Πίσω στην κορυφή της σελίδας
05.12.2013 | 22:49
Δέσποινα Κωστομοίρη

Τι "θαμπώνει" το χαμόγελό σου; Τι μπορείς να κάνεις; Ρεβεγιόν έρχεται... Προετοιμάσου!

Τι θαμπώνει το χαμόγελό σου; Τι μπορείς να κάνεις; Ρεβεγιόν έρχεται... Προετοιμάσου!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Χριστούγεννα! Χωρίς αμφιβολία η πιο λαμπερή γιορτή του χρόνου. Τα ρούχα σου εκμπέμπουν χολιγουντιανό φως, το σπίτι είναι στολισμένο και φωταγωγημένο όπως καμιά άλλη περίοδο του χρόνου και... λάμπει. Και εσύ; Το χαμόγελό σου; Θα είναι όσο φωτεινό πρέπει για μια τόσο φανταχτερή γιορτή;

Η χειρουργός οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη εξηγεί τους λόγους που τα δόντια σου δείχνουν θαμπά και δύσχρωμα, ενώ σου δίνει συμβουλές και τεχνικές για να αποκαταστήσεις το φωτεινό σου χαμόγελο on time για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.Συνήθειες που “θαμπώνουν” το χαμόγελο

Τα αίτια που προκαλούν δυσχρωμίες στα δόντια είναι πολλά και διαφορετικά. Η κα. Κωστομοίρη παραθέτοι τις πιο συνηθισμένες:

1. Το κάπνισμα φυσικά, ιδιαίτερα αν ο καπνιστής έχει την συνήθεια πολλών τσιγάρων, πίπας ή πούρων.

2. Καφές, τσάι, κόκκινο κρασί και ανθρακούχα αναψυκτικά.

3. Έλλειψη βουρτσίσματος και νήματος ή ανεπαρκές βούρτσισμα και νήμα. Τα υπολείμματα των τροφών, όταν δεν καθαρίζονται πρωί – βράδυ θα δημιουργήσουν στα δόντια πλάκα (πέτρα), με αποτέλεσμα η δυσχρωμία των δοντιών να είναι εντονότερη.

4. Τα σφραγίσματα, τα αμαλγάματα (μαύρα σφραγίσματα) μπορούν να προσδώσουν ένα γκριζόμαυρο χρώμα στα δόντια.

5. Φάρμακα, βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής, χλωρεξιδίνη, μπορούν να προκαλέσουν χρώση στα δόντια.

Health Info
: Η χλωρεξιδίνη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται από τους οδοντιάτρους για την μείωση της φλεγμονής των ούλων μετά από μια οδοντιατρική θεραπεία.

6. Αντιψυχωτικά ή αντισταμινικά φάρμακα, όταν γίνεται χρήση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επίσης, αντιβιοτικά όπως η τετρακικλίνη και η δοξοκικλίνη, προκαλούν δυσχρωμίες σε δόντια όταν τα λαμβάνουν παιδιά ηλικίας κάτω των 8 ετών. Τέλος, ο σίδηρος (Fe) και βιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής όταν διαλύονται στο στόμα και είναι σε υγρή μορφή.
7. Φθόριο. Υπερβολική χρήση φθορίου από φθοριούχες εφαρμογές, συμπληρώματα φθορίου όταν λαμβάνονται από το στόμα, διαλύματα ή οδοντόπαστες μπορεί να προκαλέσουν δυσχρωμίες στα δόντια.

Health Tip: Αν ο γιατρός έχει συστήσει τη χρήση φθορίου για να αντιμετωπίσει για παράδειγμα την ξηροστομία (λόγω χρήσης φαρμάκων ή ακτινοβολίας της κεφαλής ή του τραχήλου), τότε κρίνεται απαραίτητη η συχνή χρήση του για αποφυγή του πολυτερηδονισμού των δοντιών. Όλα αυτά πρέπει να γίνονται με καθοδήγηση του θεράποντος οδοντιάτρου.

8. Η ηλικία. Όσο μεγαλώνει το άτομο και ιδιαίτερα μετά τα 35 – 40 χρόνια, αλλάζει το χρώμα των δοντιών ως αποτέλεσμα των διατροφικών συνηθειών, μικροκαταγμάτων ή αποτριβών των δοντιών.

9. Το D.N.A. Το χρώμα των δοντιών καθορίζεται κληρονομικά με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να γεννιούνται με σκουρόχρωμα δόντια.

10. Τραυματισμός. Όταν ένα παιδί χτυπήσει στα δόντια, υπάρχει ενδεχόμενο εάν το χτύπημα είναι έντονο να διαταραχθεί ο σχηματισμός της αδαμαντίνης, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι δεν έχει γίνει η ανατολή των μονίμων δοντιών. Αλλά και στον ενήλικα ένα έντονο χτύπημα στα δόντια μπορεί να δημιουργήσει προσωρινή αιμορραγία του νεύρου των δοντιών, με αποτέλεσμα την μετέπειτα δυσχρωμία του.

11. Τα απονευρωμένα δόντια ή δόντια στα οποία έχει επέλθει νέκρωση του νεύρου, καθίστανται δυσχρωμικά και συνήθως σκουρόχρωμα.

Ο οδοντίατρος οφείλει και πρέπει να απεγκλωβίσει τον ασθενή του από τα να αισθάνεται άσχημα για το χαμόγελό του, προσφέροντάς τους λύσεις αισθητικές, ανώδυνες, συντηρητικές και άμεσες όπως λευκάνσεις με Laser και μασελάκια και ακόμη περισσότερο ανώδυνες, άμεσες και μόνιμες με όψεις ρητίνης ή πορσελάνης.


ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ...
Όποια και να είναι η αιτία, ο οδοντίατρος έχει τη δυνατότητα με συντηρητικές μεθόδους γρήγορες και άμεσες να αλλάζει επί το λευκότερο το χρώμα των δοντιών με μόνιμο αποτέλεσμα. “Ο οδοντίατρος σήμερα μπορεί να είναι δίπλα στον ασθενή του όχι μόνο για την θεραπεία και αποκατάσταση της στοματικής του υγείας αλλά και για να του δώσει το χαμόγελό του” εξηγεί η οδοντίατρος.Η κα. Κωστομοίρη σου δίνει βασικές οδηγίες, συμβουλές και τις κατάλληλες οδοντιατρικές τεχνικές για να επιστρέψει η λάμψη στο χαμόγελό σου: 

α. Άριστη στοματική υγιεινή με καθημερινό βούρτσισμα και νήμα.

β. Στον 6μηνιαίο καθαρισμό στον οδοντίατρο, αφαιρούνται οπωσδήποτε οι χρωστικές από τα δόντια σε 1 ραντεβού.

γ. Αλλαγή των μαύρων σφραγισμάτων (αμαλγάματα) με λευκά (ρητίνες) σε 1 ραντεβού.

δ. Συμβουλέψου τον οδοντίατρό σου πριν χρησιμοποιήσεις κάποιο στοματικό διάλυμα και κράτησε πως αυτό θα πρέπει να γίνει για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Μετά τη χρήση της χλωρεξιδίνης απαιτείται οπωσδήποτε αφαίρεση από τον οδοντίατρο των χρωστικών που έχει δημιουργήσει στα δόντια.

ε. Μείωση το καπνίσματος και του καφέ.

στ. Ελεγχόμενη χρήση φθορίου υπό την καθοδήγηση του οδοντιάτρου

ζ. Αποκατάσταση των απονευρωμένων δοντιών με στεφάνες

η. Μη μόνιμη αναβάθμιση του χρώματος των δοντιών με λευκάνσεις με laser σε 1 ραντεβού ή μασελάκια.

θ. Μόνιμη αναβάθμιση του χρώματος των δοντιών με όψεις ρητίνης σε 1 ραντεβού, όψεις πορσελάνης ή ολοκεραμικές στεφάνες.
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10