Botox για τις ημικρανίες! Η πιο δημοφιλής μέθοδος αισθητικής καταπολεμά και τον πονοκέφαλο

Όλες μας γνωρίζουμε το botox. Ως αισθητική μέθοδος που μας γλιτώνει από τις ρυτίδες και μας βοηθά στη μάχη με το χρόνο. Ήξερες όμως ότι μπορεί να σε απαλλάξει και από τις ημικρανίες;

Ο Νευρολόγος Δρ. Μιχάλης Βικελής μας εξηγεί πως το ίδιο ακριβώς φαρμακευτικό προϊόν που υπόσχεται να “εξαφανίσει” χρόνια από ένα γυναικείο πρόσωπο μπορεί να αποτελέσει τη μέθοδο να μειωθεί η συχνότητα, αλλά και η ένταση των ημικρανιών. Α, και φυσικά φεύγοτας οι ημικρανίες θα μείνει ένα πρόσωπο απαλλαγμένο από ρυτίδες!!

ΜΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΛΛΗ… ΠΑΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΟΝΟΣ!
Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς φάρμακο! Ωστόσο, τα σημεία που χορηγείται το Botox στην ημικρανία είναι διαφορετικά και μάλιστα πολύ περισσότερα από αυτά στα οποία χορηγείται για αισθητικούς λόγους” αναφέρει ο κ. Βικελής.

Ο νευρολόγος εξηγεί πως “πολλά από τα σημεία χορήγησης βρίσκονται -εκτός από το μέτωπο- και στο πλάγιο και πίσω μέρος της κεφαλής (μέσα στα μαλλιά), καθώς και στον αυχένα, δηλαδή σε σημεία που φυσικά δεν γίνεται έγχυση για αισθητικούς λόγους”! Τέλος, μια ακόμη διαφορά είναι η δόση που χρησιμοποιείται για κάθε περίπτωση.

Q&A ΓΙΑ ΤΟ BOTTOX ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΩΝ
Κάναμε στον Νευρολόγο, MSc in Headache Medicine, Δρ. Μιχάλη Βικελή όλες τις απαραίτητες ερωτήσεις για να μάθουμε τι νέο φέρνει η νέα μέθοδος με botox που πλέον εγκρίθηκε και στην Ελλάδα.

Ποιες μπορούν να το κάνουν;
Ο κ. Βικελής μας έχει εξηγήσει παλιότερα τι ακριβώς είναι μια ημικρανία. “Ο πόνος στην ημικρανία είναι συνήθως δυνατός και συνοδεύεται από μία σειρά άλλων συμπτωμάτων, όπως το ότι ο άνθρωπος που έχει ημικρανία δεν μπορεί να ανεχθεί το φως, τους έντονους ήχους και επίσης ότι μπορεί να έχει τάση για εμετό ή και να κάνει εμετούς. Η κάθε κρίση ημικρανίας μπορεί να διαρκεί ως και 2-3 ημέρες” εξηγεί. Διάβασε περισσότερα για τις ημικρανίες με ένα “κλικ” εδώ.

Πρόσφατα λοιπόν το botox απέκτησε την επίσημη ένδειξη στη χώρα μας για τη χρόνια ημικρανία. “Μπορεί δηλαδή να χορηγηθεί ως θεραπεία σε ασθενείς που έχουν ιστορικό ημικρανίας και η συχνότητα των κρίσεων το τελευταίο διάστημα είναι μεγαλύτερη από 15 ημέρες το μήνα” εξηγεί ο νευρολόγος και συμπληρώνει: “Οι περισσότεροι ασθενείς με χρόνια ημικρανία, παράλληλα και ανεξάρτητα από τη χρήση του Botox, πιθανότατα να πρέπει να χρησιμοποιούν και εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν εξαρχής”.

Αν λοιπόν μια γυναίκα παρουσιάζει τα παραπάνω συμπτώματα χρόνιας ημικρανίας, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας της και η θεραπεία που ακολουθεί μέχρι σήμερα είτε έχει αποτύχει, είτε της έχει δημιουργήσει παρενέργειες, τότε μπορεί να ακολουθήσει αυτή τη μέθοδο.

Πότε θα δεις αποτελέσματα;
Συνήθως τα αποτελέσματα αρχίζουν σταδιακά και φαίνονται μετά από 10-15 μέρες από την πρώτη συνεδρία. Η διάρκεια της δράσης είναι ως και 3 ή 4 μήνες. Μετά το διάστημα αυτό, εφόσον η θεραπεία έχει κριθεί ως επιτυχημένη, πρέπει να επαναληφθεί. Το Botox χορηγείται με μία σειρά ενέσεων και η βελόνα είναι τόσο μικρής διαμέτρου, που στα κατάλληλα χέρια συνήθως γίνεται αντιληπτή μόνο ως ένα πολύ ελαφρύ τσίμπημα.

Ποιος μπορεί να την εφαρμόσει;
Όπως απαιτεί και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) στην έγκριση που έδωσε, αλλά και οι Διεθνείς Οργανισμοί, μόνο ο ειδικός νευρολόγος θα πρέπει να χορηγεί το Botox για την προφυλακτική θεραπεία της ημικρανίας, καθώς είναι ο μόνος που βάση των γνώσεων του και μπορεί να διαγνώσει σωστά τη χρόνια ημικρανία (άρα και τους κατάλληλους ασθενείς) και γνωρίζει τα ειδικά σημεία που γίνεται η θεραπεία. Επιπλέον, μπορεί να συνδυάσει και τυχόν λοιπή εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή που συχνά απαιτείται για αυτούς τους ασθενείς.

Μπορεί να επιφέρει και αισθητική βελτίωση;
Όπως καταλαβαίνεις ήμασταν πολύ περίεργοι να μάθουμε αν μια θεραπεία με botox για την χρόνια ημικρανία μπορεί να βελτιώσει και αισθητικά το πρόσωπο μιας ασθενούς. Ή αντίθετα, αν μια γυναίκα που έχει κάνει botox για αισθητικούς λόγους ενδέχεται να δει καλυτέρευση στο πρόβλημα των πονοκεφάλων. Ο κ. Βικελής ήταν κατατοπιστικός: “Αν κάποιος ασθενής κάνει Botox για ημικρανίες, σαφώς και θα δει βελτίωση στις ρυτίδες που βρίσκονται στο μέτωπο, αλλά όχι σε ρυτίδες που βρίσκονται κάτω από μάτια ή σε άλλα σημεία του προσώπου του. Από την άλλη πλευρά, αν κάποιος κάνει Botox για αισθητικούς λόγους συνήθως δεν βλέπει σημαντική βελτίωση των ημικρανιών του. Ωστόσο, αν ο ίδιος άνθρωπος κάνει την πλήρη εξειδικευμένη για τις ημικρανίες σειρά ενέσεων με Botox, πιθανότατα θα έχει πολύ καλό αποτέλεσμα!”

Πόσο κοστίζει όμως η θεραπεία;
Αν κρίνει κανείς από το κόστος ενός botox σε κάποιο ιατρείο αισθητικής ιατρικής, εύλογα σκέφτεται πως μια τέτοια θεραπεία για τις ημικρανίες θα έχει και το ανάλογο αντίτιμο. Κι όμως. Σε αντίθεση με τη χρήση του για αισθητικούς ρόλους, ο ασθενής θα μπορεί (ο κ. Βικελής εξηγεί πως το ζήτημα μένει να εφαρμοσθεί και να ενταχθεί στο σύστημα συνταγογράφησης, πράγμα το οποίο είναι θέμα χρόνου και θα δρομολογηθεί όταν λήξουν οι απεργίες στον ΕΟΠΥΥ ) να παίρνει τη συνταγή έπειτα από γνωμάτευση ειδικού ιατρού και να προμηθεύεται το φάρμακο δωρεάν από τον ΕΟΠΥΥ. “Μέχρι σήμερα δύο φυαλίδια κόστιζαν 430€, ποσό το οποίο προστίθετο στην αμοιβή του γιατρού.” εξηγεί ο κ. Βικελής που τονίζει πάντως πως μόνο εξειδικευμένος νευρολόγος μπορεί να “γράψει” μια τέτοια συνταγή.

Read More

And More