Καλοκαιρινή δίαιτα Orac για να χάσεις κιλά, να διώξεις το λίπος και τις τοξίνες

Ξέρουμε πολύ καλά πόσο αγαπάς τη Δίαιτα Orac που υπογράφει ο Δημήτρης Γρηγοράκης και για αυτό δεν γινόταν το φετινό καλοκαίρι να σε αφήσουμε χωρίς το ανάλογο διατροφικό πρόγραμμα. Ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης είναι εδώ με τις απαραίτητες και πολύ χρήσιμες συμβουλές για να χάσεις κιλά και να διώξεις το λίπος και τις τοξίνες από όλο το σώμα. Και όλα αυτά φυσικά, με την καλοκαιρινή εκδοχή της Δίαιτας Orac! Ο λόγος σε εκείνον…

Ο όρος αποτοξίνωση αναφέρεται κυρίως στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από το ανθρώπινο σώμα. Συνεπώς, ουσίες και συστατικά που προάγουν τη διούρηση, εφίδρωση και τις εντερικές κενώσεις μπορούν να συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Η αποτοξίνωση βοηθάει στη μείωση της κατακράτησης υγρών και αυξάνει την αποβολή των τοξινών, κυρίως από το ήπαρ (συκώτι) και τα νεφρά.

Όσο πιο “ελεύθερο” είναι το σώμα από τοξίνες, τόσο πιο εύκολη θεωρητικά είναι η ρύθμιση του βάρους. Ωστόσο, το ζητούμενο εδώ δεν είναι η εφαρμογή μίας “γρήγορης – αποτοξινωτικής δίαιτας”: Δίαιτα του ανανά, της λαχανόσουπας, των μήλων, δίαιτα αφαγίας κλπ. Ο διακαής πόθος για επίτευξη του ιδανικού βάρους πολλές φορές οδηγεί στην υιοθέτηση ανορθόδοξων διατροφικών συμπεριφορών με αποτέλεσμα όχι μόνο την αποδιοργάνωση του μεταβολισμού, αλλά και την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από ανορθόδοξες δίαιτες είναι πρόσκαιρα και ακολουθούνται κατά κανόνα από επίσης γρήγορη επανάκτηση του βάρους. Για το λόγο αυτό λέμε σταθερά “ΟΧΙ” στην απότομη απώλεια βάρους! Αντίθετα, λέμε “ΝΑΙ” σε μία διατροφή που δημιουργεί τις κατάλληλες βιολογικές προϋποθέσεις για την μακροπρόθεσμη επίτευξη του φυσιολογικού σωματικού βάρους και την προστασία της υγείας.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ!


ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

Απαραίτητα tips:

  • Μετά το μεσημεριανό να πίνεις πράσινο τσάι πλούσιο σε κατεχίνες.
  • Μετά το απογευματινό να πίνεις αντιοξειδωτικό ρόφημα κρόκου Κοζάνης.

Πώς μπορείς να κάνεις το μεταβολισμό σου να καίει περισσότερο:
Διάφορα θρεπτικά συστατικά και διατροφικές επιλογές μπορούν να δρουν ευεργετικά στη μεταβολική λειτουργία. Με 4 απλά βήματα μπορείτε να επιτύχετε σημαντική απώλεια βάρους, μέσω της αύξησης του μεταβολισμού και κυρίως μέσω της βελτίωσης της οξείδωσης σωματικού λίπους. Προς την κατεύθυνση αυτή προτείνουμε τους 4 βασικούς πυλώνες του Συστήματος Αντιοξειδωτικής Διατροφής ORAC.

Βήμα 1: Αύξηση της μεταβολικής λειτουργίας
Με κατάλληλες ουσίες και τρόφιμα που βελτιώνουν το ρυθμό έκφρασης του μεταβολισμού. Επιπλέον, η βελτίωση της ινσουλινο-ευαισθησίας μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή μίας διατροφής με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που βασίζεται ταυτόχρονα και στη “δύναμη” συστατικών που βελτιώνουν την ποιότητα του μεταβολισμού (ω-3 και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα). Επιπλέον, προτείνεται η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Βήμα 2: Περιορισμός του οξειδωτικού στρες που είναι υπεύθυνο για την καταστροφή της μεταβολικής υγείας
Για το λόγο αυτό ενισχύστε την αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού σας. Εφαρμόστε μία διατροφή που θα σας εφοδιάσει με υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών μονάδων ORAC (5.000 – 9.000 μονάδες ORAC) και περιλαμβάνει τρόφιμα ανώτατης βιολογικής αξίας.

Βήμα 3: Προστατεύστε τον οργανισμό σας
Καταναλώστε συστατικά όπως η Βιταμίνη D (για την αποτελεσματική προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος και του μεταβολισμού) και “καλά” λιπαρά (ω-3 & μονοακόρεστα) που καταπολεμούν τη συστηματική φλεγμονή.

Βήμα 4: Βελτιώστε τη διατροφική συμπεριφορά σας
Αντισταθείτε στους διατροφικούς “πειρασμούς”!

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά τρόφιμα;
Τα αντιοξειδωτικά συστατικά είναι πολύτιμες ουσίες που αναχαιτίζουν τις καθημερινές οξειδώσεις (φθορές) που υφίσταται το σώμα. Μέσα στις τροφές υπάρχουν εκατοντάδες διαιτητικά αντιοξειδωτικά, όπως διάφορα φυτοχημικά και βιταμίνες, που είτε ενισχύουν τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού, είτε διαθέτουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν απευθείας τις ελεύθερες ρίζες και να αποτρέπουν τις οξειδωτικές φθορές που αυτές προκαλούν.

Αναμφισβήτητα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες ενισχύουν τη γενική άμυνα του οργανισμού, αποτελώντας σε ελεύθερη απόδοση την “αντιαεροπορική” άμυνα του οργανισμού, δηλαδή το απόλυτο εργαλείο εξουδετέρωσης των καταστροφικών ελευθέρων ριζών. Κάθε τροφή περιέχει έναν ιδιαίτερο συνδυασμό αντιοξειδωτικών και ως εκ τούτου συνεισφέρει μοναδικά στην προστασία του ανθρώπινου οργανισμού.

Για το σκοπό αυτό θα πρέπει όλοι να εντάξουν στην καθημερινή διατροφή τρόφιμα ανώτατης διατροφικής αξίας με υψηλή περιεκτικότητα μονάδων ORAC (οι μονάδες ORAC εκφράζουν τη συνολική αντιοξειδωτική ισχύ των τροφίμων) που θωρακίζουν τον οργανισμό και του χαρίζουν υγεία και ευεξία. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η καλή λειτουργία των κυττάρων και κατ επέκταση του μεταβολισμού, ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμιστεί η άμυνα του σώματος και θα προληφθεί η γήρανση των ιστών.

10 Τρόποι για να αυξήσετε τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή σας!

  1. Υιοθετήστε το Ελληνικό παραδοσιακό πρότυπο διατροφής. Τρώτε περισσότερες φυτικές τροφές και λιγότερες ζωικές, προτιµώντας τις ανεπεξέργαστες τροφές αντί για τις βιοµηχανοποιηµένες.
  2. Τρώτε καθημερινά αρκετά διαφορετικά φρούτα και λαχανικά.
  3. Ακολουθήστε την εποχικότητα. Αποφύγετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά “ψυγείου” ή θερµοκηπίου και γενικά ό,τι είναι “εκτός εποχής”.
  4. Μη διαλέγετε τα πιο μεγάλα, τα πιο φανταχτερά και τα πιο γυαλιστερά φρούτα, αλλά αυτά που έχουν φυσιολογικό μέγεθος και χαρακτηριστικό άρωμα.
  5. Μην αποθηκεύετε μεγάλες ποσότητες νωπών τροφών, ακόμα και αν τις βάζετε σε καταψύκτη. Κανένα φρούτο ή λαχανικό δεν πρέπει να παραμένει για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3-4 ημερών.
  6. Πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά πολύ καλά µε ζεστό νερό και σκουπίστε τα αμέσως. Μην τα αφήνετε να στραγγίξουν μόνα τους. Αν είστε σίγουροι για την προέλευσή τους, καθαρίστε τα µε βρεγμένο βουρτσάκι. Αν όχι, απομακρύνετε τη φλούδα των φρούτων και τα εξωτερικά φύλλα των λαχανικών, για να μειώσετε τα χημικά τους υπολείμματα.
  7. Προτιμήστε τις βιολογικές αντί για τις συμβατικές τροφές.
  8. Συνδυάστε λαχανικά διαφόρων χρωμάτων στις σαλάτες σας. Φροντίστε να τα χοντροκόβετε ελάχιστη ώρα πριν τα καταναλώσετε και να τα αρτύζετε στο πιάτο σας µε ωμό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι.
  9. Προτιμήστε το βράσιμο στον ατμό από το βράσιμο σε νερό. Όταν βράζετε λαχανικά ή χόρτα, χρησιμοποιήστε μόνο το απολύτως αναγκαίο νερό και επιδιώξτε το βράσιμο να διαρκεί λιγότερο χρόνο.
  10. Προσθέστε στα φαγητά και τις σαλάτες αρωματικά βότανα, λεμόνι, ξύδι ελαφρά μπαχαρικά και φυσικά καρυκεύματα.

*Να θυμάσαι ότι το διαιτολόγιο αυτό δεν αποτελεί ένα εξατομικευμένο διαιτολογικό πλάνο αλλά ένα απλό προφίλ διατροφής. Εάν θέλεις μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό διατροφολόγο για να σου δώσει τις σωστές κατευθυντήριες οδηγίες.


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More