ΔΙΑΙΤΑ: Πλησιάζουν οι “δύσκολες μέρες”; Τι να κάνεις για να μην πάρεις, αλλά και να χάσεις κιλά

Έρχεται περίοδος -ή πλησιάζει- και σκέφτεσαι ότι πάλι θα σε πιάσει μανία για σοκολάτα, σουβλάκι, πατατάκια και θα καταστρέψεις κάθε προσπάθειά σου να χάσεις βάρος… Και ξέρεις ότι θα πάρεις κιλά. Ή ότι η ζυγαριά -και τίποτα να μην κάνεις θα δείξει παραπάνω. Μην πανικοβάλλεσαι! Υπάρχει τρόπος να διατηρήσεις ή να χάσεις βάρος ακόμα και μέσα στην περίοδο αρκεί να ακολουθήσεις τις συμβουλές και τη δίαιτα της ειδικού.

Η διατροφολόγος-διαιτολόγος Ελίνα Ασημακοπούλου ετοίμασε μια δίαιτα που μπορείς να ακολουθήσεις και στη διάρκεια της περιόδου αλλά και μια εβδομάδα πριν αδιαθετήσεις. Σου δίνει επίσης κάποια extra μυστικά για να είσαι σίγουρη πως δεν θα παχύνεις. Με τη δίαιτα αυτή μπορείς να χάσεις 1-2 κιλά την εβδομάδα.

Η ειδικός εξηγεί πως ”η περίοδος ή αλλιώς το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο (PMS) ορίζεται ως ένα σύνολο ψυχολογικών, σωματικών και συναισθηματικών διαταραχών που συμβαίνουν σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας 7-10 μέρες πριν την έμμηνο ρύση.”

Συνήθη συμπτώματα:

1.συναισθηματική αστάθεια
2. αύξηση της όρεξης
3. τάση για κατανάλωση υδατανθράκων – σοκολάτας
4. αίσθημα πρηξίματος
5. κοιλιακό μετεωρισμό (φούσκωμα)
6. ακμή
7. πονοκέφαλος
8. κόπωση
9. ευερεθιστότητα
10. διαταραχές στη λίμπιντο
11. αλλεργικές εκδηλώσεις

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙΣ ΚΙΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ
1. Ένα βασικό σύμπτωμα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου είναι η αύξηση βάρους. Το να δείξει η ζυγαριά παραπάνω κιλά συνήθως οφείλεται στην κατακράτηση υγρών.
Πώς θα την αντιμετωπίσεις:
– Περιόρισε το αλάτι
– Αύξησε την πρόσληψη υγρών (νερό, χυμό, ημίπαχο γάλα, πράσινο τσάι)
– Κατανάλωσε περισσότερες τροφές σε νερό (εσπεριδοειδή, σπαράγγια, αγγούρι, μαρούλι, ντομάτες, σπανάκι, άνηθο, ρόκα, καρπούζι, πεπόνι)

2. Κάποια συμπτώματα ακόμα είναι ο πονοκέφαλος, η κόπωση, η αυξημένη πείνα και η έντονη επιθυμία για γλυκά και τηγανιτά φαγητά.
Πώς θα τα αντιμετωπίσεις:
– Κατανάλωσε μικρά και συχνά γεύματα (ανάλατους ξηρούς καρπούς, φρούτα, γιαούρτι με λίγα λιπαρά, φρυγανιές και μπισκότα ολικής αλέσεως)
– Πιες άφθονο νερό ή διάφορα αφεψήματα (π.χ αφέψημα από γαρίφαλο) για να ανακουφίσεις τον πονοκέφαλο.

3. Για να ανακουφιστείς από τα συμπτώματα της περιόδου, χρειάζεσαι βιταμίνες. Κυριότερες η Β6 και η Ε, το μαγνήσιο, το ασβέστιο και ο φώσφορος.
Τροφές που περιέχουν αυτές τις βιταμίνες: πατάτες, λιπαρά ψάρια, μπανάνες, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ελαιόλαδο, θαλασσινά, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά, σαρδέλες σολομός.

4. Σε περιπτώσεις με έντονα συμπτώματα συστήνονται και κάποια διατροφικά συμπληρώματα τα οποία φαίνεται πως έχουν μεγάλη καταπραϋντική επίδραση. Ωστόσο, οι αποδείξεις για την επίδραση της πλειοψηφίας των συμπληρωμάτων στα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης!
Μερικά από αυτά είναι:
– Η βιταμίνη Β. Βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και ιδιαίτερα σε αυτά που σχετίζονται με την ψυχολογία. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη Β6 θεωρείται αποτελεσματική κατά της μελαγχολίας και των αλλαγών στη διάθεση.
– Το γ-λινολεϊκό οξύ (GLA). Περισσότερο γνωστό με τη μορφή του evening primrose oil, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και ιδιαίτερα αυτό του πρηξίματος και του πόνου στο στήθος.
– Το ασβέστιο, η βιταμίνη D, η βιταμίνη Ε και το μαγνήσιο.

Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

Read More

And More