Δημήτρης Μπάσης στο TLIFE: “Δύναμη μου δίνει η καθημερινή συνομιλία με την μητέρα μου που ζει μακριά”

Ένα από τα πρώτα τραγούδια -αν όχι το πρώτο- που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς το όνομα Δημήτρης Μπάσης είναι σίγουρο το “Ψίθυροι καρδιάς” από την ομώνυμη σειρά του Mega. Ένα τραγούδι ορόσημο για την μετέπειτα πορεία του σε αυτά τα 20 χρόνια που συμπληρώνει φέτος. Ακολούθησαν πολλές ακόμα επιτυχίες, πολλές συνεργασίες και μουσικές εμπειρίες που θέλησε να μοιραστεί με το κοινό του σε μία ξεχωριστή συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου στην Τεχνόπολη.

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να μάθεις περισσότερα για τη συναυλία

“Για εμένα η βραδιά της ερχόμενης Δευτέρας, είναι ίσως μία από τις σημαντικότερες βραδιές της ζωής μου, γιατί γιορτάζω τα 20 χρόνια μου στην δισκογραφία καλώντας αγαπημένους φίλους που συνεργάστηκα, είτε σε σχήματα σε ζωντανές εμφανίσεις είτε δισκογραφικά. Κάποιοι από αυτούς μου έγραψαν τραγούδια τα οποία είναι διαχρονικά και έχουν αγαπηθεί πολύ” τονίζει στο TLIFE.

“Ήθελα αυτά τα 20 Χρόνια να τα γιορτάσω με αυτούς τους σημαντικούς μου φίλους. Νομίζω ότι αυτό που κάνει μοναδική αυτή τη συναυλία, είναι το γεγονός ότι θα συμπράξω επί σκηνής με σπουδαίους καλλιτέχνες και θα πούμε ο ένας τραγούδια του άλλου”, μας εξηγεί για το τι θα δούμε όσοι βρεθούμε σε αυτό το ξεχωριστό live το οποίο έγινε αφορμή για να μιλήσουμε για πολλά ακόμα.

20 χρόνια πορείας στο τραγούδι. Τι κρατάτε και τι αφήνετε πίσω;
Κρατάω τα πάντα, δεν αφήνω τίποτα πίσω μου. Σε αυτά τα 20 χρόνια, υπήρξαν καλές αλλά και δύσκολες στιγμές, αυτό όμως που μου μένει περισσότερο είναι οι καλές στιγμές. Ο χρόνος με έχει ωριμάσει αρκετά, μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια έχουν γίνει αρκετοί δίσκοι, πολλές συνεργασίες, τα κρατάω όλα και συνεχίζω. Όλες οι δυσκολίες, ακόμα και οι άσχημες στιγμές ήταν αιτία πάντοτε στη συνέχεια να γίνομαι καλύτερος.

Νιώθετε ότι εκπληρώσατε τα όνειρα που κάνατε παιδί, για τον εαυτό σας;
Το μεγάλο μου όνειρο ήταν να ασχοληθώ με το τραγούδι. Φυσικά σαν παιδί δεν τολμούσα να κάνω μεγάλα όνειρα, όμως στην πορεία βρέθηκα να κάνω συνεργασίες με τους πιο σπουδαίους δημιουργούς και καλλιτέχνες του χώρου μου. Και βέβαια, επειδή η ζωή συνεχίζεται, δεν σταματώ να ονειρεύομαι πράγματα και για το μέλλον, είναι ωραίο να ονειρεύεσαι.

Τι όνειρα κάνετε για τα δικά σας παιδιά; Θα θέλατε να ακολουθήσουν τα βήματά σας;
Τα όνειρα που κάνω για τα παιδιά μου, δεν έχουν να κάνουν με τον χώρο μου. Αυτό που θέλω, είναι να είναι υγιή, να είναι δυναμικοί σαν χαρακτήρες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής διότι το μέλλον αυτής της γενιάς είναι ήδη υποθηκευμένο με όλη αυτή την κρίση που βιώνουμε και θα μείνει για πάρα πολλά χρόνια. Βέβαια εάν θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο της μουσικής, θα είμαι δίπλα τους. Αυτό που ονειρεύομαι για τα παιδιά μου, είναι να είναι ευτυχισμένα και αυτό που θα ακολουθήσουν ως επάγγελμα στην ζωή τους, να είναι ένα επάγγελμα που θα τους κάνει ευτυχισμένους.

Έχετε δηλώσει ότι όταν γνωριστήκατε με τη γυναίκα σας δεν ήταν θαυμάστριά σας. Στην πορεία καταφέρατε να την “κερδίσετε” και να έρχεται στα live σας; Σας το ρωτάω γιατί είστε από τους καλλιτέχνες που δεν έχετε μπλέξει την προσωπική σας ζωή με τη δουλειά.
Ναι όντως, η γυναίκα μου δεν ήταν θαυμάστρια μου. Ήρθε σε ένα live μου γιατί ήρθε η παρέα της, έτσι γνωριστήκαμε και πολύ γρήγορα ανακάλυψα ότι δεν ήξερε τραγούδια μου. Αυτό ήταν ένα στοιχείο που μου άρεσε γιατί αναπτυσσόταν μια σχέση όχι επειδή ήμουν ο Δημήτρης Μπάσης αλλά επειδή ήμουν ο Δημήτρης. Βέβαια στη συνέχεια άρχισε να με ανακαλύπτει της άρεσαν τα τραγούδια μου, ερχόταν στα live μου κι από τότε είναι ο πιο κοντινός μου άνθρωπος με τον οποίο μοιράζομαι τις δύσκολες αλλά και τις ωραίες στιγμές που μου δίνει αυτή η δουλειά.

Τι είναι αυτό που στο τέλος της μέρας σας δίνει δύναμη;
Τη δύναμη δεν την αντλώ μόνο στο τέλος της ημέρας, είναι πολλά τα στοιχεία που κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να με ανεβάσουν και να μου δώσουν δύναμη. Ένα χαμόγελο των παιδιών μου, ένα καινούργιο τραγούδι που μπορεί να πέσει στα χέρια μου και να με συγκινήσει, ένα αγαπημένο μου πρόσωπο που μπορεί να δω μετά από πολύ καιρό, η καθημερινή συνομιλία με την μητέρα μου που ζει μακριά στο χωρίο μου, είναι στοιχεία της καθημερινότητας που μου δίνουν δύναμη.

Το τραγούδι και η Τέχνη είναι για εσάς μία διέξοδος στην δύσκολη περίοδο που ζούμε ή σας δημιουργεί μεγαλύτερη ανασφάλεια λόγω της οικονομικής ρευστότητας;
Το τραγούδι για εμένα είναι τρόπος ζωής, τρόπος έκφρασης. Πολλές φορές έχω δηλώσει ότι δεν θα μπορούσα να ζήσω χωρίς το τραγούδι, άρα είναι αυτό που μου δίνει δύναμη στην καθημερινότητα μου. Ακόμα και στην οικονομική κρίση που υπάρχει, η μουσική και το τραγούδι είναι ένα αντίβαρο που βάζει χρώμα στο γκρίζο της καθημερινότητας μας.

Βάζετε στόχους; Τι είναι αυτό που θα θέλατε να κατακτήσετε είτε καλλιτεχνικά είτε στη ζωή σας γενικότερα;
Είμαι γενικά άνθρωπος που έχω πρόγραμμα στη ζωή μου και βάζω στόχους. Από εδώ και πέρα, ο μοναδικός μου στόχος είναι να μπορώ να απολαμβάνω αυτά που μου πρόσφερε η ζωή κι αυτά είναι η οικογένεια και οι πολλοί φίλοι που έχω αποκτήσει.

Τα καλά τραγούδια κάνουν έναν επιτυχημένο τραγουδιστή ή ο καλός τραγουδιστής κάνει τα τραγούδια επιτυχίες;
Νομίζω είναι μια αμφίδρομη σχέση και τα δύο χρειάζονται. Χρειάζεται το καλό τραγούδι για να μπορέσει να αναδειχθεί ένας καλός τραγουδιστής, αλλά και το ανάποδο, ένα καλό τραγούδι δεν φτάνει από μόνο του να γίνει σπουδαίο αν δεν το ενσαρκώσει η κατάλληλη φωνή.

Οι “Ψίθυροι καρδιάς” ήταν μία από τις επιτυχίες που έχουν μείνει στο κοινό. Είναι το πρώτο τραγούδι που κάποιος θα σκεφτεί όταν του πουν “Δημήτρης Μπάσης”. Τι συναισθήματα σας γεννά αυτό;
Μου γεμίζει όμορφα συναισθήματα, είναι η πρώτη μου μεγάλη δισκογραφική επιτυχία, είναι το τραγούδι που μου άνοιξε το δρόμο για τις επόμενες επιτυχίες και με έκανε γρήγορα γνωστό. Είναι όμως και το τραγούδι που με άγχωσε πολύ γρήγορα γιατί έπρεπε να αποδείξω μετά από αυτή την επιτυχία ότι δεν θα είμαι ο τραγουδιστής του ενός τραγουδιού. Όλα αυτά μαζί! Θυμάμαι την εποχή εκείνη το απόλαυσα αν και κράτησε λίγο αυτή η απόλαυση γιατί πολύ σύντομα ήρθε το άγχος της επόμενης ημέρας!

Τι σχέδια έχει η “επόμενη μέρα” μιας και βρισκόμαστε μόλις στην αρχή του καλοκαιριού;
Η καλοκαιρινή σεζόν που ξεκινά με βρίσκει πολύ δημιουργικό. Καταρχήν όπως σας είπα, ετοιμάζομαι για την μεγάλη συναυλία στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στις 26 Ιουνίου που θα γιορτάσω με τους φίλους μου επί σκηνής τα 20 Χρόνια της δισκογραφικής μου διαδρομής. Η συγκεκριμένη συναυλία θα είναι και η εναρκτήρια της καλοκαιρινής μου περιοδείας, θα συνεχίσω με πάρα πολλούς σταθμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τον τίτλο «20 χρόνια Δημήτρης Μπάσης» και μαζί με την ορχήστρα μου, θα ταξιδεύω από την μια άκρη στην άλλη!
Επίσης έχει ολοκληρωθεί το νέο μου cd το οποίο θα κυκλοφορήσει επίσημα στις 26 Ιουνίου την ημέρα της συναυλίας και θα πωλείται σε ειδική τιμή στην Τεχνόπολη από το Ogdoo που είναι και η δισκογραφική μου εταιρεία. Έχω την τύχη σε αυτό το cd να μου γράφουν τραγούδια ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Ανδρέας Κατσιγιάννης. Μετά από 5 χρόνια δισκογραφικής απουσίας, ήρθε η ώρα να κυκλοφορήσει ο δίσκος μου ο οποίος έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρον.

Read More

And More