Gus G.: Ο Έλληνας κιθαρίστας του Ozzy Osbourne στο TLIFE!

Ο Gus G. ο πιο αναγνωρισμένος Έλληνας μουσικός heavy metal στον κόσμο. Οι λάτρεις της ροκ μουσικής ξέρουν ότι ο Κώστας Καραμητρούδης, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, είναι ο κιθαρίστας του Ozzy Osbourne από το 2009. Αυτό από μόνο του αρκεί για να καταλάβουμε ότι μιλάμε για έναν ταλαντούχο μουσικό.

Πέρα από αυτή τη συνεργασία ο Gus G. έχει δημιουργήσει τη δική του μπάντα, τους Firewind. Με έδρα τη Θεσσαλονίκη- που είναι και η γενέτειρά του- η διάσημη metal μπάντα, κυκλοφορεί το 8ο κατά σειρά studio album της με τίτλο “Immortals” και θέμα τους ένδοξους Έλληνες πολεμιστές της Αρχαίας Ελλάδας. Οι Firewind -μέλος των οποίων είναι και ο σύντροφος της Ευρυδίκης, Μπομπ Κατσίωνης– κυκλοφορούν από την Century Media Records, ένα από τα πιο σημαντικά metal labels παγκοσμίως.

O Gus G. είναι ένας από τους νεότερους μουσικούς της heavy metal. Με ροκ ακούσματα από τον πατέρα του, από την ηλικία των 9 κατάλαβε ότι η αγάπη της ζωής του είναι η κιθάρα. Δεν άργησε να αποκτήσει την πρώτη του κιθάρα και να ξεκινήσει μαθήματα στο Ωδείο.

Στα 17 έφυγε από την Ελλάδα για να γραφτεί στο διάσημο μουσικό κολλέγιο του Μπέρκλεϊ στη Βοστώνη. Δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του, πάρα το γεγονός ότι είχε και υποτροφία. Επέλεξε να είναι “ροκ”. “Πάντα ήθελα να τα κάνω όλα με τον δικό μου τρόπο”, λέει στο TLIFE.

Τώρα, μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Αμερικής και Ελλάδας και μίλησε στο TLIFE για το πώς είναι να συνεργάζεται με τον Ozzy Osbourne, γιατί η metal είναι παρεξηγημένη στην Ελλάδα αλλά και τι διαφορές έχει το κοινό του εξωτερικού σε σχέση με το δικό μας.

Θα ξεκινήσω με την ερώτηση που θα έκανε, πιστεύω, οποιοσδήποτε ξέρει την μουσική πορεία του Ozzy Ozbourne. Πώς είναι να είσαι ο κιθαρίστας του;
Είναι μια φοβερή εμπειρία, κάτι το οποίο δεν φανταζόμουν ότι θα συμβεί. Έμαθα πολλά παίζοντας μαζί του, έγινα καλύτερος επαγγελματίας και μουσικός.

Γιατί μοιράζεις το χρόνο σου ανάμεσα σε Ελλάδα και Αμερική και δεν έκανες focus σε μια καριέρα έξω;
Η καριέρα μου είναι “έξω”. Δεν καταλαβαίνω την προκατάληψη του ότι δουλεύοντας στο εξωτερικό, δεν μπορείς να επιστρέφεις και στην χώρα σου.

Παρόλο που μουσικά έχεις κάνει πολλά, έχεις φτιάξει και τη δική σου μπάντα. Ήταν ανάγκη να παίζεις τις δικές σου μουσικές;
Βασικά έτσι ξεκίνησα, είχα τη δικιά μου μπάντα και παίζαμε τη μουσική μας. Ποτέ δεν με φαντάστηκα hired gun γι’ άλλους (ο Ozzy είναι η εξαίρεση βέβαια), για μένα το παν είναι να είσαι δημιουργικός και να εξελίσσεσαι.

Πιστεύεις ότι πρεσβεύετε ένα παρεξηγημένο είδος στην Ελλάδα;
Σίγουρα. Είναι τιμή μου να είμαστε στην «πρώτη γραμμή» αυτού του μουσικού στυλ στην χώρα μας. Έχουμε πολύ κόσμο που μας αγαπάει, μας στηρίζει και μας ακολουθεί πιστά για χρόνια, οπότε δεν μας ενδιαφέρει και πολύ εάν είναι παρεξηγημένο το ροκ και το μέταλ εδώ. Ούτως ή άλλως έχουμε άλλη μουσική κουλτούρα στην Ελλάδα (βυζαντινή, ανατολίτικη). Δεν έχουμε σκοπό να αλλάξουμε αυτούς που γουστάρουν τα μπουζούκια. Παίζουμε μουσική για τον κόσμο μας.

Τι διαφορές έχεις εντοπίσει το κοινό στα live στη χώρας μας με αυτό του εξωτερικού;
Η Ελλάδα είναι φημισμένη για το φανταστικό και παθιασμένο κοινό της. Όλοι οι φίλοι μου από μπάντες του εξωτερικού παθαίνουν πλάκα όταν έρχονται να παίξουν εδώ!

Τι σημαίνει “είμαι ροκ” για σένα;
Για εμένα ήταν και είναι στάση ζωής. Πάντα ήθελα να τα κάνω όλα με τον δικό μου τρόπο, δεν με ενδιέφεραν και πολύ συγκεκριμένα “καλούπια” της κοινωνίας.
Έμενα πιστός στις απόψεις μου (ακόμα και στις πιο δύσκολες φάσεις) και στις σχέσεις με τους ανθρώπους. Κάνω μεγάλα όνειρα αλλά και μεγάλες θυσίες για να τα πέτυχω.

Τι ετοιμάζεις με τους Firewind;
Έχουμε ένα νέο άλμπουμ που λέγεται “Immortals”. Είναι θεματικός δίσκος με ελληνικό χαρακτήρα, αφού μιλάει συγκεκριμένα για τις ιστορικές μάχες στις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα. Κυκλοφορεί τώρα από την Century Media/Sony Music. Ακολουθεί η παγκόσμια περιοδεία μας, η οποία σαφώς και θα περάσει από την Ελλάδα, και ξεκινάει στις 15 Φεβρουάριου.

*Οι Firewind θα βρίσκονται τη Δευτέρα 30/1 στο Public Τσιμισκή (Θεσσαλονίκη) και την Τρίτη 31/1 στο Public Συντάγματος (Αθήνα) για να υπογράψουν το νέο τους άλμπουμ.

Read More

And More