The Step Diet! Το κλειδί για να χάσεις κιλά μια για πάντα βρίσκεται στα πόδια σου

Μικρές αλλαγές για θεαματικά αποτελέσματα! Δεν ακούγεται ωραία πρόταση, ειδικά αν πρόκειται για τον τρόπο που θα χάσεις τα παραπανήσια κιλά; Κι αν σου έλεγα πως είναι και εφικτό; Χωρίς να κάνεις αυστηρή δίαιτα, χωρίς να μετράς θερμίδες και λιπαρά… “βηματίζεις” προς το αδυνάτισμα!

H Step Diet είναι ακόμη ένα βιβλίο διατροφής και υγιεινού τρόπου ζωής από την Αμερική που υπόσχεται πως το μυστικό για το αδυνάτισμα κρύβεται στο περπάτημα. Μέτρησε τα βήματά σου, προσάρμοσε ανάλογα και τη διατροφή σου και χάσε μέχρι 2 κιλά την εβδομάδα χωρίς δίαιτα.

Τι είναι η Step Diet
;
Όλη η φιλοσοφία της Step Diet συμπυκνώνεται στην ακόλουθη πρόταση: Κινήσου περισσότερο, φάε λιγότερο. Κάνε 10.000 βήματα την ημέρα και μείωσε τις ποσότητες των φαγητών σου κατά 25% και θα χάσεις βάρος εύκολα και απλά.

Το βιβλίο είναι μια έμπνευση των James O. Hill, John C. Peters, Bonnie T. Jortberg και Pamela Peeke και υπόσχεται να γίνει η μέθοδος για να χάσεις, αλλά και να διατηρήσεις τα κιλά σου στο επιθυμητό βάρος για πάντα. “Δεν είναι απαραίτητο να τρέχει κανείς σε Μαραθώνιο για να ελέγξει το βάρος του. Ξεκίνα δένοντας ένα πεδόμετρο στο χέρι σου και φορώντας τα αθλητικά σου παπούτσια και απλά περπάτα” εξηγεί ο καθηγητής O. Hill διαπιστευμένος ερευνητής στον τομέα της παχυσαρκίας και συνιδρυτής του Εθνικού Παρατηρητήριου Ελέγχου Βάρους (των ΗΠΑ) και συνεχίζει: “Είναι ανάγκη να βάλουμε περισσότερη δραστηριότητα στη ζωή των ανθρώπων και με τη χρήση ενός πεδόμετρου και μικρές διαιτητικές αλλαγές, μπορούμε να βάλουμε με αξιώσεις ενάντια στην παχυσαρκία”

Τι μπορείς να φας;
Το κομμάτι αυτό είναι και το πιο ευχάριστο! Μπορείς να φας ό, τι λαχταράς, αρκεί να μειώσεις την ποσότητα της μερίδας που συνήθως καταναλώνεις κατά ένα τέταρτο (δηλαδή 25%). Too good to be true; Εντάξει, πρέπει να ομολογήσουμε πως στη βάση των συστάσεων της δίαιτας βρίσκονται όλοι οι γνωστοί κανόνες διατροφής:

– Υγιεινά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, άπαχη πρωτεΐνη και καλά λιπαρά συστήνονται ανεπιφύλακτα.

– Πολλά και μικρά γεύματα

– Λιγότερα λιπαρά και μέτρο στα γλυκά.

Η καλή και σωστή διατροφή άλλωστε είναι σίγουρο πως μπορεί να βοηθήσει να φτάσεις πιο γρήγορα στο στόχο σου. Όμως κανείς δεν σου απαγορεύει σε αυτό το πλάνο αδυνατίσματος να δοκιμάσεις οτιδήποτε επιθυμείς. Πρέπει απλά να ξέρεις να… πληρώνεις τις αδυναμίες σου!

Κι αν μια μέρα δεν καταφέρεις να αντισταθείς; Η σοκολατίνα βρέθηκε εκεί μπροστά σου να σε καλεί να την απολαύσεις. Όλοι παρήγγειλαν πίτσα κι εσύ είχες προγραμματίσει γιαουρτάκι με φρούτα. Πολύ θέλει ο άνθρωπος; Λύγισες! Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Το βιβλίο σε προτρέπει να περπατήσεις λίγο περισσότερο για να αντισταθμίσεις τις θερμίδες.

Δες παρακάτω τον πίνακα που εξηγεί τα βήματα που πρέπει να κάνεις για να κάψεις τις αντίστοιχες θερμίδες, ανάλογα πάντα με το βάρος σου.

Εδώ φυσικά, οι συγγραφείς του βιβλίου δεν είναι απόλυτοι. Μπορείς να προσθέσεις όποια φυσική δραστηριότητα θέλεις προκειμένου να “κάψεις” τις θερμίδες που σου πρόσθεσε η όποια ατασθαλεία σου. Κάνε “κλικ” εδώ για να δεις πόσες θερμίδες έχουν δέκα αγαπημένα μας τρόφιμα, αλλά και πόσο χρόνο από κάθε φυσική δραστηριότητα πρέπει να καταναλώσεις για να τις “κάψεις”!

Πόσα βήματα πρέπει να κάνεις…
Τώρα λοιπόν ξέρεις πως να αντιμετωπίσεις το κομμάτι διατροφή στην Step Diet. Το σημείο κλειδί της μεθόδου όμως κρύβεται στα πόδια σου. Η γενική οδηγία είναι να ξεκινήσεις με 2000 βήματα την ημέρα (φαντάσου πως αυτό αντιστοιχεί σε 1,5χλμ περίπου), αυξάνοντας το περπάτημα εβδομάδα με την εβδομάδα.

Πώς θα μετρήσεις τα βήματά σου; Μέτρησε το σύνολο της ημέρας για τρεις με τέσσερις ημέρες συνεχόμενα και κράτησε το μέσο όρο. Στο αποτέλεσμα που βγαίνει, πρόσθεσε 500 βήματα. Αυτά είναι τα βήματα με τα οποία θα ξεκινήσεις την προσπάθεια. Αν πάλι όλο αυτό σου φαίνεται περίπλοκο, μπορείς πιο απλά να ξεκινήσεις με 2000 βήματα (περίπου 15′ λεπτά περπάτημα) την ημέρα. Δεν έχεις παρά να προσθέτεις 500 βήματα κάθε εβδομάδα στην καθημερινή σου δραστηριότητα με απώτερο στόχο τα 10.000 βήματα την ημέρα.

Πρέπει να πάρω οπωσδήποτε πεδόμετρο; Η αλήθεια είναι πως για να ξέρεις με ακρίβεια τι σου γίνεται, θα ήταν απαραίτητο ένα πεδόμετρο. Άλλωστε σύμφωνα με έρευνα, άνδρες και γυναίκες που το χρησιμοποιούν για να μετρούν τα βήματα που κάνουν καθημερινά, αύξησαν τη φυσική τους δραστηριότητα κατά 27%. Αυτό αντιλαμβάνεσαι πως μεταφράζεται σε περισσότερες θερμίδες και καλύτερη φυσική κατάσταση. Κάναμε μια μικρή έρευνα αγοράς και ανακαλύψαμε πως μπορείς να βρεις έναν ηλεκτρονικό μετρητή βημάτων με 30€ περίπου.

Από την άλλη, αν δεν θέλεις να πάρεις ένα τέτοιο gadget, μπορείς απλά να ξεκινήσεις με περπάτημα 20′ λεπτών (ή 1.5 χλμ περίπου) την ημέρα και κάθε εβδομάδα να προσθέτεις 5′ λεπτά στο περπάτημά σου.

Extra Tips για να κάνεις τη δίαιτα
1. Δεν χρειάζεται να μετράς θερμίδες. Ο στόχος είναι να τρως υγιεινά βέβαια (γιατί όσα βήματα και να κάνεις, τα λιπαρά και τα πολλά σάκχαρα από τα γλυκά κάνουν κακό στην υγεία)

2. Μπορείς να συνεχίσεις τη δίαιτα αυτή επ’ αόριστο , αφού δεν στερείσαι από κάποια τροφή, ούτε μειώνεις τις θερμίδες που καταναλώνεις. Απλά αυξάνεις εκείνες που καις.

3. Το περισσότερο βάρος θα το χάσεις στις πρώτες 12 εβδομάδες. Αυτό είναι και το χρονικό σημείο που πρέπει να χαλαρώσεις (χωρίς να σταματήσεις βέβαια να περπατάς) και να προσπαθήσεις να συνηθίσεις το νέο σου βάρος. Οι συγγραφείς του βιβλίου τονίζουν πως το δύσκολο δεν είναι να χάσεις τα κιλά που θες, αλλά να τα διατηρήσεις. Αφού σταθεροποιηθείς στο νέο σου βάρος, στο οποίο έφτασες μετά το τρίμηνο, τότε μόνο μπορείς να συνεχίσεις να αυξάνεις τα βήματα για να χάσεις περισσότερο.

4. Δοκίμασε να πηγαίνεις για περπάτημα με μια φίλη ή τον αγαπημένο σου, να συζητάτε παρέα όσο περπατάτε για να μην αγχώνεσαι να πιάσεις τον στόχο σου, κοιτώντας συνέχεια το πεδόμετρό σου.

5. O γυμναστής Παναγιώτης Τσάπρας μπορεί να σου δώσει περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο να αυξήσεις τις θερμίδες που καις με το περπάτημα. Για να μάθεις περισσότερα trick και μυστικά κάνε “κλικ” εδώ

Η γνώμη του ειδικού
Ζητήσαμε τη γνώμη του διαιτολόγου διατροφολόγου Νικόλαου Κριαρά σχετικά με το πλάνο της Step Diet. Διάβασε την άποψή του: “Σε καμία περίπτωση δεν έχει αποδειχθεί ένας κοινός αριθμός βημάτων για τον γενικό πληθυσμό ώστε να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι σε ένα συγκεκριμένο αριθμό αποδίδονται οφέλη προς τη μείωση του σωματικού βάρους.

Κάθε άνθρωπος, αποτελεί ένα διαφορετικό σύστημα το οποίο δεν νοείται να δέχεται κοινές οδηγίες. Εάν ένας διαιτώμενος, έχει κινητικά προβλήματα ή αν δεν μπορεί να πέψει το φαγητό του διότι θα εξαναγκασθεί να περπατάει πιο συχνά και να αγχώνεται, τότε τα προβλήματα διογκώνονται αντί να επιλύονται.

Επίσης, δεν υπάρχει αναφορά στο πόσο θα πρέπει να περπατάει είτε σε διάρκεια, είτε σε ένταση και να συνδυασθεί με την κατάλληλη ειδική διατροφική αγωγή. Για παράδειγμα, σκεφτείτε τους αθλούμενους ενός γυμναστηρίου όπου τρέχουν καθημερινώς και αδιαλείπτως αλλά παρόλα αυτά παραμένουν υπέρβαροι. Γιατί; Η απάντηση, είναι απλή. Διότι δεν έχουν ακολουθήσει μία πλήρως εξατομικευμένη διατροφή. Οπότε, κάτι αντίστοιχο αποτελεί και το συμβουλευτικό μέρος της άνωθεν διατροφής.”

Read More

And More