Κρύωμα: Τι να κάνεις για να νιώσεις καλύτερα σε μία μόλις μέρα!

“Αψού”, “γκούχου γκούχου”… Και τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος έκαναν την εμφάνισή τους. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις λοιπόν είναι να αντιδράσεις άμεσα, να το προλάβεις στην αρχή του και να το εξοντώσεις. Ακολουθεί το ημερήσιο πλάνο που πρέπει να ακολουθήσεις ώστε αύριο να νιώθεις ήδη καλύτερα

Μην περιμένεις να εξελιχθεί το κρύωμα και να σε ρίξει στο κρεβάτι για μέρες. Δράσε άμεσα και πιο γρήγορα. Ενημέρωσε λοιπόν στη δουλειά σου ότι σήμερα θα μείνεις σπίτι και κάνε τα παρακάτω…

Βήμα 1: Κάνε ένα ζεστό μπάνιο
Έτσι θα ξεκινήσεις τη μέρα σου. Μόλις ξυπνήσεις, μόλις σηκωθείς από το κρεβάτι, θα μπεις στο μπάνιο και θα κάνεις ένα ζεστό μπάνιο. Θα καθαρίσει το “μπούκωμα” καθώς η ενυδάτωση και οι ατμοί “μαλακώνουν” τη βλέννα και καθαρίζουν τα ιγμόρεια, με αποτέλεσμα να αναπνέεις πιο εύκολα. Μόλις βγεις, θυμήσου να ντυθείς καλά, ώστε να μην κρυώνεις.

Βήμα 2: Πιες ένα ρόφημα σαμπούκου
Μετά το μπάνιο σου, ντύσου καλά ώστε να μην κρυώνεις και πιες ένα ρόφημα σαμπούκου. Ο σαμπούκος είναι ένα ισχυρό βότανο για τους ιούς της γρίπης, τα κρυολογήματα και τις παθήσεις του στήθους. Ιδανικό και για το βήχα. Ό,τι χρειάζεσαι δηλαδή. Το ρόφημα αυτό είναι χαλαρωτικό και προκαλεί ήπια εφίδρωση η οποία συντελεί στη μείωση του πυρετού. Τονώνει τους εσωτερικούς βλεννογόνους της μύτης και του λαιμού, αυξάνοντας την αντίστασή τους στις μολύνσεις. Καλό είναι να συμπεριλάβεις γενικότερα το ρόφημα αυτό στη ζωή σου για μία εβδομάδα.
Σαμπούκο θα βρεις σε καταστήματα με βιολογικά είδη και σε φαρμακεία.

Βήμα 3: Προτίμησε για πρωινό αυγά και τσάι
Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη που σημαίνει πως περιέχουν και τα 9 βασικά αμινοξέα, τα οποία βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις αρρώστιες. Συνδύασε την ομελέτα σου με ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι με λεμόνι και μέλι. Το μέλι είναι ό,τι καλύτερο για το βήχα καθώς “μαλακώνει” το λαιμό.

Βήμα 4: Πρόσθεσε στη σαλάτα σου ρεβύθια και κολοκυθόσπορους
Και τα δύο είναι καλές πηγές ψευδαργύρου, ένα θρεπτικό συστατικό που βοηθά το σώμα να αντιστέκεται στις λοιμώξεις ενώ μειώνει τις φλεγμονές. Έχει αποδειχθεί πως η λήψη ψευδαργύρου μέσα σε 24 ώρες από το κρύωμα, μειώνει τη διάρκεια και την έντασή του. Εναλλακτικά μπορείς να αγοράσεις από ένα φαρμακείο παστίλιες με ψευδάργυρο και να καταναλώσεις 2 την ημέρα.

Βήμα 5: Πιες περισσότερο νερό
Η μέρα σου πρέπει να περιέχει πολύ νερό. Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική όταν αντιμετωπίζεις μια ίωση καθώς ένας χαμηλός πυρετός αυξάνει την ποσότητα των υγρών που εξατμίζονται από το σώμα, με αποτέλεσμα να σε αφήνει αφυδατωμένη. Έτσι με το να πίνεις αρκετά υγρά, βοηθάς το σώμα σου να αποβάλει τη βλέννα που συσσωρεύεται στη μύτη και το λαιμό. Θυμήσου να πίνεις 2 περισσότερα ποτήρια από ό,τι πίνεις συνήθως. Το τσάι και οι σούπες βοηθούν σημαντικά!

Βήμα 6: Πήγαινε μια βόλτα με τα πόδια
Μια βόλτα 20 λεπτών, ακόμα και γύρω από το τετράγωνο που μένεις μπορεί να τονώσει την ενέργειά σου και να βοηθήσει στα συμπτώματα. Μια μέτρια άσκηση όπως το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει την αναπνοή σου και να “ανοίξει” τις ρινικές σου οδούς. Να ξέρεις πως σύμφωνα με έρευνα, η γυμναστική αυξάνει την ποσότητα των “ωφέλιμων” βακτηρίων στο έντερο, τα οποία ελέγχουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ντύσου καλά λοιπόν και βγες μια χαλαρή βόλτα.

Βήμα 7: Φάε μια κοτόσουπα
Μια κλασική -και αγαπημένη- συνήθεια που έκανε και η μαμά σου κάθε φορά που ήσουν άρρωστη. Οι ατμοί και τα συστατικά της κοτόσουπας μπορούν να καταστείλουν τις χημικές ουσίες που προκαλούν φλεγμονή στο σώμα. Οπότε ένα πιάτο κοτόσουπα είναι το καλύτερο γιατρικό για την ίωση! Φρόντισε να προσθέσεις αρκετό λεμόνι, ναι;


Βήμα 8: Καθάρισε καλά τη μύτη και το λαιμό σου

Η βλέννα που δεν αποβάλλεται και μένει, αυξάνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας και προκαλεί μόλυνση. Επομένως είναι απαραίτητο να καθαρίζεις πολύ σωστά και σχολαστικά τη μύτη και το λαιμό σου πριν τον ύπνο. Χρησιμοποίησε ένα ρινικό διάλυμα από αλάτι για τη μύτη ή κάνε γαργάρες με αλατόνερο για να απομακρυνθούν τα φλέματα και τα βακτήρια.

Βήμα 9: Κοιμήσου νωρίς και καλά
Το σώμα σου χρειάζεται τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει μια αρρώστια. Επομένως μην καθυστερήσεις να κοιμηθείς βλέποντας την αγαπημένη σου σειρά. Η ανάρρωσή σου είναι πιο σημαντική από την εξέλιξη των επεισοδίων. Για να κοιμηθείς ήσυχη όταν έχεις βουλωμένη μύτη, βάλε ένα επιπλέον μαξιλάρι για να σηκωθεί το κεφάλι σου ψηλότερα. Αυτό βοηθά στο να κρατηθούν οι ρινικές οδοί ανοιχτές και καθαρές.

Καλή ανάρρωση, φίλη μου!

Read More

And More