Πίσω στην κορυφή της σελίδας
20.01.2016 | 09:00
Δρ. Νικηφόρος Κλήμης

Κολπικές πλύσεις: Πρέπει να κάνουμε ή όχι; Τι προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν;

Κολπικές πλύσεις: Πρέπει να κάνουμε ή όχι; Τι προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν;
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Επιτρέπονται οι κολπικές πλύσεις χωρίς εντολή γιατρού; Ποια προβλήματα μπορούν να λύσουν και ποια να δημιουργήσουν; Ο γυναικολόγος - χειρουργός - μαιευτήρας Δρ.Νικηφόρος Κλήμης λύνεις όλες τις απορίες μας.

Ένας σημαντικός αριθμός γυναικών χρησιμοποιεί αρκετά συχνά κολπικές πλύσεις, δηλαδή ένα είδος εσωτερικού καθαρισμού του κόλπου και της ευαίσθητης περιοχής, χρησιμοποιώντας τις περισσότερες φορές μία ειδική κολπική συσκευή που περιέχει άλλοτε νερό ή σκευάσματα ειδικά για την ευαίσθητη περιοχή ή χαμομήλι ή μαγειρική σόδα σε διάφορες αναλογίες.

ΚΟΛΠΙΚΕΣ ΠΛΥΣΕΙΣ: ΛΥΝΟΥΝ Ή ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;
Οι γυναίκες θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό μπορούν να μειώσουν τις δυσοσμίες ή ακόμα και τις μολύνσεις της κολπικής περιοχής, να καθαρίσουν τον κόλπο μετά την έμμηνο ρύση, να αισθανθούν "πιο καθαρές" μετά τη σεξουαλική επαφή ή ακόμα και να μειώσουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Κάτι τέτοιο όμως όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικό όπως λαθεμένα πολλές γυναίκες πιστεύουν αλλά μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα. Οι μολύνσεις στην ευαίσθητη περιοχή που πολλές φορές προκαλούν την αυξημένη και δύσοσμη κολπική έκκριση προκαλούνται από μικροοργανισμούς, όπως: μύκητες, τριχομονάδες, μικρόβια αερόβια και αναερόβια και ίους.

Η αντιμετώπιση των ανωτέρω μολύνσεων είναι φανερό ότι απαιτεί την απαραίτητη διάγνωση και την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία.

Η κολπική πλύση δεν θα λύσει το πρόβλημα απλά θα το καλύψει προσωρινά και στη συνέχεια θα το επιδεινώσει. Επίσης, ο κόλπος διαθέτει ένα δικό του περιβάλλον που περιλαμβάνει μικροοργανισμούς και συγκεκριμένο ph, το οποίο ασκεί ένα είδος προστασίας στις μολύνσεις του κόλπου.


ΚΟΛΠΙΚΕΣ ΠΛΥΣΕΙΣ: ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Κολπικές πλύσεις συχνές και αυθαίρετες αλλοιώνουν το περιβάλλον του κόλπου και προδιαθέτουν σε μολύνσεις. Είναι δε αποδεκτό ότι οι κολπικές πλύσεις μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα όπως: κολπίτιδες λόγω της διαταραχής της ομοιόστασης του κόλπου, πυελική φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει σαλπιγγίτιδα με όλες τις πιθανές επιπτώσεις στη γονιμότητα ενώ όσον αφορά στην εγκυμοσύνη υπάρχει αυξημένη πιθανότητα μολύνσεων, γέννηση μωρών χαμηλού βάρους ακόμα και εξωμήτριο κύηση.


ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΟΛΠΙΚΕΣ ΠΛΥΣΕΙΣ

Παρ’ όλα αυτά σε μερικές περιπτώσεις απλών ερεθισμών της ευαίσθητης περιοχής μπορούν να χρησιμοποιηθούν κολπικές πλύσεις με χαμομήλι για ανακούφιση ή σε περιπτώσεις που η αυξημένη οξύτητα του κόλπου δημιουργεί αυξημένη κολπική έκκριση λευκών πηκτών υγρών η χρήση κολπικών πλύσεων με σόδα για την αποκατάσταση του ph ενδείκνυται κάτω από τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ, θα πρέπει να απομυθοποιηθεί η ευεργετική επίδραση των κολπικών πλύσεων, να γίνει κατανοητό από τις γυναίκες ότι ο θεράπων ιατρός είναι εκείνος που θα κάνει τη διάγνωση και θα δώσει θεραπεία για οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί και μόνο κάτω από τις οδηγίες του οι κολπικές πλύσεις μπορούν να δράσουν συμπληρωματικά στις περιπτώσεις που εκείνος κρίνει απαραίτητο.Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Check this
Confessions of a beauty junkie! Ποια είναι τα καλλυντικά που ψωνίζει μια beauty editor όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό!
Κόκκινα ankle boots: Πως να φορέσεις τη Νο1 τάση της σεζόν σύμφωνα με τα street styles
Ιδανικές για δίαιτα: Συνταγές με ζυμαρικά που δεν ξεπερνούν τις 300 θερμίδες
James Franco: Το “άτακτο” αγόρι του Hollywood πουλάει το σπίτι του και μπορούμε επιτέλους να το δούμε
Top 10