H Ρένα Μόρφη από τους Imam Baildi μας ξεναγεί στο Παγκράτι και μας μιλά για το νέο της δίσκο!

Η μόνη γειτονιά που η Ρένα Μόρφη αγαπάει στην Αθήνα είναι το Παγκράτι. Η δική της γειτονιά. Εκεί, μας υποδέχτηκε ένα ηλιόλουστο πρωινό και ανέλαβε να μας ξεναγήσει στα αγαπημένα της σημεία. Παράλληλα, μας μίλησε για τα live που θα κάνει στο Σταυρό του Νότου (21 Φεβρουαρίου και 21 Μαρτίου) και για τον πρώτο της προσωπικό δίσκο “Σούλη Ανατολή”.

Ο τίτλος του δεν είναι τυχαίος. Κρύβει μέσα του μια όμορφη ιστορία την οποία και η ίδια έμαθε σε μεγάλη ηλικία. “Σούλη Ανατολή” ήταν το ψευδώνυμο της γιαγιάς της όταν έκανε καριέρα τραγουδίστριας στο Βόλο. Η Ρένα ενθουσιάστηκε όταν το έμαθε και κάποια χρόνια αργότερα αποφάσισε να το “χρησιμοποιήσει” κι εκείνη για να βαφτίσει έτσι τη νέα της δισκογραφική δουλειά.

Για πολλούς, το νέο βήμα της τραγουδίστριας των Imam Baidi, θεωρήθηκε η αρχή μιας solo καριέρα. Κάτι εντελώς αβάσιμο αφού η Ρένα δεν σταμάτησε ποτέ να κάνει live με το συγκρότημα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μάλιστα ετοιμάζουν και νέο album.

Μέχρι τότε όμως όλοι χαίρονται με τη χαρά της Ρένας καθώς οι Imam Baildi συμμετέχουν και στην παραγωγή του δίσκου. “Ήδη ήμαστε πολύ δεμένοι σα συγκρότημα καθώς περνάμε πολλές ώρες μαζί .Όμως με αυτόν τον δίσκο επεκτείναμε τη συνεργασία μας με τους αδερφούς Φαληρέα που με την έμπνευση και το ταλέντο τους ,συνέβαλαν δραστικά στο να αποκτήσει αυτή η δουλειά έναν ξεχωριστό χαρακτήρα”, εξηγεί η ίδια στο TLIFE.

Πώς όμως προέκυψε η ανάγκη της να κάνει κάτι δικό της; “Η ιδέα για την Σουλη Ανατολή υπήρχε εδώ και χρόνια αλλά περίμενα την κατάλληλη στιγμή και τους ιδανικούς συνεργάτες για να την υλοποιήσω. Η συνεργασία μου με τους Imam Baildi υπήρξε καθοριστική αφού ανέλαβαν την παραγωγή και θελήσαμε να κάνουμε κάτι εντελώς διαφορετικό σε στυλ και σε διάθεση σύμφωνα με τα προσωπικά μου ακούσματα και συγκεκριμένες αναφορές.”

Τα ακούσματα της Ρένας είναι λίγο ασυνήθιστα για ένα κορίτσι της ηλικίας της. Παλιά λαϊκά τραγούδια από το ’60 έως και το ’80. Για εκείνη είναι μουσικές μου κυλάνε μέσα της. Όταν την ακούσεις να μιλάει για αυτές θα το διαπιστώσεις κι εσύ γιατί τις περιγράφει σαν να τις αφομοίωσε την εποχή που γεννήθηκαν.

Το ότι αγαπάει τόσο πολύ τα παλιά τραγούδια το αντιλαμβάνεται κανείς και μέσα από την θητεία της με τους Imam Baildi με τους οποίους μας έχουν χαρίσει απίθανες διασκευές. Θα το διαπιστώσει όμως κι όποιος την απολαύσει στον Σταυρό του Νότου. “Εκτός από τα τραγούδια του δίσκου, θα ακούσετε και κλασικά λαϊκά τραγούδια της δεκαετίας του 60 και του 70 διασκευασμένα με λάτιν ρυθμούς όπως salsa, cumbia, bachata. Ένα ξεχωριστό μουσικό πάντρεμα Ανατολής και Δύσης που υπόσχεται αυθεντική διασκέδαση”, μας λέει.

Ποια είναι όμως η ανταπόκριση του κοινού στα νέα της τραγούδια; “Η ανταπόκριση του κόσμου είναι ιδιαίτερα θερμή και τα σχόλια των ακροατών συγκινητικά. Οι εντυπώσεις δε, απ’ τις πρώτες κιόλας ζωντανές μας εμφανίσεις, είναι ενθουσιώδεις κάτι που μου δίνει τρομερή χαρά και ενέργεια”, εξηγεί η Ρένα.

Αυτή η χαρά που της δίνει το “αγκάλιασμα” από τον κόσμο προστίθεται σε αυτή την έμφυτη που κουβαλάει και η ίδια στη ζωή της. Αν την πετύχεις στη γειτονία της, στα πέριξ της πλατείας Βαρνάβα, θα την δεις πάντα χαμογελαστή. Μπορεί να μην την γνωρίσεις γιατί στην καθημερινότητά της προτιμά το χαλαρό ντύσιμο, τα αθλητικά παπούτσια και πιασμένα κοτσίδα μαλλιά. Ωστόσο, θα καταλάβεις με την πρώτη ότι πίσω από αυτό το φαινομενικά “κορίτσι της διπλανής πόρτας” κρύβεται ένα πολύ ξεχωριστό πλάσμα.

Ακόμα και ο τρόπος που μιλάει για το Παγκράτι, τη μόνη γειτονιά που έμεινε -και που σίγουρα δεν θα άλλαζε με τίποτα- από τότε που ήρθε στην Αθήνα για σπουδές. “Μ’ αρέσει το γεγονός ότι είναι Ρετρό”, εξομολογείται. “Μια αστεροειδής μικρή πλατεία που γύρω της έχει τόση ζωή, μαγαζάκια, καφετέριες, παιδιά να παίζουν κάτω απ’ τον Πλάτανο. Έχει την ζεστασιά και την αίγλη που είχαν οι γειτονιές παλιά, τότε που ήξερες ποιος μένει και ποιανού είναι, όχι μόνο στο διπλανό διαμέρισμα αλλά σε όλα τα γύρω τετράγωνα.”

Σε μία μεγαλούπολη η Ρένα κατάφερε να βρει το δικό της “παράδεισο”. Απολαμβάνει την οικειότητα που έχει με τους γείτονες, καμαρώνει για τα στέκια και τα μαγαζιά του Παγκρατίου που θα θεωρεί μακράν τα καλύτερα και δεν βρίσκει κανένα λόγο να μετακομίσει αφού η γειτονιά της, για εκείνη, τα έχει όλα!

Υπάρχει ωστόσο κάτι που θα ήθελε να αλλάξει; “Έγινε πολύ πρόσφατα ανάπλαση της πλατείας όποτε δεν έχει μείνει και τίποτα να αλλάξω. Με ενοχλεί όμως που κάποιοι επισκέπτες της πλατείας παρκάρουν τα αυτοκίνητα του πάνω στις ράμπες του πεζοδρομίου.”

Το Μετς, το Καλλιμάρμαρο, το Άλσος Παγκρατίου είναι οι αγαπημένες της βόλτες. Συχνά, θα την συναντήσεις στο πέταλο του σταδίου να κάνει προπόνηση. Ή τουλάχιστον να ξεκινάει με αυτή την πρόθεση.

Γιατί αυτό το σημείο, το Παναθηναϊκό Στάδιο, είναι και το “καταφύγιό” της. Ήταν το πρώτο που γνώρισε όταν μετακόμισε στην περιοχή και εκεί όπου -μετά και από παραίνεση της μαμάς της- βρίσκει την γαλήνη που χρειάζεται σε “δύσκολες” φάσεις.

Total Outfit: Costureras
Φωτογραφίες: Πέτρος Χόντος

Read More

And More