου ταιριάζει καλύτερα από τα υπόλοιπα τρία.

1. ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Συνδύασε τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα ασκήσεις ενδυνάμωσης με αερόβια άσκηση. Μείνε πιστή στο πρόγραμμά σου για τρεις με τέσσερις εβδομάδες, πριν περάσεις στο επόμενο στάδιο.

– Διάλεξε το πρόγραμμα με βαράκια ή το βάρος του σώματος που σου ταιριάζει και ξεκίνα με αυτό για 30′ λεπτά. Έτσι θα προετοιμάσεις το σώμα για την αερόβια άσκηση που θα κάψει λίπος. Βρες ασκήσεις με ένα “κλικ” εδώ.

– Μετά τις ασκήσεις με βάρη κάνε τρέξιμο, περπάτημα, jogging, σχοινάκι, ποδήλατο, κολύμπι, zumba ή aerobics για τουλάχιστον 30′ λεπτά της ώρας και χωρίς διάλειμμα. “Η συνεχόμενη καρδιοαγγειακή (αερόβια) άσκηση όταν γίνεται το λιγότερο για 30′ λεπτά θα μας βοηθήσει να κάψουμε λίπος στα σίγουρα” τονίζει ο personal trainer Παναγιώτης Τσάπρας.

2. ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ
Αντικατάστησε τη γυμναστική που έκανες στο πρώτο στάδιο με διαλειμματική προπόνηση. Εδώ τα είδη που ενδείκνυνται είναι το τρέξιμο, το jogging, το ποδήλατο και το κολύμπι.

Στη διαλειμματική προπόνηση εναλλάσσεις το περπάτημα για σύντομο χρονικό διάστημα με jogging ή τρέξιμο. Ξεκινάς για παράδειγμα περπάτημα και αλλάζεις το ρυθμό σου σε χαλαρό jogging, επιστρέφοντας και πάλι σε ρυθμούς γρήγορου βαδίσματος. Ξεκίνα με 5′ λεπτά περπάτημα και χωρίς να σταματήσεις, συνέχισε με 2′ λεπτά jogging.

Όσο περισσότερο συνηθίζεις στην εξάσκηση, τόσο αυξάνεις το χρόνο του jogging. Αν φυσικά θέλεις να δυσκολέψεις ακόμη περισσότερο την άσκηση, δοκίμασε να κάνεις το ίδιο σε σκαλιά, κεκλιμένο επίπεδο ή ανώμαλο έδαφος. Κάνε ό, τι επιλέξεις για 30′ λεπτά το πολύ και όχι περισσότερο. Επανάλαβε την εξάσκηση τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, για τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Gym Tip: Ο γυμναστής προτείνει να κάνεις τη γυμναστική σου το πρωί με άδειο στομάχι. “Όταν κάνουμε αερόβια άσκηση το πρωί, όχι μόνο καίμε λίπος κατά της διάρκειας της άσκησης, αλλά συνεχίζουμε να καίμε λίπος με ταχείς ρυθμούς και αφού έχουμε τελειώσει!” εξηγεί.

3. ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Εδώ “ενώνεις” σε ένα πρόγραμμα την αερόβια γυμναστική, με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης (βαράκια κτλ). Με πιο απλά λόγια κάνεις κυκλική προπόνηση (δηλαδή συνεχόμενες ασκήσεις για όλο το σώμα, πόδια, χέρια, κοιλιά, γλουτούς, ραχιαίους) με ασκήσεις ενδυνάμωσης για όλο το σώμα. Κάνε “κλικ” εδώ για να δεις τις ασκήσεις που περιλαμβάνονται σε ένα πρόγραμμα κυκλικής προπόνηση.

Συνέχισε με χαλαρό περπάτημα (όχι τρέξιμο) σε ανηφόρα για 30′ με 40′ λεπτά. Κάνε το πρόγραμμα αυτό τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα για τρεις, τέσσερις εβδομάδες.

4. ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Το στάδιο αυτό απευθύνεται σε πιο fitness freaks. Όπως μας εξηγεί ο personal trainer, αυτό είναι το μυστικό των super model και των γυναικών με πολύ καλή φυσική κατάσταση και φυσικά ίχνος λίπους στο σώμα τους. Τι πρέπει να κάνεις;

– Κάνε χαλαρή αερόβια άσκηση (τρέξιμο, Jogging) πριν κοιμηθείς για μισή, με μία ώρα. Πέσε για ύπνο χωρίς να φας τίποτα.

Επανάλαβε την ίδια εξάσκηση το πρωί που θα ξυπνήσεις και πάλι πριν πάρεις το πρωινό σου. Με τον τρόπο αυτό αναγκάζεις το σώμα να πάρει ενέργεια από το λιπώδη ιστό, τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας που κοιμάσαι, όσο και το πρωί πριν το πρωινό σου, όταν οι ποσότητες γλυκογόνου στο αίμα είναι χαμηλές.

Συνδύασε αυτό το τρικ-εξάσκηση με ασκήσεις ενδυνάμωσης κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα. Το κόλπο αυτό του συνδυασμού βραδινής με πρωινή εξάσκηση χωρίς γεύμα ενδιάμεσα είναι το πιο δραστικό στην απώλεια λίπους!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην βιαστείς να ακολουθήσεις αυτό το μοτίβο. “Μόνο όταν υπάρχει φυσική κατάσταση και υποδομή, μπορεί κάποια γυναίκα να το ακολουθήσει. Αλλά πρέπει να είναι πολύ γυμνασμένη γιατί είναι μεγάλη η καταπόνηση” εξηγεί ο personal trainer Παναγιώτης Τσάπρας.

Read More

And More