Nordic Walking! Ξεκίνα περπάτημα και κάψε δύο φορές περισσότερες θερμίδες από το απλό jogging

Η Πρωτομαγιά φέτος ήρθε αργοπορημένη… Αυτό δε σημαίνει πως δεν θα τη γιορτάσεις. Βγες εκεί έξω, μάζεψε λουλούδια, απόλαυσε τον ήλιο και τη φύση. Τι λες να περπατήσουμε στη εξοχή; Ένας νέος τρόπος εξάσκησης, εύκολος σαν το περπάτημα, αυξάνει το μεταβολισμό, ανακουφίζει από τους πόνους στην πλάτη και τη μέση και σε βοηθά να κάψεις δύο φορές περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με το απλό περπάτημα ή το jogging. Και το όνομα αυτού Nordic Walking….

Η καθηγήτρια φυσικής αγωγής Ευθυμία Καρατοπούζη σου κάνει το πρώτο virtual μάθημα Nordic Walking…

Τι είναι το Nordic Walking;
Πρόκειται στην ουσία για περπάτημα με τη χρήση όμως δύο μπαστουνιών-στικς, όπως ακριβώς εκείνα που χρησιμοποιούν οι σκιέρ! “Είναι σαν να κάνεις σκι! Ξεκίνησε από τις σκανδιναβικές χώρες, και αποτελούσε την προπόνηση των σκιέρ όταν το χιόνι δεν ήταν αρκετό” εξηγεί η κα. Καρατοπούζη.

Περπάτημα 4×4… Η διαφορά με το απλό περπάτημα είναι πως τα στικς λειτουργούν σαν δύο έξτρα πόδια που κάνουν την άσκηση πιο έντονη, ενώ παράλληλα σου δίνουν πιο σωστή στάση σώματος και προστατεύουν τις αρθρώσεις. Ο δάσκαλος θα σου εξηγήσει τον σωστό τρόπο να περπατήσεις κρατώντας στα χέρια τα στικ. “Το Nordic Walking αποδεδειγμένα μειώνει το φόρτο των αρθρώσεων αφού ο ασκούμενος με τη βοήθεια των sticks επιτυγχάνει καλύτερη τεχνική βαδίσματος”!

Γιατί Nordic Walking;
Τώρα θα αναρωτηθείς γιατί να μπεις στη διαδικασία να περπατάς με μπαστούνια! Η διαφορά με τη μέθοδο Nordic Walking είναι πως η γυμναστική είναι πολύ πιο αποτελεσματική. “Το Nordic Walking έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει καλύτερη οξυγόνωση στο σώμα από το περπάτημα και το jogging. Αυξάνει δηλαδή πάρα πολύ την πρόσληψη οξυγόνου με αποτέλεσμα να επιταχύνει το μεταβολικό ρυθμό ως και 45%. Είναι σαν να κάνεις pilates στο πάνω μέρος την ίδια ώρα που περπατάς” εξηγεί η καθηγήτρια φυσικής αγωγής.

Αν για μία ώρα περπάτημα θα έκαιγες 250 θερμίδες, με το Nordic Walking μπορείς να κάψεις 450. Αυτό εξαρτάται βέβαια και από το μεταβολισμό. Η πρόσληψη οξυγόνου που παίρνει κάθε άνθρωπος είναι διαφορετική. Όσο περισσότερο σπρώχνεις τόσο μεγαλύτερη πρόσληψη οξυγόνου παίρνεις, τόσο περισσότερη δύναμη παίρνεις πίσω, ενεργοποιώντας τους μύες και λαμβάνεις περισσότερο οξυγόνο.

Τι γυμνάζει;
Το καλό με το Nordic Walking είναι πως απλά περπατώντας γυμνάζεις όλο το σώμα. “Κάνοντας την κίνηση αυτή δουλεύεις πάρα πολύ καλά όλο το σώμα. Το κάτω μέρος, όπως όταν κάνεις αγωνιστικό βάδην, αλλά και το πάνω μέρος γιατί πιέζεις με τα χέρια (κρατώντας τα στικς) στο έδαφος όπως όταν κάνεις σκι για να σπρώξεις” επισημαίνει η Ευθυμία Καρατοπούζη.

Το αποτέλεσμα; Αεροβική άσκηση που αυξάνει τις καύσεις και το μεταβολικό ρυθμό και εκγύμναση σε όλες οι μυικές ομάδες. Τραπεζοειδής, δικέφαλος, τρικέφαλος, πλάτη, ραχιαίους, κοιλιακούς επάνω στην κίνηση και τα πόδια, τετρακυκλικούς, τετρακέφαλους και γάμπες γυμνάζονται ταυτόχρονα σε κάθε σου βήμα.

Πώς μπορείς να κάνεις κι εσύ;

Η τεχνική του Nordic Walking δεν είναι δύσκολη. Άλλωστε το moto όσων ασχολούνται με αυτό είναι “Αν ξέρεις να περπατάς, ξέρεις να κάνεις και Nordic Walking”! “Ο κόσμος έχει ξεχάσει να περπατά κουνώντας παράλληλα και τα χέρια. Συνήθως περπατάμε με τα χέρια στις τσέπες, ή κρατώντας τσάντες. Πρέπει να περπατάς κουνώντας τα χέρια σου και να έχεις ίσια πλάτη. Με τη διαφορά ότι κουβαλάς τα στικς. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τρικ που τους δίνει ο δάσκαλος για να γίνεται το βάδισμα σωστά” αναφέρει η κα. Καρατοπούζη.

Πάρε μια ιδέα για τις βασικές οδηγίες του Nordic Walking στον πίνακα που ακολουθεί:

Τι περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο μάθημα Nordic Walking;
Μπορείς να ξεκινήσεις από την πρώτη κιόλας μέρας εξάσκηση. “Όποιος θέλει ξεκινά το Nordic Walking από την πρώτη φορά. Tην ώρα που κάνει το μάθημα γυμναστικής, δίνουμε πληροφορίες για το πως γίνεται μάθημα. Στη συνέχεια ξεκινάς με τον δάσκαλο σε ένα group με αρχάριους και με τον καιρό προχωράς σε εκείνο με τους προχωρημένους”!

Ο δάσκαλος θα σε προετοιμάσει με ειδικές ασκήσεις γυμναστικής με τη χρήση των στικς. “Μια τέτοια πεζοπορία διαρκεί μία ώρα και 10 λεπτά. Κάνεις πρώτα γυμναστική για ζέσταμα, ακολουθεί η πορεία και στη συνέχεια ασκήσεις αποθεραπείας.


Μπορείς να το κάνεις μόνος σου
;
“Είναι σημαντικό να κάνεις τουλάχιστον 5 μαθήματα, να μάθεις ολοκληρωμένα την τεχνική που είναι 10 βήματα και όταν δεις ότι το κατέχεις και δεν θα υπάρχει η πιθανότητα να τραυματιστείς, τότε μπορείς να αγοράσεις ή να νοικιάζεις στικς και να κάνεις μόνη σου με την ταχύτητα και τον χρόνο που θέλεις” συστήνει η καθη΄γητρια φυσικής αγωγής.

Nordic Walking στο βουνό ή στη θάλασσα;
Τα ειδικά στικς είναι έτσι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορείς να γυμναστείς όπου θέλεις. “Τα στικς έχουν παπουτσάκια για να μπορείς να κάνεις στην άσφαλτο ή στο πεζοδρόμιο. Αν τα αφαιρέσεις, με το καρφί που υπάρχει από κάτω μπορείς να περπατήσεις στο γρασίδι και το χώμα” εξηγεί η καθηγήτρια φυσικής αγωγής.

Nordic Walking για θεραπευτικούς λόγους
Η εξάσκηση αυτή όμως δεν έχει μόνο ψυχαγωγικό ή fitness χαρακτήρα. Η μέθοδος ενδείκνυται για γυναίκες που πάσχουν από οστεοπόρωση, προσφέροντας την απαραίτητη μυική ενδυνάμωση, αλλά και ασφάλεια από πτώση κατά την εξάσκηση.

Επιπλέον, το Nordic Walking είναι εξαιρετική εξάσκηση για αποκατάσταση από τον καρκίνο του μαστού. Η κα. Καρατοπούζη εξηγεί πως “γυναίκες που έχουν κάνει μαστεκτομή, μπορούν να βοηθηθούν ώστε να επανέλθει ο μυικός ιστός. Έτσι επιστρέφουν πιο εύκολα στις καθημερινές τους δραστηριότητες”!

Τέλος, το Nordic Walking είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε παθήσεις που αφορούν στην σπονδυλική στήλη. Κάτι η έλλειψη άσκησης, λίγο η καθιστική δουλειά προκαλούν μυοσκελετικά προβλήματα. Αυτό που κάνει το Nordic Walking είναι να παρέχει στο ανθρώπινο σώμα με τη βοήθεια των sticks δύο επιπρόσθετα σκέλη. Έτσι το βάρος κατανέμεται καλύτερα και το βάδισμα γίνεται πιο σωστά. Αυτός είναι και ο λόγος που ενδυναμώνονται πολλές μέχρι τώρα ατροφικές μυικές ομάδες και ανακουφίζεσαι από πόνους στον αυχένα, την πλάτη και τη μέση.

Πόσο κοστίζει;
Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος. Το NORDIC WALKING εκπροσωπείται στη χώρα μας από την Ευθυμία Καρατοπούζη και τον Τόλια Νίκο.Οι δύο τους είναι διαπιστευμένοι εκπαιδευτές από τη Διεθνή Ομοσπονδία Nordic Walking. Ένα ολοκληρωμένο μάθημα από τους δύο διαπιστευμένους εκπαιδευτές κοστίζει μόλις 7€, ενώ μέσα στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και η ενοικίαση του εξοπλισμού.

Read More

And More