Μερικές φορές όταν… παραβαίνεις του κανόνες της διατροφής αδυνατίζεις

Οι κανόνες της σωστής διατροφής είναι λίγο πολύ γνωστοί. Οι ειδικοί της διαιτολογίας επιμένουν πως κάποιος πρέπει να χάσει κιλά αργά και σταθερά, να μην παραμελεί τα γεύματα της ημέρας και φυσικά να φροντίζει για να βάζει στο πιάτο του τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων. Δύσκολο, ε;

Μια σειρά από έρευνες πανεπιστημιακών και ειδικών της διατροφής έρχονται να αμφισβητήσουν αυτούς τους κανόνες και να υποστηρίξουν πως οι αυστηρές και γρήγορες δίαιτες μπορεί να έχουν τελικά καλύτερα αποτελέσματα, πως δεν έγινε και τίποτα αν δεν μπορέσεις να κάνεις πέντε μικρά γεύματα την ημέρα ή ότι ίσως καις λίπος ακόμη και τρώγοντας μόνο ένα γεύμα καθημερινά…

Η κλασική συμβουλή: Πρέπει να χάσεις κιλά αργά και σταθερά, αν θέλεις να χάσεις με ασφάλεια και φυσικά να μην ξαναπάρεις πίσω τα κιλά που έχασες.

Η νέα οπτική: Είναι πιο πιθανό να χάσεις τα κιλά γρήγορα και αυτό δεν επηρεάζει το αν θα τα ξαναπάρεις ή όχι!
Ναι, το “όποιος βιάζεται σκοντάφτει” είναι μια παροιμία που ταιριάζει γάντι σε όποια θέλει να κάνει δίαιτα. Έρευνες έρχονται να υποστηρίξουν όμως ότι το… “γοργόν και χάριν έχει” και πως οι δραστικές δίαιτες έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Μια νέα έρευνα από την Αυστραλία, έδειξε πως η απότομη απώλεια βάρους μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες που έκαναν δραστική δίαιτα 500 με 800 θερμίδων την ημέρα για 12 εβδομάδες κατάφεραν να φτάσουν στο επιθυμητό βάρος σε ποσοστό 80%, ενώ εκείνοι που έκαναν δίαιτα για 36 εβδομάδες πέτυχαν τον στόχο τους σε ποσοστό μόλις 50%.

Η έρευνα παρακολούθησε τους συμμετέχονες για τρία επιπλέον χρόνια, για να δουν αν όσοι αδυνάτισαν γρήγορα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν πίσω το βάρος που έχασαν. Τα ευρήματα έδειξαν πως ο τρόπος με τον οποίο έχασε κάποιος τα κιλά, δεν επηρέασε καθόλου το αν πήρε πίσω, ούτε πόσο γρήγορα, τα κιλά που έχασε.

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ
: Crash Diets! Οι δίαιτες που βοηθούν να χάσεις κιλά σε χρόνο ρεκόρ. Έχουν όμως αποτέλεσμα; [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Η κλασική συμβουλή: Δεν πρέπει να παραλείπεις γεύματα αν θες να χάσεις κιλά. Είναι ο τρόπος να αποφύγεις τα τσιμπολογήματα και να μην τρως περισσότερο στο επόμενο γεύμα.

Η νέα οπτική: Αν “προσπερνάς” γεύματα μέσα στην ημέρα, μπορείς να κάψεις λίπος
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, οι πιθανότητες να παραδοθείς σαν μην υπάρχει αύριο στο επόμενο γεύμα, επειδή παρέλλειψες το προηγούμενο είναι ελάχιστες. Όπως αναφέρει η διαιτολόγος της έρευνα γυναίκες που απέφυγαν το βραδινό μια μέρα, κατανάλωσαν μόλις 10% περισσότερο φαγητό την επόμενη. Και μάλιστα όσες γυναίκες ακολούθησαν αυτό το μοτίβο, με δίαιτα 500 θερμίδων την ημέρα και παραλείποντας το βραδινό, έχασαν από 5 ως 15 κιλά σε 8 εβδομάδες με το 90% να είναι καθαρό λίπος. Η πιο πιθανή εξήγηση γι’ αυτό είναι πως όταν παραλείπεις ένα γεύμα, ο οργανισμός αναζητά ενέργεια από το αποθηκευμένο λίπος, μέχρι το επόμενο γεύμα, συμβάλοντας έτσι καθοριστικά στην απώλεια περισσότερου λίπους.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Οι 10 fitness εντολές που θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Η κλασική συμβουλή: Πολλά και μικρά γεύματα είναι το μυστικό για μια επιτυχημένη δίαιτα και φυσικά για να έχεις ενέργεια και καλή διάθεση.

Η νέα οπτική: Αν ακολουθήσεις μια fasting diet μπορείς να χάσεις και κιλά και να κάνεις καλό στο μυαλό σου.
Ο Αμερικανός διδάκτορ από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γήρατος έκανε μια έρευνα για τη διάσημη fasting diet 5:2 (τρως πέντε μέρες κανονικά και κάνεις αυστηρή δίαιτα 500-600 θερμίδων τις υπόλοιπες δύο. Διάβασε πώς λειτουργεί εδώ) και διαπίστωσε πως μπορεί για τις πρώτες δύο εβδομάδες όσοι έκαναν τη δίαιτα να ένιωθαν πεσμένοι και χωρίς ενέργεια, στη συνέχεια όμως τα πράγματα άλλαξαν. Όπως υποστηρίζει, το γεγονός πως ο οργανισμός τους έκαιγε λίπος, απελευθέρωνε στον οργανισμό ουσίες που προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και προάγουν την καλή διάθεση και χαρίζουν ενέργεια.

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: Τελικά αυτό που σε παχαίνει είναι η κουζίνα σου! Τι μπορείς να κάνεις… [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Η κλασική συμβουλή: Χρειάζεσαι καθημερινά τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων. Αυτό είναι το μυστικό σύμφωνα με τους διαιτολόγους για να προσφέρεις στο σώμα όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά.

Η νέα οπτική: Μπορείς να είσαι “κακή” fitness μαθήτρια για μια μέρα.
Μια νέα έρευνα έδειξε πως δεν έγινε και τίποτα, αν μια μέρα το μενού δεν έχει όλα όσα απαιτούν οι οδηγίες της σωστής διατροφής. Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Friedman εξηγεί πως το σώμα μας είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να αποθηκεύει βιταμίνες και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τις ημέρες που του τα προσφέρεις σε αφθονία, ώστε να τα χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή που εσύ δεν θα μπορέσεις να του τα δώσεις μέσω της τροφής.

ΤΣΕΚΑΡΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Οι βιταμίνες του φθινοπώρου και πώς θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Η κλασική συμβουλή: Το φαινόμενο γιο-γιο καταστρέφει το μεταβολικό ρυθμό με αποτέλεσμα να καις λιγότερες θερμίδες

Η νέα οπτική: Εξαρτάται πως… κάνει κανείς γιο-γιο.
Η διαλειμματική νηστεία, δηλαδή μια δίαιτα κατά την οποία τρως μία μόνο φορά την ημέρα, μπορεί πραγματικά να δουλέψει. Το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλοφόρνια εξηγεί πως το σώμα μας ήταν μαθημένο για αιώνες να τρώει μια φορά μεγάλη ποσότητα και το επόμενο γεύμα να παραμένει άγνωστο πότε θα… “λάβει χώρα”. Αν λοιπόν επιστρέψουμε στον παλιό αυτό τρόπο διατροφής, εκείνο των προγόνων μας, τότε ο μεταβολισμός μας θα συγχρονιστεί μια χαρά και θα μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος, λένε οι ειδικοί.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Mήπως φταίει το άγχος που δεν αδυνατίζεις; Μάθε ποια τρόφιμα σε χαλαρώνουν [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Read More

And More