Τελευταία δεν μπορείς να φας κρέας. Μήπως είναι παθολογικό;

Νιώθεις πως ανακατεύεσαι μόνο στη θέα ενός πιάτου με κρέας; Είναι κάποιος καιρός που δεν μπορείς να φας καθόλου κρέας; Ξέρεις ότι μπορεί να έχει παθολογικά αίτια;

Μπορεί τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι να στρέφονται προς την χορτοφαγία, όμως αυτό πρέπει να αποτελεί συνειδητή επιλογή και να μην είναι ξαφνική και παθολογική.
“Η ομαλή επιθυμία για φαγητό, ρυθμίζεται από υποθαλαμικά σε συνδυασμό με ανώτερα φλοιώδη κέντρα. Τα περιφερικά ερεθίσματα και ορισμένοι περιφερικοί υποδοχείς έχουν σημαντικό ρόλο” εξηγεί η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη.

Τι μπορεί να προκαλέσει
Μπορεί η εκλεκτική αποστροφή στο κρέας, να είναι κάπως σπάνια, όμως μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Η Αναστασία Μοσχοβάκη παραθέτει τις επιπτώσει που μπορεί να έχει αυτή η “αηδία” απέναντι στο κρέας στον οργανισμό:

– Σημαντική απώλεια βάρους,
– Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης,
– Παραισθησίες
– Αναιμία
– Δερματικές αλλοιώσεις
– Οφθαλμολογικά προβλήματα
– Διαταραχές εμμήνων κύκλων στις γυναίκες
– Τριχόπτωση από έλλειψη πρωτεΐνης, σιδήρου, βιταμινών συμπλέγματος Β (π.χ. Β12)

Πώς θα καταλάβω ότι συμβαίνει;
Ενδέχεται να νιώσει κάποιος αηδία για το κρέας παρωδικά, αν αυτό ακολούθησε μια ίωσης, κάποιου συμπτώματος γαστρεντερίτιδας ή κρίσης άγχους. Σε κάθε περίπτωση η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη εφιστά την προσοχή στη σωστή διάγνωση της αιτίας.

“Η αιτιολογία του συμπτώματος πρέπει πάντα να διερευνάται σωστά ιατρικώς όταν έχει επίμονο χαρακτήρα και :
• Πρωτοεμφανίζεται σε ένα άτομο
• Αλλάζει χαρακτηριστικά για τα δεδομένα ενός συγκεκριμένου ατόμου
• Είναι σημαντικού βαθμού.
Τα ευρήματα από τη σωστή ιατρική εξέταση του ασθενούς έχουν κομβικό ρόλο στην εξατομικευμένη αξιολόγηση του συμπτώματος, στον καθορισμό των εξετάσεων που απαιτούνται σε κάθε περίπτωση και στον καθορισμό υποστηρικτικών διατροφικών προγραμμάτων ή συμπληρωμάτων που θα αποκαταστήσουν τυχόν παθολογικές επιπτώσεις που δημιουργεί η στέρηση του κρέατος.
Σημείωσε πως η νευρική ανορεξία, χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, χρόνια λοιμώδη, ορμονικές διαταραχές, καρκινώματα, ηπατικά νεφρικά καρδιακά γαστρεντερικά μεταβολικά νοσήματα και φάρμακα είναι ανάμεσα στα αίτια που δεν πρέπει να θεωρούνται πρόδρομοι της αποστροφής προς το κρέας.

Read More

And More