Τριχοφυία στο πρόσωπο: Τι την προκαλεί και πως μπορείς να απαλλαγείς…

Τριχοφυία στο πρόσωπο, σε ένα σημείο εμφανές. Είναι τουλάχιστον εφιαλτικό. Νιώθεις άβολα, πραγματικά. Ένα βασικό θέμα αισθητικής που αποδεικνύεται θέμα υγείας και μπορεί να καταλήξει να έχει αρνητικές συνέπειες και στην ψυχολογία σου. Υπάρχει τρόπος όμως να απαλλαγείς.

Είτε οφείλεται σε κληρονομικότητα, είτε σε διαταραχή ορμονών ο Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Δερματολόγος Εμμανουήλ Κουρής λύνει τις απορίες σου και σου δίνει τη λύση…

Τι είναι αυτό που μπορεί να προκαλεί έντονη τριχοφυία στο πρόσωπο μιας γυναίκας;
Αν και πολλές φορές η αυξημένη τριχοφυία στο πρόσωπο αποτελεί οικογενειακό ή φυλετικό χαρακτηριστικό, το 50% περίπου των περιπτώσεων οφείλεται στην επίδραση των ανδρογόνων στο θύλακο της τρίχας. Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε υπερανδρογοναιμία, είτε αυξημένη ευαισθησία του δέρματος στα ανδρογόνα.
Πότε το πρόβλημα ξεπερνά τα “φυσιολογικά όρια”;
Είναι υποκειμενικό. Το μη φυσιολογικό για τον καθένα είναι το αισθητικά μη αποδεκτό.
Υπάρχει τρόπος κάποιος να διορθώσει /θεραπεύσει το πρόβλημα; Ποιος είναι αυτός;
Πολλές είναι οι μέθοδοι που έχουν χρησιμοποιηθεί: κρέμες, κερί, ταινία, τσιμπιδάκι, ηλεκτρόλυση, φωτόλυση, laser. To laser αποτελεί την αποτελεσματικότερη μέθοδο αποτρίχωσης τόσο σε κληρονομική όσο και σε υπερτρίχωση ορμονικής αιτιολογίας.
Είναι δερματολογικό ή ορμονικό θέμα; Πότε είναι το ένα και πότε το άλλο; Πώς θα το καταλάβω;
Εάν είναι κληρονομικό το πρόβλημα, συνήθως εκδηλώνεται σαν αυξημένη τριχοφυία με κατανομή φυσιολογική: μουστάκι, παρειές, μέτωπο.
Εάν πρόκειται για δερματολογική εκδήλωση ορμονικής αιτιολογίας, τότε εμφανίζεται ως παχιά τρίχα με ανδρογενετικού τύπου κατανομή, δηλαδή πηγούνι, λαιμός, αλλά και αλλού στο σώμα, όπως στο στέρνο, στις θηλές, στην κοιλιά, στη μέση, στα χέρια (δασυτριχισμός).
Ακόμα, στην δεύτερη περίπτωση μπορεί να συνυπάρχει ακμή, αραίωση των μαλλιών, διαταραχές του κύκλου κ.α., όπως συμβαίνει σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Πρέπει να ακολουθήσω πρώτα ορμονοθεραπεία και ύστερα να επέμβω με κάποια μέθοδο αποτρίχωσης;
Συνήθως κάτι τέτοιο γίνεται παράλληλα. Άλλωστε μια γυναίκα που έχει ορμονικό πρόβλημα – για παράδειγμα πολυκυστικές ωοθήκες – κάνει αγωγή με αντισυλληπτικά για πολλά χρόνια, πράγμα που σημαίνει πως είναι αδύνατο να περιμένει να λυθεί το ορμονικό της πρόβλημα για να επέμβει στην τριχοφυία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι επίσης η αποτρίχωση με laser στους άνδρες, οι οποίοι έχουν ούτως ή αλλιώς αυξημένα ανδρογόνα στο θύλακο της τρίχας. Παρόλα αυτά, μια επέμβαση με laser στην πλάτη για παράδειγμα θα μπορέσει να τους δώσει μόνιμη αραίωση ή και πλήρη αποτρίχωση. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με μια γυναίκα που επιθυμεί να αντιμετωπίσει την τριχοφυία.
Η ορμονοθεραπεία θα αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα (διαταρραχή κύκλου της περιόδου κτλ), υποβοηθώντας την τριχοφυία στο πρόσωπο η οποία όμως θα αντιμετωπιστεί με κάποια από τις παραπάνω μεθόδους αποτρίχωσης.
Ενδέχεται να έχει σχέση με τον τύπο του δέρματος; Αν δηλαδή η επιδερμίδα μιας γυναίκας είναι λιπαρή ή ξηρή;
Στην περίπτωση που υπάρχει ορμονικό πρόβλημα συνυπάρχει λιπαρότητα, χωρίς όμως αυτό να αξιολογείται και να παίζει κάποιο ρόλο στην πορεία της θεραπείας.
Παίζει ρόλο η διατροφή; Τι μπορώ να κάνω για να το αποτρέψω;
Δεν έχει αποδειχτεί κάποια σχέση ανάμεσα στη διατροφή και στην υπερτρίχωση.
Υπάρχει περίπτωση να οφείλεται σε κακή χρήση καλλυντικών προϊόντων; Make up, κρέμες αποτρίχωσης κλπ;
Η υπερτρίχωση δεν σχετίζεται με καλλυντικά. Οι αποτριχωτικές κρέμες όμως, όπως και το τσιμπιδάκι, οδηγούν σε πάχυνση και σκλήρυνση των τριχών, επιδρώντας όπως το ξύρισμα.
Το laser αποτρίχωσης θα έχει μόνιμα αποτελέσματα;
Ο μηχανισμός δράσης του laser είναι η επιλεκτική φωτοθερμόλυση, δηλ. το φως του laser “διαβάζει” τη χρωστική της τρίχας. Συνεπώς η ενέργεια του φωτός επικεντρώνεται στο θύλακο της τρίχας, συρρικνώνοντάς τον, προστατεύοντας ταυτόχρονα την επιδερμίδα. Το laser τύπου αλεξανδρίτη πετυχαίνει τη μέγιστη απορρόφηση από την τρίχα και έχει τα βέλτιστα και μονιμότερα αποτελέσματα στην αποτρίχωση, ανεξαρτήτως αιτιολογίας, όντας ταυτόχρονα ασφαλές και άριστα ανεκτό. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως η θεραπεία με laser επιτυγχάνει μόνιμη αραίωση ή ακόμη και πλήρη αποτρίχωση.

Read More

And More