ΣΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ: Το ξέρεις ότι ένα παραμελημένο χαμόγελο σε μεγαλώνει; Τι πρέπει να κάνεις

Είναι ο χρόνος που περνάει ούτως ή αλλιώς. Μην κάνουμε και μόνες μας τα πράγματα χειρότερα επειδή απλά αμελήσαμε να πάμε στον οδοντίατρο. Γιατί είναι γεγονός: ένα παραμελημένο χαμόγελο προσθέτει χρόνια. Και το αντίθετο. Οι επισκέψεις σου στον οδοντίατρο, ναι, μπορεί να σε κάνουν να δείξεις νεότερη.

“Η αισθητική οδοντιατρική αναβαθμίζει όχι μόνο την υγεία του στόματος αλλά και το πρόσωπο, σε ένα πρόσωπο νεότερο” αναφέρει η χειρουργός οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη.

Σβήσε χρόνια από το πρόσωπό σου
“Η εξέλιξη της ιατρικής και οδοντιατρικής επιστήμης τόσο σε επίπεδο γνώσης όσο και σε επίπεδο τεχνολογίας έρχεται να παρατείνει τη νεότητά του” επισημαίνει η κα. Κωστομοίρη.

Τι φταίει και τα δόντια σου προσθέτουν χρόνια;
Η οδοντίατρος μας εξηγεί τι και πώς προσθέτει χρόνια στο πρόσωπό σου:

1. ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΔΟΝΤΙΩΝ: Όταν υπάρχουν μεγάλες απώλειες και ιδιαίτερα στα πίσω δόντια, μπορεί να αλλάξει η σχέση της άνω με την κάτω γνάθο και κατά συνέπεια να μειωθεί η μεταξύ τους φυσιολογική απόσταση. Αυτό μπορεί να δώσει μια γερασμένη όψη στο πρόσωπο και να αυξήσει τις ρυτίδες γύρω από το στόμα.

Σκέψου κι αυτό: Έχεις παρατηρήσει πόσο πιο ηλικιωμένος δείχνει κάποιος με τεχνητή οδοντοστοιχία, όταν δεν φορά τα δόντια του; Κάπως έτσι και τα δόντια που λείπουν επηρεάζουν την εμφάνιση του προσώπου.

2. ΑΠΟΤΡΙΒΕΣ: Όταν υπάρχουν αποτριβές, δηλαδή δόντια που έχουν φθαρεί-τριφτεί, μειώνεται το μήκος των δοντιών. Αιτία είναι συνήθως το σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας που επιτείνεται από το stress. Πέραν της φθαρμένης και ακαλαίσθητης όψης των δοντιών, αυτό μπορεί να καταλήξει σε μείωση της φυσιολογικής απόστασης των γνάθων, περιστοματικές ρυτίδες και γερασμένη όψη προσώπου συνολικά.

3. ΕΛΛΙΠΕΙΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ: Ως ελλιπής χαρακτηρίζεται κάθε εργασία η οποία δεν αποκαθιστά είτε την σωστή λειτουργία της μάσησης και της σχέσης των δοντιών της άνω με την κάτω γνάθο, είτε την αισθητική των δοντιών και σχετίζεται συνήθως με κακοτεχνία ή ελλιπή διάγνωση.

4. ΔΥΣΧΡΩΜΙΕΣ: Μπορεί να είναι συγγενείς ή επίκτητες (π.χ. κληρονομικότητα, επίδραση ορισμένων φαρμάκων ή άλλων ουσιών σε συγκεκριμένες φάσεις του σχηματισμού των δοντιών, διατροφικές και άλλες συνήθειες όπως το κάπνισμα κ.λ.π.) Οι ήδη ενοχλητικές δυσχρωμικές ατέλειες στις νεώτερες ηλικίες, όταν συνυπάρχουν με γήρανση του προσώπου επιβαρύνουν ηλικιακά το άτομο.

Health Tip: Εκτός όμως από την εμφάνιση, η κατάλληλη παρέμβαση θα σε βοηθήσει και πρακτικά. “Πριν από κάθε παρέμβαση αισθητικής ιατρικής στο πρόσωπο θα πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί το στόμα του ανθρώπου, δηλαδή η σωστή λειτουργία της μάσησης και ταυτόχρονα η αισθητική των δοντιών (χρώμα, σχήμα, στραβά δόντια, μέγεθος, ουλικό χαμόγελο , σφραγίσματα, αραιοδοντίες, απώλειες , σύγκλειση)” εξηγεί η κα. Κωστομοίρη.

Πού παρεμβαίνει η αισθητική οδοντιατρική;
Σε όλες τις περιπτώσεις που διάβασες παραπάνω, έρχεται η αισθητική οδοντιατρική και όχι μόνο αναβαθμίζει την υγεία και την ομορφιά των δοντιών αλλά και την εικόνα του προσώπου γενικότερα. Γιατί ένα ωραίο χαμόγελο κάνει ένα πρόσωπο να φαίνεται νεότερο.

Η Δέσπονα Κωστομοίρη μας εξηγεί ποιες είναι οι παρεμβάσεις που λύνουν το πρόβλημα και σε βοηθούν να δείχνεις πιο νέα.

1. Στην περίπτωση που λείπουν κάποια δόντια, επιστρατεύονται γέφυρες ολοκεραμικές ή μεταλλοπορσελάνες ή εμφυτεύματα (εφόσον υπάρχει επάρκεια οστού ή αναπλάθοντας οστό με μοσχεύματα). Αποκαθίσταται έτσι όχι μόνο η σωστή σχέση και γωνία της άνω με την κάτω γνάθο αλλά και αναβαθμίζεται η αρχιτεκτονική των δοντιών και το χρώμα αν επιθυμούμε.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Τι είναι οι όψεις ρητίνης και τι οι πορσελάνες; Ποια να επιλέξεις; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

2. Όταν το πρόβλημα είναι οι αποτριβές, τότε ο ειδικός χρησιμοποιεί όψεις ρητίνης σε ένα ραντεβού ή όψεις πορσελάνης ή ολοκεραμικές στεφάνες σε περισσότερα ραντεβού, αναβαθμίζοντας αν χρειάζεται και το χρώμα των δοντιών. Ταυτόχρονα δίνεται στον ασθενή νάρθηκας (μασελάκι) προς χρήση σε καθημερινή βάση για να αποφύγει το τρίξιμο των δοντιών.

3. Αν το πρόβλημα προκλήθηκε από ελλιπείς οδοντιατρικές εργασίες, ένας έμπειρος οδοντίατρος θα δώσει τη λύση με αλλαγή και επανασχεδιασμό τους για να προληφθεί η καταστροφή των δοντιών.

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: Οι 10 κακές συνήθειες που υπονομεύουν το χαμόγελό σου. ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

4. Αν πάλι το πρόβλημα είναι οι δυσχρωμίες η λεύκανση (με laser ή και νάρθηκες λεύκανσης), οι όψεις ρητίνης σε 1 ραντεβού, ή όψεις πορσελάνης ή ολοκεραμικές στεφάνες σε περισσότερα ραντεβού, θα αναδείξουν ένα χαμόγελο φωτεινότερο, λευκότερο, νεανικό.

ΤΣΕΚΑΡΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Πόσες επιλογές έχεις για λευκά, λαμπερά δόντια; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

“Θέλω να τονίσω ότι ένα ωραίο χαμόγελο μας είναι απαραίτητο όχι μόνο για να δείχνουμε πιο νέοι αλλά γιατί χαμογελώντας αισθανόμαστε νεότεροι” τονίζει η κα. Κωστομοίρη.

Read More

And More