YΓΕΙΑ: Πότε κινδυνεύεις να χάσεις τα δόντια σου; Διάβασε τι πρέπει να κάνεις για να μην την πατήσεις…

Μήπως ανήκεις σε εκείνους τους ανθρώπους που τρέμουν τον οδοντίατρο και αποφεύγουν να τον επισκέπτονται; Το καταλαβαίνω; Έχεις σκεφτεί όμως τι επιπτώσεις έχει αυτό στα δόντια σου; Έχεις υπολογίσει ότι μπορεί να έχεις απώλειες;
Η χειρουργός οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη προσπαθεί να προλάβει… την αμέλειά σου!

Πότε κινδυνεύω να χάσω τα δόντια μου;
Όταν έχω πολλά χρόνια να επισκεφθώ τον οδοντίατρο.

Ποια μπορεί να είναι η αιτία να χάσω δόντια μου;
1. Να έχει υπάρξει περιοδοντικό πρόβλημα, δηλαδή η ουλίτιδα δεν θεραπεύτηκε με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε περιοδοντικό νόσημα.

2. Να υπάρχουν δόντια με βαθιές τερηδόνες που εκτείνονται μέχρι τη ρίζα του δοντιού

3. Ο φόβος να επισκεφθώ τον οδοντίατρο

4. Κάποιο ατύχημα

5. Κάταγμα ρίζας

Πως μπορώ να διατηρήσω την υγεία των δοντιών μου έτσι ώστε να μην χάσω δόντια;
1. Με σωστές οδοντιατρικές αποκαταστάσεις
2. Με το καθημερινό βούρτσισμα και νήμα καθώς επίσης και με το εξαμηνιαίο check up στον οδοντίατρο.

Πως μπορώ να αντικαταστήσω τα δόντια που λείπουν;
Oι σύγχρονες μέθοδοι θεραπευτικής και αισθητικής αποκατάστασης δίνουν την δυνατότητα σε εξειδικευμένους οδοντιάτρους όπως προσθετολόγους, περιοδοντολόγους, γναθοχειρουργούς αισθητικούς οδοντίατρους να επιλέγουν το καταλληλότερο σχεδιασμό προσθετικής και αισθητικής οδοντιατρικής αποκατάστασης.

Ποιες είναι οι οδοντιατρικές μέθοδοι για να αποκαταστήσω τα δόντια που έχω χάσει;

1. Με την χρήση εμφυτεύματων

2. Με γέφυρες

3. Με γέφυρες τύπου Maryland

4. Χρησιμοποιώντας μηχανήματα (κινητές προσθετικές αποκαταστάσεις)

5. Οδοντοστοιχίες επί εμφυτευμάτων

6. Απλές οδοντοστοιχίες

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυνται τα εμφυτεύματα;
1. Για την αντικατάσταση δοντιού που λείπει

2. Προκειμένου να αντικατασταθούν πολλά δόντια που λείπουν

3. Σε περίπτωση ολικής αποκατάστασης δοντιών της γνάθου για αποφυγή οδοντοστοιχίας

4. Ακινητοποίηση οδοντοστοιχίας

Προσοχή: Δεν ενδείκνυται σε περίπτωση μη ελεγχόμενου περιοδοντικού νοσήματος και μη ελεγχόμενου σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και σε βαρείς καπνιστές.

Πότε προτείνονται οι γέφυρες;
Ενδείκνυται σαν προτεινόμενο σχέδιο θεραπείας όταν τα δόντια στηρίγματα είναι απονευρωμένα ή ακόμη και όταν το οστούν δεν είναι επαρκές για το εμφύτευμα και τα δόντια στηρίγματα έχουν ήδη προσθετικές αποκαταστάσεις. Γέφυρες από ειδικά κράματα μετάλλου με επικάλυψη πορσελάνης και ολοκεραμικές γέφυρες (χωρίς μέταλλο), είναι η πλέον ενδεδειγμένη προσθετική και αισθητική αποκατάσταση.

Πότε χρησιμοποιούνται και τι είναι οι γέφυρες τύπου Maryland;
Οι γέφυρες τύπου Maryland είναι γέφυρες τριάρες, οι οποίες εφαρμόζονται χωρίς να τροχίζονται τα δόντια στηρίγματα όπως τροχίζονται όταν είναι να μπουν στεφάνες.

Εφαρμόζεται όταν η σύγκλιση το επιτρέπει κυρίως στα πρόσθια δόντια άνω και κάτω γνάθου.

Πότε τα δόντια που λείπουν αντικαθίστανται προσθετικά από μηχάνημα;
Όταν κυρίως λείπουν τα πίσω δόντια (δόντια μάσησης, κυρίως γομφίοι) και δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα οστούν για να στηρίξει εμφυτεύματα. Ο δε ασθενής δεν αποδέχεται την πιθανή λύση δημιουργίας οστούν με μόσχευμα. Τότε αναγκαστικά η οδοντιατρική αποκατάσταση είναι με μηχάνημα κινητό. Το μηχάνημα μπορεί να είναι με άγκιστρα που φαίνονται αισθητικά ή με συνδέσμους ακριβείας, έτσι ώστε να μην ξεχωρίζει η αποκατάσταση.

Πότε χρησιμοποιούνται οι οδοντοστοιχίες επί εμφυτευμάτων και πότε οι απλές;
Μόνο όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα ολικής αποκατάστασης της γνάθου με μεγαλύτερο αριθμό εμφυτευμάτων, τα οποία μπορούν να δεχθούν ακίνητη προσθετική αποκατάσταση. Οι οδοντοστοιχίες επί εμφυτευμάτων είναι μια άριστη προσθετική λύση, η οποία ακινητοποιεί την οδοντοστοιχία και προσφέρει άριστες δυνατότητες τόσο μάσησης όσο και αισθητικής αποκατάστασης.

Οι απλές οδοντοστοιχίες χρησιμοποιούνται όταν έχει αποκλεισθεί η οποιαδήποτε αποκατάσταση με εμφυτεύματα. Σήμερα έχει σχεδόν αποκλεισθεί η προοπτική ένας άνθρωπος να έχει προσθετικές αποκαταστάσεις με απλές οδοντοστοιχίες. Διότι οι σύγχρονες μέθοδοι γναθοχειρουργικές με οστικά μοσχεύματα δίνουν την δυνατότητα εμφυτευμάτων ακόμη και εκεί που δεν υπάρχει αρχικώς αρκετό οστούν. Εκτός εξαιρέσεων ασθενών με γενικότερα νοσήματα, το σημαντικό είναι ότι σε όλες τις προσθετικές αποκαταστάσεις τα άριστα υλικά σε συνδυασμό με την γνώση της αισθητικής ταυτόχρονα αποκατάστασης δίνουν αποτελέσματα τέτοια που να μην φαίνεται ότι έχει γίνει παρέμβαση.

Ευελπιστούμε στο μέλλον η γενετική να δώσει λύσεις με την δημιουργία τράπεζας δοντιών του κάθε ασθενούς, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η πρόσθεση απολεσθέντων δοντιών από τα ίδια δημιουργημένα δόντια του ασθενή.

Read More

And More