Πάμε για μπάνιο; Θα αδυνατίσουμε κιόλας. Δες πώς!

Καλοκαιρινές διακοπές σημαίνει όλη μέρα στην παραλία! Γιατί να μην το εκμετεαλευτείς για την πιο δροσερή και διασκεδαστική γυμναστική που έκανες ποτέ; Η γυμνάστρια Γωγώ Φυντικάκη εξηγεί πως θα κάνεις σωστά κολύμπι για να έχεις τα επιθυμητά αποτλέσματα.

Κολύμπι! Η καλύτερη άσκηση
Η κολύμβηση είναι το καλύτερο είδος συνολικής άσκησης. Η σωστή εφαρμογή της έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην αναπνοή, την ευθυγράμμιση και τη βελτίωση της ψυχολογίας.

Τα είδη κολύμβησης είναι τέσσερα:
Ελεύθερο
: το πιο γρήγορο από πλευράς ταχύτητας στιλ κολύμβησης. Tο σώμα βρίσκεται σε πρηνή θέση παράλληλη προς το βυθό. Στηρίζεται στην κίνηση των χεριών και των ποδιών, ενώ ο κορμός στρίβει ελαφρώς. Tο κεφάλι στην αγωνιστική του μορφή είναι μέσα στο νερό, στρίβοντας ανά τακτά διαστήματα πλάγια, για να επιτρέψει την εισπνοή με το στόμα. Στην απλή μορφή του ελεύθερου το κεφάλι μπορεί να μείνει έξω από το νερό, ώστε να παίρνεις φυσιολογικές αναπνοές.

Ύπτιο: το δεύτερο σε ταχύτητα στιλ, μετά το ελεύθερο, όπου το σώμα βρίσκεται σε ύπτια θέση. Στηρίζεται στην
εναλλασσόμενη κίνηση των χεριών (αντίθετη κίνηση από το ελεύθερο) και των ποδιών. Tο πλεονέκτημά του είναι ότι έχεις το κεφάλι συνεχώς έξω από το νερό, πράγμα που βοηθάει πολύ στην αναπνοή (ιδιαίτερα τους αρχάριους).

Πρόσθιο: το πιο φυσικό στιλ κολύμβησης, διότι η θέση του σώματος είναι η πιο βολική μέσα στο νερό και μιμείται την κίνηση του βατράχου: ταυτόχρονη κίνηση των χεριών και των ποδιών. Στην αγωνιστική μορφή το κεφάλι μπαινοβγαίνει στο νερό, ενώ στην πιο απλή μπορεί να μένει συνέχεια έξω, διευκολύνοντας την αναπνοή.

Πεταλούδα: το πιο δύσκολο από άποψη τεχνικής στιλ κολύμβησης και παράλληλα το πιο θεαματικό. Ιδιαίτερα πολύπλοκος είναι ο συνδυασμός τραβήγματος και επαναφοράς των χεριών και τινάγματος των ποδιών με το «σπάσιμο» της μέσης. Συμβάλλει στην κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από κάθε άλλο στιλ, παρότι είναι πιο αργό σε χρόνους.

Όποιο στιλ και να επλέξεις η Γωγώ Φυντικάκη σου εξηγεί τα σημεία του σώματος που θα γυμνάσεις και πώς θα το κάνεις σωστά.
Ενεργοποιούνται σχεδόν όλοι οι μύες του σώματος, ενώ ειδικά στην αγωνιστική τους εκτέλεση συμβάλλουν ιδιαίτερα στην εκγύμναση των μυών της πλάτης (πλατύς ραχιαίος), του θώρακα (θωρακικός), του ώμου (δελτοειδής), του βραχίονα (τρικέφαλος) και των γοφών (γλουτιαίοι), με διαφοροποιήσεις στην έμφαση της εκγύμνασης ανάλογα με το στιλ κολύμβησης.

Πόση ώρα χρειάζεται;

Από τα 10 συνεχόμενα λεπτά κολύμβησης και μετά τα ωφέλη είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Στόχευσε αρχικά στα δέκα συνεχόμενα λεπτά (πίστεψέ με δεν είναι όσο έυκολο πιθανόν να ακούγεται) και αύξησε σταδιακά το χρόνο, στοχεύοντας στα 30 λεπτά. Με μισή ώρα κολύμπι μπορείς να κάψει μέχρι και 250 θερμίδες.

ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΟΣΟ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ;
Εντάξει μπορεί να χαζεύεις του κοιλιακούς του Φέλπς (Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση), αλλά δεν θα έλεγες πως είσαι και φανατικός του σπορ. Η αντίσταση όμως του νερού, μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις άλλες απλές ασκήσεις και να γυμνάσεις όλα τα σημεία του σώματος:

– Παλαμάκια στο νερό:
Φρόντισε το νερό να καλύπτει και τους ώμους. Άπλωσε τα χέρια μπροστά και δοκίμασε να “χειροκροτήσεις” μέσα στο νερό. Κάνε γρήγορες κινήσεις, αναταράζοντας τα νερά. Σκέψου πως είσαι και πάλι παιδί και θες να σηκώσεις όσο περισσότερο νερό μπροείς. Με την άσκηση αυτή γυμνάζεις το στήθος, τους ώμους και το πάνω μέρος της πλάτης.

– Σπρώξε το νερό:
Κάνε βαθύ κάθισμα στο νερό (τι πιο εύκολο, αφού το νερό θα σε στηρίζει) και φέρε τα χέρια μπροστά με την παλάμη κάθετα στην επιφάνεια και τα δάχτυλα έξω από το νερό (σαν να σπρώχνεις έναν τοίχο). Δοκίμασε να τεντώσεις τα χέρια σου, “σπρώχνοντας” το νερό. Μια ακόμη άσκηση για να γυμνάσεις το πάνω μέρος του σώματος, τους ώμους, την πλάτη και το στήθος.

– Τρέξιμο μέσα στο νερό:
Η αντίσταση που θα έχει το πόδι μέσα στο νερό, θα φέρει τα διπλά αποτελέσματα από το τρέξιμο στην… ξηρά! Ταυτόχρονα η άνωση του νερού προστατεύει τις αρθρώσεις σου από τους κραδασμούς. Πολύ καλή αερόβια γυμναστική, γυμνάζει τα πόδια και τονώνει το καρδιοαναπνευστικό σύστημα.

Read More

And More