Δίαιτα και ενυδάτωση! Ένα διαιτολόγιο με πολλά φρούτα και λαχανικά

Είναι αλήθεια… Χωρίς φρούτα και λαχανικά δουλίτσα δεν γίνεται. Αν θέλεις λοιπόν να αδυνατίσεις, καλά θα κάνεις να τα αγαπήσεις. Και να τα βάλεις στο πρόγραμμα. Και στη δίαιτά σου. Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αναστασία Κόκκαλη σου δίνει ένα πλάνο διατροφής, που περιλαμβάνει γευστικά φρούτα και λαχανικά της εποχής, με το οποίο μπορείς να χάσεις έως και 4 κιλά και φυσικά να ενυδατωθείς σωστά.

ΠΩΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Είναι δεδομένο και ευρέως γνωστό ότι η θρεπτική αξία των φρούτων και λαχανικών είναι υψηλή, γεγονός που τα καθιστά απαραίτητα στην καθημερινή μας διατροφή και φυσικά σε ένα διατροφικό πρόγραμμα αδυνατίσματος. Η αλληλουχία βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μετάλλων και φυτικών ινών, σε συνδυασμό με την χαμηλή θερμιδική απόδοση και την υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα, δημιουργούν την ιδανική τροφή για όποιον θέλει να χάσει κιλά, να αποκτήσει ευεξία και να προασπίσει την υγεία του. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συστατικά, βοηθάει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και κατά συνέπεια στην καλή υγεία, στην πρόληψη ασθενειών αλλά και στην λάμψη της επιδερμίδας.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

Η αύξηση της θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη αποβολή ιδρώτα, δηλαδή, αποβάλλονται ηλεκτρολύτες από το σώμα και διαταράσσεται η ισορροπία των υγρών του σώματος, η οποία πρέπει να επανέλθει. Η κατανάλωση αρκετών φρούτων και λαχανικών αναπληρώνει υγρά και ηλεκτρολύτες, αφού κατά μέσο όρο το 85- 95% του βάρους τους είναι νερό με αποτέλεσμα να συμβάλλουν πολύ στην επαρκή ενυδάτωση στο σώμα μας. Το νερό μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στο δέρμα και απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες. Το δέρμα είναι το τελευταίο όργανο στο οποίο φτάνει το νερό και αν δεν λαμβάνουμε επαρκή ποσότητα, θα είναι το πρώτο που θα αισθανθεί άμεσα τις επιπτώσεις που επιφέρει η έλλειψή του. Επομένως, καθώς χάνουμε κιλά, κρατάμε το δέρμα σφριγηλό και ενυδατωμένο όταν καταναλώνουμε αρκετά φρούτα και λαχανικά.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ



ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

* Να θυμάσαι ότι το διαιτολόγιο αυτό δεν αποτελεί ένα εξατομικευμένο διαιτολογικό πλάνο αλλά ένα απλό προφίλ διατροφής. Εάν θέλεις μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό διατροφολόγο για να σου δώσει τις σωστές κατευθυντήριες οδηγίες.


ΠΟΣΕΣ ΜΕΡΙΔΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΣ

Όλα τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά αποτελούν το κλειδί στο αδυνάτισμα και την απώλεια του περιττού λίπους. Για να το πετύχεις θα πρέπει να τρως τουλάχιστον 3-4 μερίδες φρούτων και 2 μπολ σαλάτας λαχανικών καθημερινά. Με αυτές τις ποσότητες πετυχαίνουμε μία επαρκή πρόσληψη φυτικών διαλυτών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στον κορεσμό και δεν νιώθουμε πείνα μέχρι το επόμενο προγραμματισμένο γεύμα. Ιδιαίτερα τα καλοκαιρινά φρούτα αποτελούν το ιδανικό “επιδόρπιο” σε αντικατάσταση γλυκισμάτων λόγω της γλυκιάς γεύσης που έχουν.


TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Όλοι οι διαιτολόγοι συμφωνούν πως τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο καλλύτερος σύμμαχος στο αδυνάτισμα. Εδώ η κα Κόκκαλη σου δίνει τα καλύτερα tips για να προσθέτεις φρούτα και λαχανικά στη μαγειρική σου!

1. Δημιούργησε καλοκαιρινούς δροσιστικούς χυμούς με βάση το πεπόνι ή το καρπούζι, προσθέτοντας τα αγαπημένα σου φρούτα, τριμμένο πάγο, φύλλα δυόσμου ή/και μαϊντανού.
2. Συνδύασε το αγαπημένο δροσιστικό καρπούζι με ανθότυρο ή cottage cheese για ένα ελαφρύ αλλά χορταστικό βραδινό.
3. Κατανάλωσε την παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα – ντομάτα, αγγούρι, ελιές, κρεμμυδάκι, τυρί φέτα light ως κύριο γεύμα.
4. Φτιάξε σπιτική πίτσα με γεύση… καλοκαιριού προσθέτοντας μελιτζάνες, ντομάτες, πολύχρωμες πιπεριές, κολοκυθάκια.
5. Στην ομελέτα σου, τρίψε ένα φρέσκο κολοκυθάκι και μετάτρεψέ την σε gourmet πιάτο.
6. Το βερίκοκο και το κεράσι σε ένα στραγγιστό ημιαποβουτυρωμένο παγωμένο γιαούρτι, το μετατρέπουν σε… “παγωτό” με γεύση καλοκαιρινό φρούτο!
7. Μην παραμελείς τα παραδοσιακά μας καλοκαιρινά πιάτα: μελιτζάνες ιμάμ, τουρλού, μπριάμ, αμπελόφυλλα κλπ. Απλά ελάττωσε το ελαιόλαδο και απόφυγε το τηγάνισμα.
8. Ακόμη και ένα μπολ καλοκαιρινά φρούτα με ένα ποτήρι αριάνι ή γάλα , μπορεί να είναι ένα γρήγορο, υγιεινό και γευστικό πρωινό!
9. Κρύες σούπες: Οι κρύες σούπες είναι γεύματα με λίγες θερμίδες. Τρώγοντας μια σούπα χαμηλών θερμίδων στην αρχή του γεύματος φέρνει το αίσθημα του κορεσμού με αποτέλεσμα στη συνέχεια να τρώμε λιγότερο. Εκμεταλλεύσου την ντομάτα, το κολοκυθάκι, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες και δημιούργησε καλοκαιρινές θρεπτικές σούπες π.χ. γκασπάτσο.
10. Καρπούζι: Πάνω από το μισό του καρπουζιού αποτελείται από νερό. Είναι ένας όμορφος τρόπος να ξεδιψάσουμε, τρώγοντας παράλληλα κάτι γλυκό και λαμβάνοντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά!
11. Ψητά λαχανικά: ένα πιάτο ψητά λαχανικά είναι απαραίτητο το καλοκαίρι. Συνδύασε μανιτάρια με κόκκινες πιπεριές, μελιτζάνες με ψητά κρεμμύδια, καρότα με σπαράγγια και σκόρδο. Συνδύασε χρώματα και αρώματα και απολαύστε ωραίες γεύσεις χωρίς τύψεις.
12. Σαλάτα καλοκαιρινών λαχανικών: Η παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα αλλά και οι υπόλοιπες καλοκαιρινές επιλογές φρέσκων ωμών λαχανικών αποτελούν γρήγορο και υγιεινό γεύμα, που δεν απαιτεί κάποια συνταγή. Μπορούν να συνδυαστούν με με τυρί χαμηλό σε λιπαρά, cottage cheese, γιαούρτι ή λίγα καρύδια ή αμύγδαλα και 1 κουταλιά ελαιόλαδο.
13. Επιδόρπια με βάση καλοκαιρινά φρούτα: Δοκίμασε να αντικαταστήσεις όλα τα επιδόρπια με φρούτα και ο δείκτης της ζυγαριάς θα κατεβαίνει. Ψητός ανανά με ρούμι, ή φράουλες με στέβια και λικέρ, ψητά ροδάκινα με μέλι και κανέλα, παγωμένη μπανάνα με επικάλυψη κουβερτούρας ή ψητή μπανάνα με παγωτό χαμηλό σε λιπαρά, είναι μόνο κάποιες ιδέες!

Τα φρούτα και λαχανικά που βρίσκονται στην ακμή του από τον Αύγουστο -Σεπτέμβριο είναι: Σύκα, Καρπούζι, Πεπόνι, Βανίλιες, Κορόμηλα, Γιαρμάδες, Σταφύλια, Κολοκυθάκια, Ντομάτες


Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

Read More

And More