Πίσω στην κορυφή της σελίδας
09.03.2016 | 09:00
Νίκος Μουρελάτος

Κύστεις στις ωοθήκες: Τι είναι; Είναι επικίνδυνες; Ποια τα συμπτώματα;

Κύστεις στις ωοθήκες: Τι είναι; Είναι επικίνδυνες; Ποια τα συμπτώματα;
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Κύστεις στις ωοθήκες. Άλλο ένα πρόβλημα, άγχος, φόβος για εμάς τις γυναίκες. Ο γυναικολόγος - μαιευτήρας - χειρουργός, Νίκος Μουρελάτος, μας δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Τι είναι, πότε πρέπει να ανησυχήσουμε, τι σχέση έχουν με τον καρκίνο των ωοθηκών; 

Και μην ξεχνάς φίλη μου! Το ραντεβού σου με τον γυναικολόγο είναι πολύ σημαντικό, οπότε δεν πρέπει να το αμελείς. Μην προσπαθείς να κάνεις διαγνώσεις μόνη σου. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να είσαι συνεπής με τις εξετάσεις σου.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ
Οι κύστεις στις ωοθήκες είναι εξαιρετικά σύνηθες φαινόμενο και σπανίως αποτελούν κίνδυνο για την υγεία της γυναίκας. Σχηματίζονται εντός των ωοθηκών ανά τακτά χρονικά διαστήματα (ωοθυλάκια -συνήθως σε μηνιαία βάση) μέχρι η γυναίκα να φτάσει στην εμμηνόπαυση.
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι κύστεων ωοθηκών: οι λειτουργικές (φυσιολογικές) και οι παθολογικές (μη φυσιολογικές).
Οι κύστεις μπορεί επίσης να σχηματιστούν λόγω άλλης πάθησης που επηρεάζει τη λειτουργία των ωοθηκών, όπως η ενδομητρίωση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων όμως, οι κύστεις είναι λειτουργικές.


ΠΩΣ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ

Οι λειτουργικές κύστεις είναι αποτέλεσμα ορμονικών διαταραχών. Δεν έχουν σχέση με κληρονομικότητα και δεν αποτελούν κατά κανόνα ένδειξη καρκίνου. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός ωοθυλακίου που οδηγήθηκε στην ατρησία ή και το αποτέλεσμα της ρήξης ενός ωοθυλακίου - ωχρό σωμάτιο. Ο καρκίνος των ωοθηκών συνήθως μπορεί να ξεκινήσει με τη μορφή κύστης ωοθήκης για αυτό και είναι απαραίτητη η παρακολούθηση και η επιμελής αξιολόγηση των ωοθηκικών κύστεων.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Πολλές γυναίκες δεν το γνωρίζουν ότι έχουν κύστεις, καθώς ο σχηματισμός τους δεν συνοδεύεται απαραιτήτως από εμφανή συμπτώματα. Σε μερικές περιπτώσεις, η κύστη συνοδεύεται από πόνο στην περιοχή της πυέλου ή αίσθημα πίεσης στην πλευρά της ωοθήκης που έχει σχηματιστεί η κύστη.


ΠΩΣ ΘΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ
Εάν η γυναίκα νιώσει πόνο λόγω της κύστης, το σύμπτωμα είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Δεν αποκλείεται ο πόνος να αντανακλά στα πόδια. Άλλο μη τυπικό σύμπτωμα μπορεί να είναι το πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα.
-Ένας απλός υπέρηχος θα επιτρέψει στο γυναικολόγο να διαπιστώσει εάν έχουν σχηματιστεί κύστεις στις ωοθήκες.


ΠΩΣ ΘΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ
- Οι κύστεις σχηματίζονται επάνω στην ωοθήκη ή μέσα σε αυτήν και στις περισσότερες περιπτώσεις φεύγουν από μόνες τους μέσα σε έναν έως τρεις μήνες, χωρίς να προκαλέσουν επιπλοκές. Άρα δεν είναι απαραίτητο να δοθεί αγωγή για την αντιμετώπισή της.

- Εάν μια κύστη σπάσει, μπορεί η γυναίκα να νιώσει έναν οξύ πόνο ή να μη νιώσει τίποτα απολύτως.

- Η χειρουργική επέμβαση συνίσταται συνήθως όταν η κύστη επιμένει ή όταν η κύστη είναι πολύ μεγάλη και δεν φεύγει από μόνη της ή αν υπάρχει υποψία κακοήθειας.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ
Εάν η ωοθήκη έχει αλλοιωθεί λόγω των κύστεων (ενδομητρίωση) μπορεί να εμποδιστεί η ομαλή λειτουργία της και έτσι να επηρεαστεί η γονιμότητα.

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10