Κύστη στις ωοθήκες; Είναι σοβαρό; Τι πρέπει να ξέρεις και τι πρέπει να κάνεις…

Κύστη στις ωοθήκες… Όταν το ακούς από τον γυναικολόγο σου παθαίνεις πανικό. Ταράζεσαι… Τελικά, είναι κάτι τόσο σοβαρό;

Όπως εξηγεί και ο χειρουργός μαιευτήρας Θάνος Παράσχος “οι κύστεις ωοθηκών είναι τις περισσότερες φορές ανώμαλοι σχηματισμοί γεμάτοι υγρό που προέρχονται από τις ωοθήκες”! Πρόκειται για ένα αρκετά συνηθισμένο γυναικολογικό σύμπτωμα. Δεν ανήκει στην κατηγορία “Καταστράφηκα”, ούτε όμως ανήκει στην κατηγορία “Δεν έγινε και τίποτα”. Μπορεί να είναι μια κύστη που θα εξαφανιστεί από μόνη της, μπορεί όμως να χρειαστεί και χειρουργείο…

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
Δεν πρέπει να αμελείς το ραντεβού με τον γυναικολόγο σου μιας και ο μόνος τρόπος να εντοπίσεις τις κύστες είναι με έναν τυπικό γυναικολογικό έλεγχο (υπερηχογράφημα).
Οι κύστες ποικίλουν. Μπορεί να είναι κάτι απλό χωρίς λόγο ανησυχίας, μπορεί όμως να είναι και κάτι που χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μοναδικό σου όπλο είναι ο γυναικολόγος σου και η τακτική επίσκεψη σε αυτόν.
Οι κύστες δεν έχουν συμπτώματα. Δεν θα έχεις πόνους που θα σε προβληματίσουν και θα σε στείλουν στον γιατρό. Ο μόνος λόγος που οι κύστες θα προκαλέσουν πόνο είναι μόνο όταν έχουν σπάσει και αυτό είναι σοβαρό, άρα άργησες.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΕΙΠΕΣ;
Μια κύστη μπορεί να σπάσει (ρήξη κύστης) – ελευθερώνοντας το περιεχόμενό της στην κοιλιακή χώρα ή να συστραφεί (συστροφή κύστης) – δηλαδή να φράξει την παροχή αίματος στην ωοθήκη!

“Όλες οι κύστες ωοθηκών μπορεί να υποστούν ρήξη και να χυθεί το περιεχόμενό τους στην κοιλιακή χώρα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πόνο και πιθανόν αιμορραγία από την ίδια την ωοθήκη” εξηγεί ο χειρουργός μαιευτήρας Θάνος Παράσχος. Αντίστοιχο πόνο, ο οποίος μάλιστα είναι πολύ πιο έντονος προκαλεί και η συστροφή. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται άμεση χειρουργική επέμβαση.
ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΙΣ ΚΥΣΤΕΣ
Δεν υπάρχει ξεκάθαρη αιτία που μπορεί να δημιουργήσει τις κύστες στις ωοθήκες. Συνήθως οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές, χωρίς όμως να μπορεί ακόμη και ο γυναικολόγος να εντοπίσει τους ακριβείς λόγους που τις προκαλούν! Εκείνο που είναι σίγουρο είναι πως δεν έχουν σχέση με κληρονομικότητα και ότι δεν αποτελούν κατά κανόνα ένδειξη καρκίνου.
ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ;
“Το μέγεθος μια κύστης μπορεί να ποικίλει από μερικά εκατοστά, ως και πάνω από 30 εκ.” αναφέρει ο κ. Παράσχος. Οι πιο μικρές σε μέγεθος, υποχωρούν από μόνες τους σε ένα με δύο μήνες. Για εκείνες όμως που επιμένουν, είναι ο γυναικολόγος σου που θα σου υποδείξει τον κατάλληλο τρόπο να τις αντιμετωπίσεις.
Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο γυναικολόγος που παρακολουθεί την πορεία των κυστών είναι σε θέση να γνωρίζει αν χρειάζεται να επέμβει με θεραπεία ή ακόμη και χειρουργική αφαίρεση. “Η θεραπεία λαμβάνει ατομικό χαρακτήρα ανάλογα με το εκάστοτε συγκεκριμένο κλινικό σενάριο, και τα ευρήματα του υπέρηχου και της φυσικής εξέτασης” επισημαίνει ο κ. Παράσχος.
Εκείνο που θα κρίνει τον τρόπο θεραπείας είναι ο τύπος της κύστης! Ανάλογα με τον τύπο της κύστης και το ατομικό σου ιστορικό ο γυναικολόγος θα κρίνει την κατάλληλη θεραπεία.
Οι πιο συνηθισμένοι τύποι κυστών είναι:
– Λειτουργικές κύστες: Ο πιο συνηθισμένος στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι θυλακικές κύστες, τα ωχρά σωμάτια και οι ωχρινικές κύστες.
– Καλοήθεις νεοπλασματικές κύστες: Λιγότερο συνηθισμένες από τις λειτουργικές κύστες. Ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι το καλοήθες κυστικό τεράτωμα ή η δερμοειδής κύστη.
– Ενδομητριωσικές κύστες: Αναπτύσσονται παράλληλα με την ενδομητρίωση στις ωοθήκες. Είναι επίσης γνωστές ως αιμορραγικές κύστες (“chocolate cysts”) εξαιτίας της χαρακτηριστικής τους εμφάνισης. Όταν υφίστανται ρήξη μπορεί να προκαλέσουν πυελικό πόνο, ακόμη και υπογονιμότητα.
– Κακοήθεις κύστες: Παρουσιάζονται συχνά μετά την εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε κάθε ηλικιακή ομάδα.
Ο γυναικολόγος σου λαμβάνοντας υπόψη του όλα τα παραπάνω στοιχεία (τύπο, μέγεθος κύστης, ιστορικό ασθενούς) θα σου προτείνει κάποια από τις παρακάτω θεραπείες:

Τακτική παρακολούθηση: Όταν η κύστη δεν παρουσιάζει συμπτώματα και είναι μικρών διαστάσεων. Άλλωστε “η πλειοψηφία των κυστών της ωοθήκης που αποτελούν λειτουργικές κύστες θα εξαφανιστούν από μόνες τους στο διάστημα μερικών μηνών” αναφέρει ο κ. Παράσχος.

Υπερηχογραφικές εξετάσεις και ορμονοθεραπεία: Σε ό,τι αφορά σε κύστες που επιμένουν ίσως χρειαστούν πιο λεπτομερείς εξετάσεις ή και θεραπεία με αντισυλληπτικά. Για μικρές κύστες η χρήση αντισυλληπτικών μπορεί να βοηθήσει, μειώνοντας τη συχνότητα εμφάνισης των κύστεων, αφού με τη χρήση τους αναστέλλεται η ωορρηξία. Σε κάθε περίπτωση τα αντισυλληπτικά δεν ενδείκνυνται για γυναίκες άνω των 35 ετών και γυναίκες που καπνίζουν.
Χειρουργική επέμβαση: Αυτή γίνεται με κυστεκτομή (δηλαδή αφαίρεση της κύστης) ή ωοθηκοτομή (αφαίρεση ολόκληρης της ωοθήκης). Η πιο σύγχρονη μέθοδος είναι η λαπαροσκόπηση. “Οι κύστες ωοθηκών μπορούν να αφαιρεθούν με ασφάλεια και αποτελεσματικά με λαπαροσκόπηση, αφήνοντας τον υγιή ιστό των ωοθηκών στη θέση του και ανέπαφο. Οι κύστες, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, μπορούν να αφαιρεθούν ολόκληρες, καθώς αποκόπτονται προσεκτικά από την ωοθήκη¨εξηγεί ο χειρουργός μαιευτήρας Θάνος Παράσχος.
Αν χρειαστεί λαπαροσκοπική αφαίρεση, ο ασθενής μπορεί να φύγει την ίδια μέρα από το νοσοκομείο, ενώ θα επιστρέψει στην καθημερινότητά του σε μία με δύο εβδομάδες.

Read More

And More