Ιδέες για αξέχαστες διακοπές…στο σπίτι! Γιατί η κρίση θέλει καλοπέραση! TLIFE ρεπορτάζ

Ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία εκείνη που έχεις δεχτεί μείωση μισθού, δεν παίρνεις δώρο ή ακομη χειρότερα ψάχνεις για δουλειά; Έχει έρθει το καλοκαίρι και δεν μπορείς να κάνεις σχέδια για διακοπές;

Εντάξει δεν είναι κι ό,τι καλύτερο σου έχει συμβεί αλλά έχει και τα θετικά του! Mε λίγη καλή διάθεση θα τις ξεπεράσουμε όλες αυτές τις κακές μέρες και ας μη γελιόμαστε, είμαστε σχεδόν όλοι στην ίδια κατάσταση! Υπάρχει αλληλοκατανόηση και συμπαράσταση!

Άλλωστε και στην ψηφοφορία – έρευνα του Tlife βλέπουμε ότι τουλάχιστον το 50% των αναγνωστριών μας δεν θα πάει διακοπές! Μεγάλο ποσοστό! Πέρυσι μόλις το 20% ειχε δηλώσει ότι δεν θα πάει…

Μέχρι να γίνουν τα πράγματα καλύτερα όμως, (γιατί αργά ή γρήγορα θα γίνουν) κάπως πρέπει να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας, να νιώσουμε το καλοκαίρι, να ξεκουραστούμε, να νιώσουμε αισιόδοξα, να κάνουμε διακοπές! Κι αν η επίσκεψη σ’ ένα νησί φαντάζει άπιαστο όνειρο ήρθε η ώρα για “staycation“, δηλαδή διακοπές στο σπίτι λόγω οικονομικής κρίσης! Ο νεολογισμός αυτός (από τις λέξεις “stay” που σημαίνει “μένω” και “cation” από το “vacation” που σημαίνει “διακοπές”) και η τάση που περιγράφει δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ, αλλά γρήγορα εξαπλώθηκε πέρα από τον Ατλαντικό όπως ήταν αναμενόμενο!

Αρχικά πρέπει να δεις τα θετικά του να περάσεις την άδειά σου στο σπίτι ή ακόμη και στο χωριό που μπορεί ως τυχερός ή τυχερή να έχεις! Πρώτον απαλάσσεσαι από βαλίτσες, λιμάνια, αεροδρόμια, συνωστισμό στις παραλίες! Και η άδειά σου μόλις ξεκίνησε!

Πάμε όμως πρώτα να διαμορφώσουμε τον χώρο που φιλοξενείσαι, που δεν είναι άλλος από το σπίτι σου! Νιώσε όμως ότι έχεις πάει κάπου αλλού! Για αρχή μην ασχολείσαι με το ρολόι σου! Βγαλ’το, ξεχασέ το! Δεν σε κυνηγάει κανείς, έχεις άδεια! Καλό είναι να βγάλεις από την πρίζα και την τηλεόραση και να απενεργοποιείς και για κάποιες ώρες το κινητό σου! Το πολύ – πολύ να σου επιτρέψω να έχεις ανοιχτό τον υπολογιστή για να μπαίνεις στα δροσερά θέματα του TLIFE! Άλλωστε στις διακοπές πάντα περιτριγυριζόμαστε από άφθονα περιοδικά! Εσύ τα έχεις όλα σε ένα!

Απαραίτητο συστατικό των διακοπών είναι ο ύπνος, ώστε να έρθει με τη σειρά της και η ξεκούραση! Άλλωστε αυτό σημαίνει διακοπές! Χαλάρωσε όσο μπορείς! Φτιάξε στο δωματιό σου μια ατμόσφαιρα που να αποπνέει καλοκαίρι! Μισάνοιχτες γρίλιες, ένα κερί με μυρωδιά παραλίας ή καρύδας (θα βρεις πολλά – τα αγαπημένα μου είναι της σειράς Υankee “sun and sand” ή το “clean cotton” ), ανοιχτόχρωμα σεντόνια και γιατί όχι κι ένας μεγάλος ανεμιστήρας που μπορεί να σε νανουρίσει πολύ εύκολα με τον διακριτικό του ήχο…

Aν έχεις κήπο ή έστω ένα μεγάλο μπαλκόνι τα πράγματα γίνονται ακόμη καλύτερα! Μην ξεχνάς τα μαγαζιά με τις πολύ καλές προσφορές! Μπορείς να βρεις ακόμη και φουσκωτή πισίνα με 15 ευρώ! Εχει την πλάκα της! Ακόμη πάρε μια ψησταριά για άφθονα barbecue! Δίνουν ένα τόνο εξοχής! Αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι μπορείς να τους στήσεις ακόμη και μια σκηνή, για σίγουρα αποτελέσματα αλλαγής περιβάλλοντος και αίσθησης διακοπών! Κρέμασε και μια αιώρα σ’ενα σκιερό μέρος για να διαβάζεις το αγαπημένο σου βιβλίο…

Αν επιλέξεις να συνεχίσεις να μαγειρεύεις, μην το κάνεις με το στυλ του “τι θα φάμε σήμερα” και με άγχος, αλλά επέλεξε νέες γεύσεις και πειραματίσου! Πολλοί χαλαρώνουν από τη μαγειρική… Μην ξεχνάς να περιποιείσαι τον εαυτό σου! Κάνε spa στο σπίτι! Θα νιώσεις απίστευτη ευεξία στη συνέχεια…

Όσοι γνωστοί σου είναι ενοχλητικοί δεν χρειάζεται να ξέρουν πού βρίσκεσαι, ασ’τους να πιστεύουν ότι είσαι και στις Μαλδίβες, όσο πιο μακριά τόσο το καλύτερο! Βρες χρόνο για σένα! Άλλωστε πολλοί είναι εκείνοι που ορκίζονται ότι η πραγματική ξεκούραση βρίσκεται μόνο μέσα στο σπίτι. Ακόμη μπορείς να οργανώσεις κι ένα τέλειο καλοκαιρινό πάρτυ με τα άτομα που πραγματικά θες να περάσεις λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σου!

Το ότι έχεις μείνει στο σπίτι δεν σημαίνει ότι δεν το αποχωρίζεσαι κιόλας! Μην ξεχνάς, είσαι σε διακοπές! Ξεκίνα τις μικρές αποδράσεις! Νιώσε τουρίστρια στην πόλη σου! Λίγοι άλλωστε έρχονται από το εξωτερικό γαι να επισκεφτούν τα μέρη μας; Και δεν αναφέρομαι μόνο στα νησιά αλλά και στις πόλεις!

Πόσο καιρό έχεις να επισκεφτείς τα μουσεία της πόλης σου; Να η ευκαιρία! Αν επισκεπτόσουν τη Ρώμη ή το Παρίσι δε θα πήγαινες τουλάχιστον σε δύο μουσεία; Στην πόλη επίσης δεν σταματούν να λειτουργούν οι ρομαντικοί, θερινοί κινηματογράφοι! Εκμεταλλεύσου το!

Και φυσικά πολλές πισίνες είναι πάντα στη διάθεσή μας όταν κάνουμε διακοπές στην πόλη. Αν μένεις στην Αττική οι παραλίες στα μέσα του καλοκαιριού γίνονται πολύ καλύτερες, χωρίς να υπάρχει πανικός. Υπάρχουν πολλές που είναι δωρεάν, μην το ξεχνάς!

Τώρα για όσους μένουν εκτός… χαρά Θεού! Παντού υπάρχει μια παραλία! Κι αν δεν είναι δίπλα μπορείς να οργανώσεις ημερήσιες εκδρομές! Οι βορειοελλαδίτες έχουν τη μαγευτική Χαλκιδική, στην κεντρική Ελλάδα τις υπέροχες παραλίες του Πηλίου και οι νότιοι είναι γεμάτοι ακτές κι επιλογές! Στην Ελλάδα ζούμε, θα τη βγάλουμε την άκρη!

H παραλία Μυλοπόταμος στο Πήλιο

Καλό θα ήταν βέβαια να παραδειγματιστούμε κι από την υπόλοιπη Ευρώπη και συγκεκριμένα το επιτυχημένο πρόγραμμα «ΡarisΡlage», το οποίο διοργανώνει ο δήμος του Παρισιού εδώ και δέκα χρόνια και τιμάται ιδιαίτερα από κατοίκους και τουρίστες της γαλλικής πρωτεύουσας. Τρία εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν πέρυσι την τεχνητή παραλία που στήθηκε στις όχθες του Σηκουάνα. Χώροι περιπάτου, υπαίθρια καφέ και εστιατόρια, δωρεάν ψυχαγωγικές δραστηριότητες, πρόγραμμα συναυλιών και φυσικά ομπρέλες και ξαπλώστρες!

Με τα επεισόδια όμως που βλέπω να διαδραματίζονται είναι λίγο δύσκολο να φανταστώ την οργάνωση κάποιας τέτοιας πρωτοβουλίας στη χώρα μας. Υπάρχουν άλλες προτεραιότητες, γι’αυτό ας αρκεστούμε σε αυτά που έχουμε που δεν είναι και λίγα… Μπορεί να μην είναι τόσο οργανωμένα και μαζικά, αλλά υπάρχουν! Για παράδειγμα είναι πάρα πολλές οι δωρεάν συναυλίες που θα βρεις αλλά και οι χώροι για περίπατο! Πάρε ποδήλατο και κάνε πολλές βόλτες! Xαίρεσαι τη φύση και γυμνάζεσαι!

Μην το ξεχνάς! “Δεν φεύγω”, σημαίνει “ξεκουράζομαι πραγματικά“! Ας προσπαθήσουμε όλοι να μην είναι μόνο η ΔΕΗ αυτή που θα κάνει “διακοπές”, αυτό το καλοκαίρι!

Μην ξεχνάς ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος για δωρεάν διακοπές σε… σπίτι αλλά όχι στο δικό σου! Καλή ξεκούραση και καλές… διακοπές!

Read More

And More