Ζήτα από τον Δερματολόγο σου ένα καθαρό δέρμα

Περισσότερα από 8.300 άτομα από 31 χώρες συμμετείχαν σε έρευνα, στόχος της οποίας ήταν η καλύτερη κατανόηση των αντιλήψεων των ασθενών για το καθαρό δέρμα και το σημαντικότερο, τον αντίκτυπο της μη επίτευξης αυτού του στόχου. Αυτή η σημαντική ερευνητική πρωτοβουλία αποτελεί τη μεγαλύτερη έως σήμερα συνεργασία μεταξύ της Novartis και των συλλόγων ασθενών, με τη συμμετοχή 25 συλλόγων από ολόκληρο τον κόσμο.

Τα ευρήματα της έρευνας ενισχύουν την ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση και κινητοποίηση των επαγγελματιών του κλάδου της υγείας και των ασθενών ως προς τη δυνατότητα επίτευξης καθαρού ή σχεδόν καθαρού δέρματος ως θεραπευτικού στόχου. Επιπλέον, καταδεικνύουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις που έχει η ψωρίαση στη ζωή των ασθενών. Στην πλειονότητά τους (84%), τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα υφίσταντο διακρίσεις και περιθωριοποίηση, ενώ σχεδόν οι μισοί (43%) από τους ασθενείς ένιωθαν ότι η ψωρίαση είχε επηρεάσει την κοινωνική τους ζωή και έθετε εμπόδια στη σύναψη προσωπικών σχέσεων.

Επίσης, το ένα τρίτο (38%) των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι έχουν διαγνωστεί με ψυχολογική πάθηση εξαιτίας της ψωρίασης, ενώ ένας στους τέσσερις ασθενείς έχει διαγνωστεί με άγχος (24%) ή κατάθλιψη (25%). Επιπλέον, σε άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Δερματολογίας, διαπιστώθηκε ότι στους ασθενείς με άγχος ή κατάθλιψη αυξάνεται η σοβαρότητα της νόσου και επιδεινώνεται η ποιότητα ζωής, στοιχεία που τονίζουν περαιτέρω τη σύνδεση μεταξύ των ψυχολογικών και των σωματικών πτυχών της νόσου.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ως επιστήμονας θεωρώ ότι πρέπει με κάθε τρόπο να ενημερώσουμε τους ασθενείς για τα νέα επιστημονικά δεδομένα και πως αυτά επιτρέπουν νέες θεραπευτικές λύσεις που καθιστούν το “καθαρό δέρμα” εφικτό στόχο.

Η πανευρωπαϊκή εκστρατεία “Ζήτα από τον Δερματολόγο σου καθαρό δέρμα”, στην Ελλάδα τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιακής Εταιρείας, φέρει τη στήριξη του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική αρθρίτιδα «Επιδέρμια» και φιλοξενείται στην ιστοσελίδα: http://www.katharoderma.gr/.

Ποτουρίδου Ειρήνη
Διευθύντρια Νοσοκομείου “Ανδρεας Συγγρος”
Tηλ.: 6944582438

Read More

And More