Δίαιτα χαμηλού κόστους: Ένα διατροφικό πλάνο για να χάσεις κιλά κάνοντας οικονομία

Δίαιτα δεν σημαίνει πως πρέπει να αγοράζεις μόνο ακριβά και εξεζητημένα light προϊόντα. Μπορείς να χάσεις κιλά και με πιο οικονομικά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά της εποχής, όσπρια ή κρέας σε χαμηλή τιμή, όπως είναι το κοτόπουλο. Το βασικό όλων είναι να σκεφτούμε πιο έξυπνα και “φιλικά” στο πορτοφόλι μας, αλλάζοντας κάποιες δαπανηρές διατροφικές μας συνήθειες.

Αυτό μας λέει και μας προτείνει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αλεξάνδρα Γκατζίεβα, η οποία μαζί με το οικονομικό μενού -που μπορούμε να χάσουμε έως και 4 κιλά σε ένα μήνα- μας δίνει και κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να αδυνατίζουμε χωρίς να επιβαρύνουμε την τσέπη μας…

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

* Να θυμάσαι ότι το διαιτολόγιο αυτό δεν αποτελεί ένα εξατομικευμένο διαιτολογικό πλάνο αλλά ένα απλό προφίλ διατροφής. Εάν θέλεις μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό διατροφολόγο για να σου δώσει τις σωστές κατευθυντήριες οδηγίες.

TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΝΕΙΣ ΚΙΛΑ ΚΙ ΟΧΙ ΧΡΗΜΑΤΑ!
-Ψώνισε έξυπνα
Ένας από τους ευκολότερους τρόπους να περιορίσεις τα έξοδα του σούπερ μάρκετ είναι να περιορίσεις τον εαυτό σου στους διαδρόμους ή τα ράφια του καταστήματος στα οποία θα βρεις το ψωμί, το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιπλέον, αναζήτησε φρούτα και λαχανικά εποχής, καθώς είναι λιγότερο ακριβά, ενώ μια εξίσου θρεπτική και οικονομική επιλογή αποτελούν τα κατεψυγμένα προϊόντα. Ταυτόχρονα, επειδή το κρέας μπορεί να είναι ακριβό, μπορείς να ακολουθήσεις μια χορτοφαγική δίαιτα μερικές ημέρες της εβδομάδας, καταναλώνοντας όσπρια ή δημητριακά ολικής αλέσεως (ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι κλπ) τα οποία είναι πιο φθηνά, περιέχουν πρωτεΐνες και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

-Πόνταρε στα λαχανικά
Τα λαχανικά παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο για την υγεία μας γενικότερα όσο και για την απώλεια βάρους. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι παρέχουν λίγες θερμίδες αλλά είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες – δύο πράγματα τα οποία συμβάλλουν στην αίσθηση του κορεσμού και της πληρότητας. Με άλλα λόγια, μας κρατάνε χορτάτους για περισσότερη ώρα, βοηθούν στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και δεν παχαίνουν! Μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα αγοράζοντας λαχανικά εποχής ή κατεψυγμένα, τα οποία είναι εξίσου θρεπτικά με τα ωμά, καθώς συλλέγονται και καταψύχονται όταν βρίσκονται σε ωρίμανση.

-Μαγείρεψε στο σπίτι
Αντί να αγοράζεις φαγητό απ’ έξω, το οποίο συχνά τείνει να έχει πολλές θερμίδες (και κοστίζει), μαγείρεψέ το στο σπίτι. Με μερικές καλές συνταγές και μια λίστα με τα ψώνια, μπορείς να φτιάξεις το δικό σου νόστιμο και λιγότερο «παχυντικό» γεύμα. Σύμφωνα, μάλιστα, με μια μελέτη, ο σχεδιασμός όλων των γευμάτων της ημέρας μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος. Επίλεξε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία θα σε κρατήσουν χορτάτη, ενώ είναι φθηνότερη και πιο υγιεινή εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών σε σχέση με το κρέας.

-Μέτρησε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις μερίδες σου
Ορισμένα προγράμματα απώλειας βάρους λειτουργούν επειδή μετρούν τις μερίδες του φαγητού σου. Σύμφωνα με έρευνες σχεδόν όλοι οι άνθρωποι – υπέρβαροι ή αδύνατοι, γνώστες της διατροφής ή μη – τις περισσότερες φορές υποτιμούν το πόσο τρώνε. Εξοικειώσου, λοιπόν, με το μέγεθος της μερίδας που σου αναλογεί, ώστε να μπορέσεις να βάλεις ένα τέλος στην υπερκατανάλωση τροφής. Ξεκίνησε χρησιμοποιώντας κάποια σκεύη που έχεις ήδη στη κουζίνα σου όπως φλιτζάνια, ποτήρια, κουτάλες σερβιρίσματος, κουτάλια σούπας και κουταλάκια του γλυκού για να μετρήσεις τις σωστές μερίδες των αγαπημένων σου φαγητών. Αφού το κάνεις αυτό μερικές φορές θα μπορείς να υπολογίζεις τις ποσότητες και «με το μάτι».

-Γίνε πιο δημιουργική με τις επιλογές άσκησης
Δεν χρειάζεται να πληρώνεις μηνιαία συνδρομή στο γυμναστήριο για να είσαι δραστήρια. Μπορείς να βρεις διασκεδαστικές δραστηριότητες τις οποίες να απολαμβάνεις δωρεάν. Δοκίμασε αρχίζοντας με καθημερινό περίπατο: ξεκίνησε με αργό ρυθμό και σιγά – σιγά αύξησε τη διάρκεια και την ένταση της «βόλτας» σου. Άλλες ιδέες οι οποίες δεν κοστίζουν περιλαμβάνουν το τρέξιμο, την πεζοπορία, το χορό και απλές ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως οι κάμψεις. Τέλος, ψάξε βίντεο στο διαδίκτυο με ασκήσεις γυμναστικής, γιόγκα κλπ.

-Τρώγε λιγότερο
Φυσικά, τρώγοντας λιγότερο και θα χάσεις βάρος αλλά και θα μειώσεις τις χρηματικές σου δαπάνες -ειδικά αν περικοπούν τα σωστά πράγματα. Ξεκίνησε μειώνοντας τις μερίδες του κρέατος και των πουλερικών στις συνιστώμενες 3 μερίδες την εβδομάδα. Επιπλέον, μπορείς να τις αντικαταστήσεις σε ορισμένα γεύματά σου με αυγά και φυτικές πηγές πρωτεϊνών, όπως τα όσπρια, η κινόα και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Τέλος, σε περίπτωση που βγεις έξω για φαγητό, κατανάλωσε το μισό του κυρίως πιάτου και κράτησε το άλλο μισό για το επόμενο μεσημεριανό σου γεύμα. Έτσι, με έναν εύκολο τρόπο θα μειώσεις τα έξοδα της διατροφής σου!

Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

And More