Μύκητες των γεννητικών οργάνων! Τι είναι, πώς μεταδίδονται και τι μπορείς να κάνεις για να προφυλαχθείς…

Ξαπλώνεις στην αμμουδιά και απολαμβάνεις τον ήλιο! Δεν έχεις πιο αγαπημένη συνήθεια από την (ασφαλή πάντα!) ηλιοθεραπεία, παρέα με το αγαπημένο σου βιβλίο! Παίρνεις όμως όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις; Η χρυσή αμμουδιά μπορεί να κρύβει κινδύνους και κυρίως… ανεπιθύμητους επισκέπτες. Οι μύκητες των γεννητικών οργάνων επιβιώνουν στη ζεστή ακρογυαλιά και μπορούν να προσβάλουν τόσο εσένα, όσο και τον αγαπημένο σου!

Ο γυναικολόγος Θεόδωρος Φυτρόπουλος σου εξηγεί τι είναι ακρβώς οι μύκητες των γεννητικών οργάνων, πως μεταδίδονται και τι μπορείς να κάνεις για να τους αποφύγεις!

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΥΚΗΤΕΣ
Η μυκητίαση είναι μια πάθηση που μπορεί να προσβάλει διάφορα σημεία του σώματος, από τα πέλματα, μέχρι τα γεννητικά όργανα. Η πιο συνήθης μορφή μύκητα που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα είναι ο Candida Albicans. Δεν είναι τυχαίο που συχνά η πάθηση αποκαλείται από τους ειδικούς και καντιντίαση.

Εκτός όμως από την παραλία, υπάρχει περίπτωση η μυκητίαση να παρουσιαστεί και από υπερβολική χρήση αντιβιοτικών. Σε κάθε πρίπτωση δεν ανήκει στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, αν και δεν αποκλείεται να προκληθεί και από το σεξ.

ΠΟΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕ ΒΑΛΟΥΝ ΣΕ ΥΠΟΨΙΕΣ
Υπάρχουν κάποιες χαρακτηριστικές ενδείξεις που μπορούν να σε “ψιλλιάσουν” ώστε να επισκεφθείς τον γυναικολόγο σου:
– Πόνος, φαγούρα, φλεγμονή στο αιδοίο και τον κόλπο
– Κολπικές εκκρίσεις
– Πρήξιμο και κοκκίνισμα του αιδοίου
– Ενδέχεται η εσωτερική επιφάνεια του αιδοίου να παρουσιάζει λευκό επίχρυσμα
– Το δέρμα στην περιοχή είναι ευαίσθητο και παρουσιάζει σπασίματα

Μην το σκέφτεσαι λεπτό. Αν τα συμπτώματα συμπίπτουν με τα παραπάνω θα πρέπει να επισκεφθείς ένα γυναικολόγο. Η διάγνωση γίνεται με το ιστορικό, την κλινική εικόνα του ασθενή και την άμεση συλλογή υλικού από τον κόλπο για εξετάσεις.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
Για να μην φτάσεις όμως στο σημείο να πρέπει να πάρεις θεραπεία για να απαλλαγείς από τους μύκητες, πάρε τα μέτρα σου! Ο γυναικολόγος Θεόδωρος Φυτρόπουλος σου δίνει συμβουλές:

– Έχε πάντα στην τσάντα σου ένα δεύτερο μαγιό! Είναι το απόλυτο μυστικό υγιεινής μιας γυναίκας στη θάλασσα. Η υγρασία από το μαγιό δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν μύκητες.

– Αναζήτησε την ντουζιέρα της παραλίας! Δεν είναι μόνο το νερό της θάλασσας και η ζέστη που δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη των μύκητων. Είναι και ο ιδρώτας… Για αυτό μη μένεις κάτω από τον ήλιο για ώρα χωρίς ένα δροσιστικό ντους!

– Μην ξεχνάς την ψάθα στο αυτοκίνητο! Αν και σαν αντιπροσωπευτικό δείγμα γυναίκας δεν πρόκειται να αμελήσεις την ψάθα ή την πετσέτα που θα ξαπλώσεις στην παραλία, κράτησε αυτό. Ποτέ, όμως ποτέ μην κάθεσαι στην άμμο. Οι μύκητες επωάζονται στην παραλία και πιο συγκεκριμένα στην αμμουδιά. Η καλύτερη επιλογή είναι μια παχιά πετσέτα, την οποία φυσικά δεν θα χρησιμοποιήσεις για να σκουπίσεις το νερό μετά τη θάλασσα.

Για όλα φταίει το λάδι σου… Είναι απαραίτητο αξεσουάρ για να βγεις στην παραλία με ασφάλεια. Να προστατεύεσαι από τον ήλιο και να φροντίζεις το δέρμα σου. Σκέφτηκες όμως πως αμέσως μετά τη θάλασσα ή ακόμη και στη διαδρομή για αυτή το σώμα έχει ήδη ιδρώσει και έρθει σε επαφή με χιλιάδες μικροσωματίδια; Όταν λοιπόν εφαρμόσεις το λάδι ή την αντιηλιακή κρέμα μπορεί να αποτελέσουν ένα φιλμ, που φυλακίζει όλα τα μικρόβια πάνω στο σώμα σου. Φρόντισε λοιπόν να κάνεις ένα ντους πριν βάλεις αντιηλιακό.

– Καθαρές… κουβέντες στο σεξ! Μην ξεγελιέσαι από την έξαψη της στιγμής. Ούτε βέβαια και να του κάνεις το χατήρι, επειδή έχει πάντα τον τρόπο να σε “τουμπάρει” Ο γυναικολόγος Θεόδωρος Φυτρόπουλος είναι κατηγορηματικός: “Πρέπει να απαιτήσεις από το σύντροφό σου να κάνει μπάνιο πριν από κάθε ερωτική σας επαφή. Σε αντίθεση με εκείνον, είσαι πιο εκτεθειμένη σε μολύνσεις που μπορεί να προσβάλλουν τα γεννητικά σου όργανα”!

Read More

And More