Detox Diet! Μια δίαιτα αποτοξίνωσης για να χάσεις 4 κιλά μέχρι τα Χριστούγενα!

Λοιπόν… αν είσαι από εκείνα τα κορίτσια που θέλουν να εντυπωσιάζουν στα πάρτυ πρέπει να μπεις σε πρόγραμμα τώρα. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι εμφανίσεις σου θα είναι αρκετές. Για να μην εκνευρίζεσαι μπροστά στον καθρέφτη τελευταία στιγμή για την κοιλίτσα, τα ψωμάκια, τις ατέλειες… τώρα είναι η στιγμή να φανείς συνεπής απέναντι στον εαυτό σου. Δίαιτα αποτοξίνωσης!

“Η απάντηση (στο αν μπορείς να χάσεις εως και τέσσερα κιλά) είναι «Ναι» μιας και η εφαρμογή μίας μεσογειακού τύπου διατροφής πλούσιας σε αντιοξειδωτικά περιέχει όλα τα τρόφιμα σε ποσότητα και συνδυασμένα έτσι ώστε να φτάσεις στο βάρος που επιθυμείς χωρίς να στερηθείς τίποτα!” εξηγεί η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη που μας δίνει το αναλυτικό διαιτολόγιο. Plus – Πολύτιμες οδηγίες για να είσαι σίγουρη πως η διατροφή σου είναι στο σωστό δρόμο.

Δες στον πίνακα που ακολουθεί την πρώτη εβδομάδα αποτοξίνωσης…

Για να κατεβάσεις το μενού στον υπολογιστή σου κάνε “κλικ” εδώ

Συμβουλές και οδηγίες για σωστή αποτοξίνωση
Τα σημεία κλειδιά για ασφαλές αδυνάτισμα έγκαιρα πριν τις γιορτές συνοψίζονται στα εξής:

1. Get real! Ξεκινώντας διατροφή για να μειώσουμε το σωματικό βάρος, καλό είναι να έχουμε υπόψιν ότι μια φυσιολογική απώλεια βάρους κυμαίνεται στα 2-4 κιλά το μήνα. Ο οργανισμός μας δηλαδή πρέπει να χάνει 0,5 – 1 κιλό την εβδομάδα. Ό,τι παραπάνω χάνεται και σίγουρα με κόπο, δεν είναι λίπος αλλά μυς και υγρά. Το να θέλουμε να χάσουμε πιο γρήγορα το βάρος μας, είναι μια λάθος άποψη που φέρει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούμε.

2. Δεν πεινάς, διψάς! Το έχουμε ξαναπεί… ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να ενεργοποιήσεις το μεταβολισμό σου είναι η αυξημένη πρόσληψη υγρών (8-12 ποτήρια καθημερινά), τα οποία ενισχύουν τις καύσεις και συμμετέχουν στην αποβολή τοξινών μέσω της διούρησης και της εφίδρωσης. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση 500ml νερού μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεταβολισμού κατά 30%, ενώ η κατανάλωση 1.5 λίτρου νερού ημερησίως μπορεί να αυξήσει την ημερήσια δαπάνη ενέργειας κατά 48 θερμίδες. Not Bad!

Ωστόσο, το νερό δεν αποτελεί το μόνο υγρό για την ενυδάτωση του οργανισμού. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, τα ροφήματα με καφεΐνη συμβάλλουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε υγρά παρόμοια με τα μη καφεϊνούχα ροφήματα. Eναλλακτικές πρότασεις αποτελούν οι χυμοί, ο ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, το ημίπαχο γάλα, οι σούπες, το ρόφημα κρόκου Κοζάνης και το τσάι.

3. Chew it slow, chew it right! Το καλό μάσημα της τροφής βοηθάει στην καλύτερη αξιοποίησή της από τον οργανισμό, καθώς επιτρέπει στα ένζυμα του σάλιου να διασπάσουν κάθε τροφή στα θρεπτικά συστατικά από τα οποία αποτελείται.
Παράλληλα, όταν τρώς αργά προλαβαίνει να φτάσει στον εγκέφαλο το μήνυμα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύεις να καταναλώσεις μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από όση πραγματικά χρειάζεσαι, από καθαρή λαιμαργία.
Γι’ αυτό άλλωστε τα άτομα που τρώνε υπερβολικά αργά είναι κατά κανόνα αδύνατα και παραμένουν έτσι μια ολόκληρη ζωή χωρίς να χρειάζεται να κάνουν δίαιτα.

4. Όσο πιο συχνά… τόσο πιο καλά! Για μία ακόμη φορά ανατρέπεται ο μύθος ότι για να χάσεεις πρέπει να πεινάσεις. Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι το μυστικό για μία σωστή διατροφή. Οι λόγοι είναι οι εξής:

– Πρόσληψη όλων των αναγκαίων θρεπτικών συστατικών σε σταθερά χρονικά διαστήματα.
– Συνεχής ενεργοποίηση του μεταβολισμού και μειωμένη αποθήκευση λίπους.
– Σταθεροποίηση των επιπέδων ινσουλίνης & γλυκόζης
– Έλεγχος του αισθήματος πείνας και κορεσμού.

5. Η μαγική φυτική ίνα… Κατανάλωσε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (δημητριακά, ζυμαρικά, πλιγούρι, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, καστανό ρύζι), τα οποία μειώνουν την απορρόφηση λίπους, χορταίνουν εύκολα, με αποτέλεσμα να καταναλώνεις μικρότερη ποσότητα φαγητού. Για να εξασφαλίσεις τη μεγάλη κατανάλωση φυτικών ινών, καλό είναι να επιλέγεις τρόφιμα ολικής αλέσεως και να τρως τα φρούτα με τη φλούδα.

6. Με τη δύναμη των αντιοξειδωτικών! Ενίσχυσε τη διατροφή σου με αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε, C, β-καροτένιο, λυκοπένιο, σελήνιο, φλαβονοειδή, κατεχίνες): Η σύνδεση των αντιοξειδωτικών με τη ρύθμιση του βάρους πραγματοποιήθηκε μέσα από την παρατήρηση ότι τα άτομα που καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε, C, σελήνιο, ψευδάργυρος, β-καροτένιο, φλαβονοειδή) τείνουν να έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος, λόγω της μειωμένης συσσώρευσης λίπους στα κύτταρα.

Συγχρόνως, η επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα πιο ήπιο βιολογικό περιβάλλον, κάτι που ευνοεί ιδιαίτερα την απομάκρυνση των τοξικών ουσιών μέσω των φυσικών μεθόδων που διαθέτει ο οργανισμός: ούρα, κόπρανα, ιδρώτας κ.λπ. Η αποτελεσματικότερη αποβολή των τοξικών ουσιών διευκολύνει το μεταβολισμό και ενεργοποιεί την κινητοποίηση του αποθηκευμένου λίπους. Με τον τρόπο αυτό το σώμα επανακτά τη βιολογική του ισορροπία του και το πλεονάζον βάρος μειώνεται σταδιακά. Το γεγονός αυτό αποτελεί σίγουρα την πλέον ενδεδειγμένη και υγιεινή διαδικασία απώλειας βάρους.

7. Πες ναι στα ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος) και στα θαλασσινά: Θα ενισχύσεις το μεταβολισμό σου και την καύση λίπους με τα ευεργετικά ω-3 λιπαρά οξέα. Επιπλέον, τα ω3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην αύξηση της λεπτίνης, μίας ορμόνης που ευθύνεται για την μείωση της όρεξης. Επιπρόσθετα, Γάλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα που αντικατέστησαν 6 γραμμάρια λιπαρά (περίπου 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο) με 6 γραμμάρια ιχθυέλαιο έχασαν 1 κιλό σε 12 εβδομάδες χωρίς να αλλάξουν κάτι άλλο στη διατροφή τους.

8. Θυμήσου τα γαλακτοκομικά: Πίνοντας γάλα και καταναλώνοντας γενικότερα γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν ασβέστιο μπορούμε να ξεγελάσουμε το μεταβολισμό μας και να τον κάνουμε να δουλεύει… υπερωρίες καίγοντας περισσότερες θερμίδες. Όταν ο οργανισμός στερείται το ασβέστιο των τροφών, τότε συμβαίνει το αντίθετο. Ενεργοποιείται ένας μηχανισμός διατήρησης των ήδη υπαρχόντων αποθεμάτων και παράγεται μια ορμόνη, η καλισιτριόλη, που αυξάνει με την σειρά της την παραγωγή λιποκυττάρων. Αν θέλουμε λοιπόν να χάσουμε βάρος και να ενεργοποιήσουμε τον μεταβολισμό μας δεν πρέπει να αφαιρέσουμε το γάλα και τα παράγωγά του από την καθημερινή διατροφή. Τέλος, το γάλα και το γιαούρτι περιέχουν 90-95% νερό με αποτέλεσμα να συμβάλλουν επιπλέον στην ενυδάτωση του οργανισμού που είναι απαραίτητη το καλοκαίρι και στην καύση λίπους.

9. Time to go nuts! Σίγουρα δεν θεωρείς τους ξηρούς καρπούς τροφή για δίαιτα, αλλά, όπως φαίνεται από τις πιο πρόσφατες έρευνες, μπορούν να βοηθήσουν. Έρευνες δείχνουν ότι μειώνουν την όρεξη και διατηρούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, μία αμερικανική έρευνα έδειξε ότι άτομα που περιλάμβαναν ξηρούς καρπούς στη διατροφή τους δεν πήραν βάρος και μείωσαν το κοιλιακό λίπος. Αυτή η ιδιότητα των ξηρών καρπών οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε μονοακόρεστα (καλά) λιπαρά οξέα, που φαίνεται ότι συμβάλλουν και στη μείωση λίπους στο στομάχι και σε συνδυασμό με την πρωτεΐνη που περιέχουν στη μείωση της όρεξης.

Read More

And More