Ο Vincent Van Gogh ζωντανεύει στο Μέγαρο Μουσικής – Ο επιμελήτης της μεγαλειώδους έκθεσης μιλάει στο TLIFE

Η αντίστροφη μέτρηση για την μεγαλειώδη έκθεση “Van Gogh Alive – The experience” ξεκίνησε. Το βράδυ της Δευτέρας, 6 Νοεμβρίου, εγκαινιάζεται αυτή η μοναδική τρισδιάστατη εικαστική πρόταση στο Μέγαρο Μουσικής. Πρόκειται για την πρώτη παρόμοια προσέγγιση στον χώρο των εικαστικών δημιουργών που θέτει τα νέα μέσα και την τεχνολογία στην υπηρεσία της Τέχνης.

Μέχρι σήμερα, η έκθεση έχει περιοδεύσει σε 35 μητροπόλεις του κόσμου και την έχουν επισκεφτεί περισσότεροι από 10.000.000 θεατές. Έρχεται και στην Αθήνα για τους επόμενους 4 μήνες (από 7 Νοεμβρίου 2017 έως και 5 Μαρτίου 2018) προκαλώντας ήδη ενθουσιασμό στο ελληνικό κοινό.

3.000 πίνακες, σκίτσα αλλά και κινούμενες εικόνες θα προβάλλονται από το φημισμένο σύστημα υψηλής τεχνολογίας SENSORY4™ παντού! Στους τοίχους, τις κολώνες, τις οροφές, το πάτωμα. Σε χώρο 1.500 m2, 40 και πλέον πολυκάναλοι προβολείς υψηλής ευκρίνειας με ήχο υψηλής πιστότητας επίσης, θα δημιουργούν μία εκπληκτική τριασδιάστατη απεικόνιση στις πολλαπλές αυτές επιφάνειες, σε μία πολλαπλά υποσχόμενη οπτική αλλά και αλληλεπιδραστική εμπειρία.

Μια έκθεση, που έχει ξεκινήσει τις τελικές της προετοιμασίες μέσα στην τρέχουσα, που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις, δημιουργώντας μία μαγευτική και καθηλωτική ατμόσφαιρα που συνεπαίρνει τον επισκέπτη.

Η άφιξή της απόλυτης αυτής βιωματικής εμπειρίας στη χώρα μας συμπίπτει με την κυκλοφορία της νέας ταινίας “Loving Vincent” που αφορά τη ζωή και το θάνατο του σπουδαίου ζωγράφου. Μια ευτυχής συγκυρία που κάνει και τους διοργανωτές της έκθεσης να αισιοδοξούν για την υποδοχή που θα δεχτεί το “Van Gogh Alive” στην χώρα μας. Το TLIFE μίλησε, λίγα μόλις 24ωρα πριν ανοίξουν οι “πόρτες” για αυτό το ιδιότυπο και εντυπωσιακό “πλανητάριο”, με τον Head of Exhibitions – Europe, Rob Kirk.

“Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που φέρνουμε το “Van Gogh Alive” στην Αθήνα. Ανυπομονούμε”, μας λέει για το καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς.

Ο επιμελητής της έκθεσης εξηγεί στο TLIFE πως το συναίσθημα αυτό δεν αλλάζει παρόλο που έχει παρουσιαστεί η έκθεση σε τόσες χώρες. Ο ενθουσιασμός παραμένει ο ίδιος. Άλλωστε καταφέρνουν να παρουσιάσουν, με νέα τεχνολογικά μέσα, έναν σπουδαίο καλλιτέχνη.

“Διαπιστώσαμε ότι έχουμε πολλές οικογένειες που φέρνουν τα παιδιά τους στην έκθεση, γκρουπ σχολείων αλλά και ενήλικες. Ένα κλασικό θέμα παρουσιάζεται με έναν πρωτοπωριακό τρόπο που εμπνέει, εκπαιδεύει και ψυχαγωγεί τους επισκέπτες ενώ τους μαθαίνει περισσότερα για τον Vincent Van Gogh και την τέχνη του.”

Πίστευαν ότι, όταν η έκθεση αυτή ξεκίνησε το πρώτο της ταξίδι, θα είχε αυτή την ανταπόκριση στο κοινό; “Το ελπίζαμε”, μας λέει γελώντας και μας εξηγεί ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια για να στηθεί όλο αυτό. Η πρώτη έκθεση πραγματοποιήθηκε το 2011 στην Σιγκαπούρη και δέχτηκε θερμή υποδοχή από το κοινό.

Ο ίδιος πιστεύει ότι ο λόγος που γοητεύονται από τα έργα του Van Gogh στην έκθεση είναι το χρωματιστό και ζωντανό περιβάλλον που προβάλλεται σε τόσο μεγάλη επιφάνεια, όπως ακριβώς θα συμβεί στην Αθήνα. “Σε κάνει να νιώθεις σαν να είσαι μέσα στον πίνακα, να είσαι μέρος του πίνακα κι αυτό είναι πραγματικά μοναδικό συναίσθημα”, μας περιγράφει.

“Στο τέλος της ημέρας, ξέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σπουδαίο ζωγράφο οπότε γνωρίζουμε ότι είναι ένα θέμα που απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Μέχρι σήμερα, παρουσιάσαμε την έκθεση σε 35 πόλεις σε όλο τον κόσμο κι αυτό από μόνο του δείχνει πόσο δημοφιλής είναι.”

Πιστεύει ότι αυτό οφείλεται στους ιδιαίτερους πίνακες του ή στην πολυτάραχη ζωή του Ολλανδού ζωγράφου; “Είναι ένας συνδυασμός. Ζωγράφιζε σε μια χρονική περίοδο 10 ετών αλλά δημιούργησε έναν τεράστιο όγκο δουλειάς. Αυτό αποτελεί και κομμάτι της έκθεσης που θα δείτε, τα 10 αυτά χρόνια: από τη ζωή του στην Ολλάνδια και την μετακόμιση στο Παρίσι και στη συνέχεια στη νότια Γαλλία μέχρι και την εμφάνιση της κατάθλιψης που τον οδήγησε στη συνέχεια στο να αφαιρέσει τη ζωή του. Αυτό είναι και σημαντικό στοιχείο της απήχησής του στο κοινό, το μυστήριο γύρω από το τι έγινε αλλά και το ότι θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει ακόμα περισσότερα σπουδαία έργα αν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί διαφορετικα.”

Δεν θα μποτούσε να μην είναι και για τον κύριο Kirk ένας από τους αγαπημένους του ζωγράφους και μου το επιβεβαιώνει αναφέροντας και τον Leonardo Da Vinci. Μια αντίστοιχη έκθεση έχει δημιουργηθεί και για εκείνον καθώς και για την περίοδο του γαλλικού ιμπρεσιονισμού. “Για μας, ειδικότερα για μένα, ο Van Gogh και ο Da Vinci είναι δύο πολύ συναρπαστικές προσωπικότητες, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, που αποδείχτηκε μέσα από την παγκόσμια περιοδεία των εκθεσεων ότι είναι αγαπητοί και στο κοινό”, αναφέρει.

Γνωρίζοντας τον Von Gogh Και τη ζωή του καλύτερα, μέσα από το project, κατάφερε να τον αγαπήσει περισσότερο. Το ίδιο και το κοινό που ζει μία έντονη συναισθηματική εμπειρία μέσα από τον συνδυασμό της οπτικοποίησης των έργων του, των γραμμάτων και της τέχνης του γενικότερα με μία ιδιαίτερη μουσική. “Διαπιστώσαμε ότι οι επισκέπτες βιώνουν αυτή την έντονη εμπειρία. Αυτό για μένα είναι το πιο ικανοποιητικό κομμάτι της περιοδείας της έκθεσης καθώς οι άνθρωποι δένονται συναισθηματικά”, μας λέει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένας από τους επισκέπτες της έκθεσης στη Λισαβόνα που την είδε 8 φορές. Αυτό, μαζί με τα σχόλια που δέχονται από το κοινό, τους κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους.

Ο χρόνος που χρειάστηκε για να στηθεί τεχνικά το “Van Gog Alive – The Exprerience” ήταν περίπου δύο έτη. Το στήσιμό της στο Μέγαρο Μουσικής, όπως μας αποκαλύπτει ο κύριος Kirk, υπολογίζεται σε μία εβδομάδα.

Ελπίζει ότι το κοινό της Αθήνας θα υποδεχτεί ζεστά την έκθεση, όπως έγινε και στις υπόλοιπες πόλεις που “έτρεξε”: στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, σε 6 ιταλικές πόλεις, στην Ιρλανδία, στην Κωνσταντινούπολη, στο Τελ Αβίβ.

Στην Αθήνα, είναι ευτυχής συγκυρία ότι η έκθεση έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσημη κυκλοφορία της νέας ταινίας “Loving Vincent”. Αν και ο ίδιος δεν έχει καταφέρει να δει ακόμα την ταινία -τον πληροφορώ ότι ήδη έχει κερδίσει τις εντυπώσεις- ελπίζει ότι θα συμβάλει θετικά και στην δημοτικότητα της έκθεσης. Οι δημιουργοί της ταινίας, όπως μας αποκαλύπτει, είχαν επικοινωνήσει μαζί τους κατά τη διάρκεια της δημιουργίας της.

Read More

And More