Smart Tips: Τι μπορείς να κάνεις για να προλάβεις τη γρίπη και το κρύωμα;

Βροχή… κρατάς ένα φλτιζάνι ζεστή σοκολάτα στα χέρια, ατενίζεις έξω από το παράθυρο και αναπολείς! Δεν θα ήταν ωραία να αντιμετώπιζες κάπως έτσι την αλλαγή του καιρού; Όμως εσύ πρέπει να πας στη δουλειά, να βγεις να πληρώσεις τη ΔΕΗ, να πάρεις το τρένο για να πας για καφέ. Και κάπου εκεί παραμονεύει η γρίπη, το κρύωμα, ο βήχας και το “γδάρσιμο” στο λαιμό. Μάθε τι πρέπει να κάνεις για να τη γλιτώσεις. Έχουμε όλες τις συμβουλές για να κρατήσεις ιούς και μικρόβια μακριά…

“Οι μεταπτώσεις του καιρού, οι αλλαγές στην υγρασία και τη θερμοκρασία, η αύξηση του χρόνου παραμονής σε εσωτερικούς χώρους, αποτελούν τις ιδανικές συνθήκες για την αποτελεσματική εισβολή των παθογόνων στο ανθρώπινο σώμα.” εξηγεί η ειδική ιατρός παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη, με τη βοήθεια της οποία συντάσουμε τις πιο σημαντικές συμβουλές για να μην πέσεις στο κρεβάτι με πυρετό!!

Mayday tips…
Πολλές φορές εκείνα που πρέπει να κάνεις για να προστατευτείς είναι πιο απλά από όσο θα περίμενες…

Η καθαριότητα είναι η μισή… υγεία!

Μην αμελείς λοιπόν το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών. Είναι το πρώτο σημείο που έρχεται σε επαφή με εστίες μικροβίων που έτσι βρίσκουν ευκαιρία να εισέλθουν στον οργανισμό σου. Τι σημαίνει όμως καλό πλύσιμο; Η ειδική ιατρός παθολόγος δίνει τις οδηγίες:

1. Πλύνε τα χέρια σου με νερό και σαπούνι επί 20” δευτερόλεπτα τουλάχιστον! Αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να σκοτωθούν ιοί και μικρόβια.

2. Μην αμελείς τις πτυχές των δακτύλων και τις περιοχές ανάμεσα από τα δάχτυλα, τις περιοχές κάτω από τα νύχια, τους καρπούς, την ραχιαία και παλαμιαία επιφάνεια των δακτύλων.

Health tip: Μέχρι να φτάσεις στο νιπτήρα για να πλύνεις τα χέρια απόφυγε την επαφή με βρώμικα χέρια στα μάτια, τη μύτη και το στόμα, που αποτελούν τις κύριες θέσεις πιθανού εποικισμού λοιμογόνων παραγόντων. Καλό είναι να δώσεις τις απαραίτητες συμβουλές υγιεινής και σε μικρά παιδιά που είναι και πιο ευάλωττα σε ιούς και μικρόβια.

Let The Air Come In

Αέρισε συχνά τους κλειστούς χώρους για να εκδιώκονται οι ιοί και τα μικρόβια. Το δωμάτιό σου, το σαλόνι, αλλά και το γραφείο όπου βρίσκονται και πολλά άτομα ταυτόχρονα επί πολλή ώρα. Καλό είναι για τον ίδιο λόγο να αποφεύγεις χώρους με συνωστισμό, αλλά και τη στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού. Αν λοιπόν η κολλητή, ο αγαπημένος σου ή κάποιος δικός σου είναι άρρωστος, φρόντισε να πάρεις τις προφυλάξεις σου, όσες φορές έρχεσαι σε επαφή μαζί του.

Food Fighting

H διατροφή σου μπορεί να γίνει η καλύτερη ασπίδα απέναντι σε κάθε “επίθεση” μικροβίων και ιών. Μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση διατηρεί σε ετοιμότητα τις αμυντικές εφεδρείες του σώματος.

Τι μπορείς να κάνεις πρακτικά; Εφοδίασε τον οργανισμό σου με προβιοτικά, τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, αλλά και μια σειρά από μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα πλούσιο πρωινό με γιαούρτι και μέλι, ένταξε στη διατροφή σου το ταχίνι και τον χαλβά. Φρόντισε να έχεις κάθε μέρα φρούτα στη διατροφή σου και ειδικά πορτοκάλια (για βιταμίνη C) και ανανά. Τέλος, μην αμελείς να εντάξεις στο μενού σαλάτες, ελαιόλαδο (σε λογικές ποσότητες) και ξηρούς καρπούς.

Διαχειρίσου το στρες!

Το άγχος και η πίεση της καθημερινότητας ρίχνει τις άμυνές σου και σε κάνει πιο ευάλωττη σε λοιμώξεις. Προσπάθησε να παραμένεις ψύχραιμη και να βρίσκεις χρόνο για τον εαυτό σου ώστε να χαλαρώσεις και να αποβάλεις την ένταση της ημέρας.

Ο ύπνος, ο καλύτερος γιατρός

Αϋπνίες, δυσκολίες να κοιμηθείς ή και βραδιές όπου ο ύπνος σου είναι ανήσυχος μπορεί να αποτελέσουν την αιτία για μια γρίπη ή ένα κρύωμα. Το σώμα σου έχει ανάγκη από ξεκούραση, έτσι ώστε να μπορεί να είναι ανθεκτικό απέναντι στους ιούς.

Πόσο να κοιμηθείς; Αν και αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ο μέσος βραδινός ύπνος θα πρέπει να είναι περίπου οκτώ ώρες.

Ευκαιρία να κόψεις το κάπνισμα

Είναι μια συνήθεια που σε βλάπτει όπως και να την δεις. Κάνει κακό στην υγεία, στην αναπνοή, στην μυρωδιά στα μαλλιά και τα ρούχα και τραυματίζει την άμυνα του οργανισμού σου. “Το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα (παραμονή σε χώρο καπνιζόντων) συνδέεται με πτώση της αμυντικής ικανότητας του σώματος και πρέπει να αποφεύγεται” επισημαίνει η παθολόγος.

Εντρίφυσε καλύτερα στη… βοτανολογία!

Φύλλα ευκάλυπτου, άνθη και φύλλα μολόχας, χυμός λεμόνι και καυτερή πιπεριά, μέντα ή τίλιο; Η φύση σου προσφέρει απλόχερα όλα της τα όπλα για να αντιμετωπίσεις το κρύωμα, να καταπραΰνεις τους πόνους και τις ενοχλήσεις ή ακόμη και να προλάβεις τα συμπτώματα της απλής γρίπης. Μάθε περισσότερα για εξαιρετικά ροφήματα για να προλάβεις το κρύωμα με ένα “κλικ” εδώ

Read More

And More