Τι χρώμα είναι η δίαιτά σου; Ανακάλυψε πως τα χρώματα σε βοηθούν να χάσεις κιλά…

Εσύ αλήθεια τι χρώμα θα έβαζες στη δίαιτά σου; Πιστεύεις πως το πιάτο σου είναι αρκετά πολύχρωμο; Γιατί στο λέω… Όσο περισσότερα χρώματα έχει η διατροφή σου, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχεις να χάσεις κιλά. What Color Is Your Diet λοιπόν; Μάθε να κατηγοριοποιείς τα τρόφιμα σε μία από τις επτά ομάδες τροφίμων, φτιάξε μόνη σου το πρόγραμμα διατροφής σου με βάση αυτές και δες το αποτέλεσμα στα ρούχα σου.

Τι είναι η “What Color Is Your Diet”?
Πρόκειται για ένα βιβλίο του καθηγητή David Heber που πιστεύει πως σήμερα δεν τρώμε αρκετά φρούτα και λαχανικά, δηλαδή δεν βάζουμε χρώμα στη διατροφή μας. Και οι ειδικοί αναφέρουν πως μια διατροφή γεμάτη χρώμα, είναι ο καλύτερος τρόπος να χάσεις κιλά σταθερά και κυρίως να διατηρήσεις το βάρος σου χαμηλό.

Η ιδέα είναι απλή! Αν πρόκειται για τρόφιμο με έντονο χρώμα, τότε πρέπει να ανήκει στη δίαιτά σου. Μιλάμε για το έντονο κίτρινο της μπανάνας, όχι του cupcake με lemon frosting. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται 7 ομάδες τροφίμων που πρέπει να βάλεις στο μενού για να κάνεις σωστή διατροφή.

KANE KΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΣΤΙΣ 7 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ. Ανακάλυψε ποια τρόφιμα ανήκουν σε κάθε μία και φρόντισε να υπάρχει έστω μία μερίδα από αυτά στο καθημερινό σου διαιτολόγιο.

/ / /
/ / /
/


Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ της δίαιτας

Αφού πήρες μια γεύση για το τι μπορεί να αποτελεί το πολύχρωμο μενού σου, ο καθηγητής σου δίνει τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ της διατροφής. Τρόφιμα με τα οποία θα συνδυάσεις τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά σου μέσα στη μέρα και αντίστοιχα φαγητά και προϊόντα που καλό θα ήταν να αποφύγεις…

Ο καθηγητής Heber έδωσε πρόσφατα σε βρετανική εφημερίδα ένα ενδεικτικό μενού, το οποίο ακολουθεί ο ίδιος και φυσικά προτείνει και σε σένα. Δες τι περίπου πρέπει να περιλαβάνει μια τυπική χρωματιστή μέρα. Κάνε κλικ στην καρτέλα για να το δεις αναλυτικά!

/

Q&A ΓΙΑ ΤΗΝ COLOR DIET
Ο David Heber απαντά σε μερικές πολύ κατατοπιστικές ερωτήσεις για να καταλάβεις πως μια χρωματιστή δίαιτα θα σε βοηθήσει να χάσεις κιλά:

Ποιο είναι το πραγματικό χρώμα της σύγχρονης διατροφής;
Μαύρο και μπεζ με πολλά επεξεργασμένα σιτηρά, ζάχαρηκαι λιπαρά. Το πρόβλημα είναι τα μονότονα φαγητά που κρύβουν λιπαρά και σάκχαρα, τα οποία δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως. Το 1/3 των Αμερικανών παίρνει το 47% των ημερήσιων θερμίδων του από junk food. Και μπορεί οι άνθρωποι να ξεχνούν τι έφαγαν χθες, όμως το σώμα θυμάται.

Πόσα φρούτα και λαχανικά τρώει ένας μέσος άνθρωπος;
Περίπου τρεις μερίδες την ημέρα και μάλιστα το 1/3 των λαχανικών αυτών είναι πατάτες τηγανητές.

Συμβουλεύεις τις γυναίκες να καταναλώνουν καθημερινά 7 μερίδες διαφορετικού χρώματος φρούτα και λαχανικά. Είναι όμως κάτι τέτοιο εφικτό;
Οι μερίδες είναι πολύ μικρές – ένα φλιτζάνι ωμά λαχανικά ή μισό φλιτζάνι φρούτα ή ψητά λαχανικά είναι μια μερίδα. Δεν είναι και πολύ δύσκολο να καταναλώσεις 5 μερίδες μόνο στο βραδινό σου. 1 φλιτζάνι αχνιστά λαχανικά, μια πολύχρωμαη σαλάτα με 2 φλιτζάνια μαρούλι και μια μερίδα φρούτα για γλυκό. Κι έτσι το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια έξτρα μερίδα το πρωί και άλλη μία για μεσημεριανό.

Πόσο σημαντικό είναι να εναλλάσεις τα χρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά σου;
Κάποιοι άνθρωποι δεν βάζουν λίγη περιπέτεια στη ζωή τους και επιμένουν σε μπανάνες, μήλα και καμιά φορά κανέναν αρακά. Κάθε χρώμα όμως έχει έναν διαφορετικό ρόλο να παίξει για το σώμα.

Για παράδειγμα τα κόκκινα τρόφιμα περιέχουν λυκοπένιο που αποδεδειγμένα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους. Κάτι αντίστοιχο και ευεργετικό για το σώμα προσφέρουν όλες οι ομάδες τροφίμων. Δες όλες τις ομάδες εδώ

Ωραία το καλοκαίρι μπορεί κανείς να βρει πολλά φρούτα και λαχανικά από όλες τις χρωματικές ομάδες; Τι γίνεται όμως το χειμώνα; Είναι εντάξει να εμπιστευθεί κανείς κατεψυγμένα;

Τα κατεψυγμένα είναι πολλές φορές ακόμη καλύτερα. Είναι πολύ βολικό, αφού δεν πετάς ποτέ τίποτα… Πάντα έχω μια σακούλα με παγωμένο σπανάκι στην κατάψυξη. Τα ζεσταίνω στο φούρνο μικροκυμάτων και τα απολαμβάνω με ζυμαρικά και σάλτσα!

Μπορεί να παραμείνεις πιστή στην επιλογή σου, όταν θέλεις να φας έξω;

Όταν πας σε κάποιο εστιατόριο απλά ζήτησε από την σερβιτόρα να αντικαταστήσει τον πουρέ πατάτας με λαχανικά. Τις τηγανητές πατάτες με φρούτα κτλ.

Μπορεί κανείς να κάνει εξαιρέσεις στη διατροφή του;
Πρέπει να είσαι προσεκτική συνεχώς. Παρόλα αυτά επειδή θα πρέπει να απολαμβάνεις τη ζωή και τα λαχταριστά φαγητά συστείνω να αφιερώνεις μια μέρα σε πραγματικό καλό φαγητό. Απόλαυσε ό, τι επιθυμείς…

H ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ
Ζητήσαμε τη γνώμη του διαιτολόγου διατροφολόγου Νικόλαου Κριαρά. Είναι αυτή η δίαιτα αποτελεσματική; Να μπεις στον κόπο να την ακολουθήσεις; Ιδού η απάντηση:

“Τα τρόφιμα τα οποία προτείνει προς κατανάλωση, σαφώς και θεωρούνται υγιεινά και στηρίζουν την προάσπιση της υγείας και της ευρωστίας του οργανισμού. Όμως, το ότι δίνει την επιλογή στον διαιτώμενο να επιλέξει τρόφιμα ανάλογα με το χρώμα, ενδεχομένως να οδηγήσει σε διατροφικό ατόπημα μιας και αρκετές ανθυγιεινού τύπου τροφές εμφανίζουν αντίστοιχο ή παρεμφερή χρωματισμό με την εν λόγω λίστα χρώματος. Επίσης, δεν ενδείκνυται για διαιτωμένους με έστω και ένα νόσημα, διότι ορισμένοι συνδυασμοί ή επιλογή μονομερώς των τροφίμων αποκλείεται ώστε να μην προσβληθεί η υγεία του.

Η γνώμη μου είναι ότι χωρίζοντας τις τροφές ανάλογα με το χρώμα αποκτάς ένα πολύ καλό όπλο, όχι προς σύνταξη διαιτολογίου, αλλά για να μάθεις τις βασικές αρχές της διατροφής.

Read More

And More