Εμφυτεύματα δοντιών… χωρίς πόνο!

Η χειρουργός οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη απαντά σε όλες τις απορίες που μπορεί να έχεις γύρω από τα εμφυτεύματα δοντιών…

Σπουδάζοντας κοινωνική λειτουργός πριν γίνω οδοντίατρος συνειδητοποίησα ότι οι άνθρωποι φοβούνται και θέλουν να αποφεύγουν τον πόνο -ψυχικό και σωματικό. Η ιδέα του πόνου δημιουργεί έντονο φόβο. Και ο οδοντιατρικός ασθενής είναι φοβικός ασθενής. Ιδιαίτερα όταν χρειάζονται εμφυτεύματα. Φοβάται ότι θα πονέσει, θα πρηστεί, φοβάται ότι θα αποτύχουν τα εμφυτεύματα.

Όλα αυτά είναι μύθος, όχι η πραγματικότητα. Όταν αναλαμβάνει μια σοβαρή ομάδα οδοντιάτρων την αποκατάσταση των εμφυτευμάτων, η επιτυχία είναι δεδομένη. Η σοβαρή μελέτη του ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού, η ψυχολογική προσέγγιση του ασθενή και ο σωστός σχεδιασμός της θεραπευτικής και αισθητικής αποκατάστασης μειώνει στο ελάχιστο και εκμηδενίζει την περίπτωση της αποτυχίας, του πόνου και του πρηξίματος.
Για αυτό το αποτέλεσμα συνήθως υπάρχει μια ομάδα συνεργαζόμενων ειδικευμένων οδοντιάτρων που μπορεί να περιλαμβάνει τον γναθοχειρουργό, τον προσθετολόγο, τον περιοδοντολόγο και τον αισθητικό οδοντίατρο.
Τα αποτελέσματα δε των ανθρώπων που αποκαθιστούν την οδοντοστοιχία τους με εμφυτεύματα είναι εκπληκτικά. Ιδιαίτερα όταν η μελέτη αφορά όχι μόνον θεραπευτική αποκατάσταση των δοντιών αλλά ταυτόχρονα και την αισθητική αποκατάσταση. Έτσι ώστε ακόμα και ένα στόμα που δεν είχε καθόλου δόντια και αποκαθίσταται με εμφυτεύματα να αναδεικνύει μια φυσική οδοντοστοιχία χωρίς να υπάρχει υπόνοια ότι έχει γίνει οδοντιατρική αποκατάσταση.
Εμφυτεύματα σε ελλείψεις δοντιών που μπορούν να αποκατασταθούν σε ένα ραντεβού (άμεση φόρτιση) εφόσον το ιατρικό ιστορικό και η οδοντιατρική μελέτη του περιστατικού το επιτρέπει.
Η οδοντιατρική επιστήμη σήμερα και οι Έλληνες οδοντίατροι που οι περισσότεροι έχουν κάνει μεταπτυχιακό και ειδικότητα είναι σε θέση από το 1ο ραντεβού να αποκαταστήσουν τον ασθενή τους με δόντια (τις μεταβατικές εργασίες), μέχρι να ολοκληρώσουν πλήρως το στόμα άριστα θεραπευτικά και αισθητικά. Έτσι, ο ασθενής αισθάνεται την ασφάλεια για την αποκατάσταση του στόματός του και κυρίως μπορεί να έχει τελική εικόνα της αποκατάστασης με τα μεταβατικά δόντια .

Γιατί να βάλω εμφυτεύματα;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πλεονεκτούν τα εμφυτεύματα. Ένας από αυτούς είναι η δυνατότητα που έχουν να αναπληρώνουν ένα μεμονωμένο δόντι χωρίς να χρειάζεται να γίνει παρέμβαση στα διπλανά δόντια. Άλλος σημαντικός λόγος είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να αναπληρώσουν όλα τα δόντια στο στόμα (άνω και κάτω γνάθο) παρέχοντας άριστη σταθερότητα.

Υπάρχει περίπτωση να μην δεχτεί ο οργανισμός τα εμφυτεύματα;
Τα εμφυτεύματα είναι γνωστό ότι κατασκευάζονται από κράματα τιτανίου, τα οποία είναι βιοσυμβατά και πλήρως αποδεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η διαδικασία τοποθέτησης είναι σχετικά απλή. Ο προσθετολόγος σε συνεργασία με τον περιοδοντολόγο ή τον γναθοχειρουργό αφού καθορίσουν τις θέσεις που θα τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα προχωρούν στη χειρουργική επέμβαση που διαρκεί από ένα τέταρτο για ένα δόντι μέχρι δύο ώρες για όλη τη γνάθο. Όπως είπαμε και παραπάνω πόνος δεν υπάρχει ούτε κατά την τοποθέτηση, ούτε κατά την επούλωση κατά τη διάρκεια της οποίας ο ασθενής λαμβάνει κοινά παυσίπονα.
Πόσο καιρό πρέπει να περιμένω μέχρι να βάλω τα νέα δόντια και τι θα φοράω μέχρι τότε;
Οι μεταβατικές εργασίες είναι δόντια με σχήμα και εμφάνιση σαν τα κανονικά δόντια και ταυτόχρονα αναδεικνύουν την τελική εικόνα του στόματος σε επίπεδο αισθητικής οδοντιατρικής και βοηθούν τον ασθενή από το 1ο ραντεβού να αισθάνεται ασφαλής. Ταυτόχρονα ότι χρειάζεται σε επίπεδο διόρθωσης της αισθητικής αναβάθμισης του στόματος βελτιώνεται με την σύμφωνη γνώμη του ασθενούς επί των μεταβατικών εργασιών.
Καθόλη την διάρκεια της αποπεράτωσης των εμφυτευμάτων ο ασθενής έχει την δυνατότητα να έχει μεταβατικά δόντια για όσο διάστημα θα περιμένει μέχρι το τέλος των εργασιών.
Θα καταλαβαίνουν οι άλλοι ότι έχω εμφυτεύματα;
Θα φαίνονται σαν να έχετε τα φυσικά σας δόντια.

Είναι επώδυνη η όλη διαδικασία;
Όχι. Ασθενείς αναφέρουν πως η ενόχληση είναι ελάχιστη είτε κατά την διάρκεια, είτε μετά την επέμβαση. Η πλειοψηφία των ασθενών νιώθει άνετα απλά με Depon – Panadol κ.τ.λ.
Τα εμφυτεύματα είναι το ίδιο δυνατά στη διαδικασία της μάσησης όσο και τα φυσικά;
Μελέτες έχουν δείξει ότι η μασητική ικανότητα βελτιώνεται εξαιρετικά με την βοήθεια των εμφυτευμάτων . Μετά από πολύ μικρή περίοδο προσαρμογής η ικανότητα μάσησης είναι ανάλογη με αυτή των φυσικών δοντιών.

Αφού βάλω εμφυτεύματα, χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση;
Χρειάζονται την ίδια συντήρηση όπως και τα φυσικά μας δόντια και την συχνότητα των οδοντιατρικών επισκέψεων καθορίζει ο περιοδοντολόγος για την καθιερωμένη αποτρύγωση, όπου ουσιαστικά γίνεται έλεγχος και συντήρηση των εμφυτευμάτων. Απαιτείται όμως και καθημερινή συντήρηση και καθαρισμό από το ίδιο το άτομο.
ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ
  1. Αντικατάσταση δοντιού που λείπει
  2. Αντικατάσταση πολλών δοντιών που λείπουν
  3. Ολική αποκατάσταση δοντιών της γνάθου
  4. Αντικατάσταση της τεχνητής οδοντοστοιχίας.
Είμαι κατάλληλος υποψήφιος για εμφυτεύματα;
Οι περισσότεροι ενήλικες, ανεξάρτητα από ηλικία, μπορούν να έχουν εμφυτεύματα. Ο κυριότερος περιοριστικός παράγοντας είναι η ποσότητα του οστού, εάν αυτό έχει απορροφηθεί, αλλά και σε αυτή την περίπτωση ο χειρουργός σας μπορεί να σας προτείνει την κατάλληλη λύση.

Πόσο θα στοιχήσει;
Το κόστος θα προσδιοριστεί τον αριθμό των εμφυτευμάτων που θα χρειαστούν για τις ανάγκες σας, το επίπεδο δυσκολίας, τις τυχόν βοηθητικές επεμβάσεις για να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα και τέλος τον τύπο της στεφάνης, της γέφυρας ή της οδοντοστοιχίας που καλύπτει καλύτερα τις απαιτήσεις σας .
Σίγουρα όμως το κόστος είναι πολύ μικρό αν σκεφτεί κανείς το αποτέλεσμα της αποκατάστασης.

Read More

And More