TLife | The female side of life

19.10.2013 | 22:52
Νίκος Κριαράς

Φρούτα ή λαχανικά; Σε τι διαφέρουν και πώς βοηθούν στη σωστή διατροφή;

Είναι το πρώτο και το τελευταίο δίδυμο που θα ακούσεις από τα χείλη των ειδικών όταν θέλουν να σου εξηγήσουν τη σωστή διατροφή! Αποτελούν τα πιο διακεκριμένα μέλη μια σωστής δίαιτα που μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος! Ποιες είναι όμως οι διαφορές τους; Τι προσφέρουν τα φρούτα και τι τα λαχανικά στην προσπάθεια σου για υγιές σώμα;

Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς σου δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι. Plus: Ο μυστικός συνδυασμός φρούτων και λαχανικών με το αγαπημένο σου La Vache Qui Rit® Light που επιταχύνει το μεταβολισμό

Τόσο ίδια κι όμως... τόσο ξεχωριστά!
Πώς μπορείς να διακρίνεις αν κάτι που καταναλώνεις είναι φρούτο ή λαχανικό! Πώς τα πας με τη βιολογία και τη βοτανική;

It's a fruit
"Ένα φρούτο είναι το τμήμα του φυτού που αναπτύσσεται από ένα λουλούδι. Είναι επίσης το τμήμα του φυτού που περιέχει τους σπόρους" επισημαίνει ο διαιτολόγος. Με λίγα λόγια αν προκύπτει ως καρπός ενός φυτού και περιέχει και σποράκια πρέπει να  το βάλεις στη λίστα με τα φρούτα.

Το ήξερες ότι; Έχοντας τα παραπάνω στο μυαλό σου, σημείωσε πως και η αγαπημένη σου ντομάτα ή οι μελιτζάνες ανήκουν και αυτές στα φρούτα! Σημείωσε επίσης τα ακόλουθα που τεχνικά είναι φρούτα: αβοκάντο, φασόλια, αγγούρι, πιπεριές, κολοκύθες, σκουός, ηλιόσποροι. 


It's a veggie
"Τα άλλα μέρη των φυτών, στελέχη, φύλλα και ρίζες -ακόμη και το μπουμπούκι- θεωρούνται λαχανικά" εξηγεί ο κ. Κριαράς.

Στα λαχανικά ανήκουν σέλινο (βλαστοκύτταρα), μαρούλι (φύλλα), κουνουπίδι, μπρόκολο (μπουμπούκια), τεύτλα, καρότα και πατάτες (ρίζες).


Και όταν κάνεις δίαιτα, τι;
Ο διαιτολόγος εξηγεί πως "τα φρούτα και τα λαχανικά είναι παρόμοια"! Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μείωση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. "Μεταξύ του 1999 και του 2008, ο πραγματικός αριθμός των μερίδων φρούτων και λαχανικών μειώθηκε κατά περίπου 10% και 7% αντίστοιχα". Το σημαντικό λοιπόν είναι να τα εντάξεις στη διατροφή σου για τους παρακάτω λόγους:

- Σε σύγκριση με τα ζωικά προϊόντα έχουν γενικά λιγότερες θερμίδες και λίπος, και περισσότερες φυτικές ίνες

- Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν επίσης σημαντικά, για τη βελτίωση της υγείας, συστατικά των φυτών, όπως τα αντιοξειδωτικά. Και είναι πλούσια με βιταμίνες και μέταλλα

- Μια μερίδα (μισό φλιτζάνι) των περισσότερων φρούτων έχει λίγο περισσότερες θερμίδες από μια μερίδα λαχανικών. Εξαιρέσεις αποτελούν τα αμυλούχα λαχανικά, όπως οι πατάτες ή τα τεύτλα.

- Σύμφωνα με τις διαιτητικές οδηγίες, θα πρέπει να καταναλώνεις τουλάχιστον δύο ή περισσότερα φλιτζάνια φρούτα την ημέρα, και τρία ή περισσότερα φλιτζάνια λαχανικά.

- Όσοι δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά υποβαθμίζουν την ποιότητα της υγείας τους και τη θέτουν σε κίνδυνο έναντι του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη.

- Αν συνδυάζεις φρούτα με το αγαπημένο σου τρίγωνο La Vache Qui Rit® Light στα ενδιάμεσα σνακ, τότε βοηθάς το μεταβολισμό σου να αυξήσει τις καύσεις. "Ο συνδυασμός φρούτου και ημίπαχου γαλακτοκομικού προιόντος, θα προσφέρει αύξηση πρωτεινών στο σώμα μας, με θετικό απότελεσμα αυξημένο μεταβολικό ρυθμό. Επιπλέον η  κατανάλωση φρούτων, θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του σώματος σε σάκχαρα με την όσο δυνατόν μικρότερη θερμιδική φόρτιση" επισημαίνει ο διαιτολόγος.
/
Βαθμολόγησε το

Πείτε μας...

Ρωτήστε μας, διορθώστε μας, εκμυστηρευτείτε μας, σχολιάστε μας. Σας προσκαλούμε να γίνετε μέλος της παρέας που
λέγεται ΤL!fe...