Αυξάνονται οι επιθέσεις σε γυναίκες οδηγούς. Τι λένε στο TLIFE θύματα. Πως να προστατευτείς

Ζούμε σε μία έποχη πολύ δύσκολη. Η ανεργία, και η φτώχεια οδηγούν μοιραία κάποιους ανθρώπους στα άκρα. Αυτό έχει ως επακόλουθο την αύξηση της εγκληματικότητας. Είναι πολλές οι γυναίκες σε ολόκληρη τη χώρα, που πέφτουν θύματα επιθέσεων σχεδόν σε καθημερινή βάση. Το TIFE σου δείχνει τι πρέπει να προσέξεις και πως να προστατευτείς.

Οι γυναίκες οδηγοί, φαίνεται ότι είναι η καλύτερη λεία για τους επίδοξους ληστές. Η Τούλα, η Ιωάννα και η Σοφία, είναι τρεις γυναίκες που δέχθηκαν επίθεση ενώ οδηγούσαν. Δυστυχώς, όσο περνάει ο καιρός, τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνα ειδικά για το γυναικείο φύλο. Ας διαβάσουμε τι δήλωσαν στο TLIFE.

H 55χρονη Τούλα μας περιγράφει τη δική της δυσάρεστη ιστορία: ”Ήταν 4 το μεσημέρι και γυρνούσα σπίτι. Βρήκα ένα σημείο να παρκάρω κοντά σε μία ολοκληρωμένη οικοδομή. Με το που ανάβω alarm βρέθηκε δίπλα μου ένα μηχανάκι με δύο άτομα, ίσα που χώραγε ανάμεσα σε κάγκελα και αυτοκίνητα και έσπασε το τζάμι του συνοδηγού. Έσκυψε να πάρει την τσάντα μου που την είχα κάτω από μία κούτα με γλυκά. Φαίνεται πως με είχαν παρακολουθήσει. Την ώρα που πάει να την αρπάξει, την τράβηξα κι εγώ και τον εμπόδιζα να την παρει. Τότε βγάζει έναν λοστό και με χτυπάει στο χέρι. Αυτοί πάντα κουβαλάνε κάτι μαζί τους και τα βάζουν μέσα από το μανίκι του μπουφάν. Μου πήραν λοιπόν την τσάντα και ξεκίνησα να τους κυνηγάω με το αυτοκίνητο. Δυστυχώς μου ξέφυγαν. Μετά από τέσσερις μέρες με πήραν τηλέφωνο κάποιες κοπέλες και μου είπαν ότι βρήκαν κάποια βιβλιάριά μου, το ένα στην Δάφνη και το άλλο στην Ηλιούπολη. Η αστυνομία δεν μπόρεσε να τους βρει παρόλο που τον έναν τους τον περιέγραψα καθαρά. Πλέον είμαι πιο υποψιασμένη και θα ήθελα να έχω κάτι στο αμάξι για να με προστατέψει αν ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Το ειρωνικό είναι ότι στο σημείο που με έκλεψαν τις άλλες μέρες δεν μπορείς να περάσεις από τον πολύ κόσμο και τα αυτοκίνητα. Εκείνη την ημέρα δεν υπήρχε κανείς. Η αστυνομία μας είπε πως αυτοί επιτίθενται συνήθως 15:30 το μεσημέρι με 19:30 που ο κόσμος γυρνάει από την δουλειά του κουρασμένος”.

Η Ιωάννα 28 ετών, για κακή της τύχη πέρασε από την πιο κακόφημη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Τη Μενάνδρου: ”
”Βρισκόμουν στην οδό Μενάνδρου 19:15 το απόγευμα. Ήμουν σταματημένη σε ένα φανάρι και με πλησίασε ένας άντρας ανοίγει την πόρτα μου -του οδηγού δηλαδή- και μου λέει ότι κάτι έχει το πίσω μέρος του αμαξιού μου. Όταν γύρισα να κοιτάξω, πλησιάζει κι ένας άλλος και ανοίγει την πόρτα του συνοδηγού για να μου πάρει την τσάντα. Ευτυχώς κατάλαβα τι πήγαν να κάνουν, τραβούσα την πόρτα για να τον εμποδίσω και πήρα την τσάντα στα πόδια μου κι έπεσα πάνω της. Για καλή μου τύχη άναψε το φανάρι κι έτσι έφυγα και γλύτωσα. Ήταν κι οι δύο πεζοί και είχαν στόχο ο ένας να μου αποσπάσει την προσοχή για να μου κλέψει την τσάντα ο άλλος. Έφταιγα και εγώ όμως γιατί είχα αφήσει την τσάντα μου στη θέση του συνοδηγού, το κινητό μου ήταν σε εμφανές σημείο και είχα τις ασφάλειες ανοιχτές. Δεν τα κάνεις αυτά όταν περνάς απ’την Μενάνδρου”!

Η 26χρονη Σοφία ξεγελάστηκε από έναν ”καλό” άνθρωπο που ήθελε να την προειδοποιήσει ότι της έσκασε το λάστιχο. ”
Βρισκόμουν στο
Αιγάλεω και μου κάνει νόημα ένας πεζός
ότι έχει σκάσει το πίσω λάστιχο του
αυτοκινήτου μου. Σταμάτησα λοιπόν στην
άκρη και όταν βγήκα να δω τί συμβαίνει
μπήκε ένας στο αμάξι μου και μου πήρε
την τσάντα και τα ψώνια από το σούπερμαρκετ.
Φυσικά, δεν τους βρήκαν ποτέ.

Βρισκόμουν στο Αιγάλεω και μου κάνει νόημα ένας πεζός ότι έχει σκάσει το πίσω λάστιχο του αυτοκινήτου μου. Σταμάτησα λοιπόν στην άκρη και όταν βγήκα να δω τι συμβαίνει. Μπήκε ένας στο αμάξι μου και μου πήρε την τσάντα και τα ψώνια από το σούπερμαρκετ. Φυσικά, δεν τους βρήκαν ποτέ”.

Θύμα επίθεσης έχει πέσει όχι μία αλλά τρεις φορές (!) και η γνωστή δημοσιογράφος, Νίνα Βλάχου.

Πλέον αντιμετωπίζει την κατάσταση με χιούμορ και περιγράφει στο TLIFE τις περιπέτειές της με μεγάλη γλαφυρότητα:

”Έχω πέσει θύμα ληστείας τρεις φορές. Την πρώτη φορά ήμουν στην Κηφισίας και πήγαινα σπίτι. Ήταν δύο τύποι πάνω σε ένα μηχανάκι και όταν σταμάτησα στο φανάρι ήρθαν δίπλα μου κι έκαναν μπρος πίσω για να κάνουν μια επισκόπηση οτυ χώρου. Εκείνη τη στιγμή ο συνοδηγός βγάζει από τον σάκο του ένα μπουφάν. Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα ” τα καημένα κρυώνουν”…. όταν έστριψα για να πάω σπίτι κοιτάζοντας από τον καθρέφτη, βλέπω την ίδια μηχανή κολλημένη από πίσω μου με σβηστά τα φώτα. Κι εγώ αντί να φύγω έβαλα τις ασφάλειες κι έκατσα μέσα στο αμάξι να περμένω μήπως περάσει κανάς γείτονας για να ανέβουμε μαζί σπίτι. Ο ένας από τους δύο πήγε προς την μάντρα και καλά για να δει κάτι και μετά με πλησίασε και με τον αγκώνα του μου έσπασε το τζάμι. Το μπουφάν που φόρεσε είχε σιδεροαγκώνα. Μου πήρε την τσάντα κι έφυγαν γρήγορα. Εγώ τους κυνήγησα με το αμάξι αλλά δεν κατάφερα να τους φτάσω”.

”Την δεύτερη φορά ήταν δύο μηχανές. Την μία οδηγούσε ένας τύπος σαν Ινδιάνος και την άλλη δύο παιδιά. Όταν πέρασα το φανάρι αυτοί έρχονταν κατά πάνω μου. Επειδή κατάλαβα τι θα συνέβαινε ξεκίνησα να αδειάζω την τσάντα μου. Στην αρχή της Κατεχάκη έρχεται η μία με μηχανή και με κλείνει κι από την άλλη μεριά έρχεται η άλλη με τα πιτσιρίκια φόρεσαν τις κουκούλες τους και ο ένας έβγαλε τον λοστό μου έσπασε το τζάμι κι έκλεψαν την άδεια τσάντα. Την τρίτη φορά την γλύτωσα. Βρισκόμουν σε κεντρικό δρόμο και με πλησίασε πάλι μία μηχανή με δύο τύπους. Εκείνη τη στιγμή κατέβασα το τζάμι (για να μην μου το σπάσουν) και τους χαμογέλασα του στυλ ”θέλετε κάτι”; τότε μου χαμογέλασαν κι εκείνοι και μου είπαν ”το χαμόγελό σας σας έσωσε” κι έφυγαν. Και τις τρεις φορές η τσάντα μου δεν βρισκόταν σε εμφανές σημείο. Όμως πλέον όλοι αυτοί ξέρουν που τα κρύβουμε. Πλέον το πορτοφόλι μου δεν το έχω ποτέ μες στην τσάντα και πιστεύω πως ένα χαμόγελο μπορεί να σε σώσει. Ένας άνθρωπος δεν παύει να είναι άνθρωπος ποτέ.

Οι δράστες δεν διστάζουν να επιτεθούν ακόμα και σε γυναίκες που έχουν άντρα στο αμάξι. Όπως έγινε στην περίπτωση μιας φίλη του Όθωνα Μεταξά.

Ο Όθωνας ήταν συνοδηγός στο αυτοκίνητο που οδηγούσε μία φίλη του. Ήταν σταματημένοι σε ένα σταυροδρόμι στο κέντρο, στην Μενάνδρου και όπως μιλούσαν ήρθε ξαφνικά κάποιος και άνοιξε την πίσω πόρτα για να της πάρει την τσάντα την οποία είχε αφήσει στο πίσω κάθισμα. Ευτυχώς που η κοπέλα είχε δίπλα της τον ηθοποιό ο οποίος άρπαξε το χέρι του αλλοδαπού και δεν κατάφερε να της κλέψει την τσάντα.

Το TLIFE επικοινώνησε με τον ιδιωτικό ντετέκτιβ, Γιώργο Τσούκαλη, ο οποίος εξηγεί γιατί υπάρχει αυτή η έξαρση εγκληματικών ενεργειών, ενώ περιγράφει περιπτώσεις από δικές του πελάτισσες.

”Δυστυχώς αυτό το φαινόμενο είναι σε έξαρση. Έχω πάρα πολλές περιπτώσεις από πελάτισσες που μας έχουν παραπονεθεί ότι τους έχουν πάρει χρήματα, κάρτες και διπλώματα. Αυτά τα κρούσματα γίνονται σε πολύ κεντρικά σημεία. Σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι πήραν την τσάντα της γυναίκας μου όταν αυτή βρισκόταν στον φάρο του Ψυχικού. Έσπασαν το τζάμι από τη μεριά του συνοδηγού και της πήραν την τσάντα μέσα στον κόσμο. Οι δράστες συνήθως φοράνε κράνη και και οδηγούν μηχανάκια χωρίς ή με πλαστές πινακίδες. Ο κόσμος όταν βρίσκεται μπροστά σε ένα τέτοιο περιστατικό, δεν βοηθάει γιατί φοβούνται μήπως οι δράστες οπλοφορούν. Στα μάτια των ληστών οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες, θεωρούν ότι φοβούνται περισσότερο. Όταν βλέπουμε κάτι ύποπτο και ειδικά σε περιοχές που συμβαίνουν συχνά τέτοια περιστατικά, καλό είναι να ειδοποιούμε την αστυνομία αμέσως. Δεν πρέπει ποτέ να έχετε την τσάντα στη θέση του συνοδηγού, να μην κουβαλάνε πολλά χρήματα και να μην κυκλοφορούν με ακριβά κοσμήματα γιατί έχουμε γίνει Λονδίνο, που σου κόβουν το χέρι για να σου πάρουν το χρυσό ρολόι. Την τσάντα να την έχετε κάτω από τα πόδια σας. Αυτοί ποντάρουν στον αιφνιδιασμό. Ο αιφνιδιασμός είναι το μεγαλύτερο ”όπλο” τους. Το πρώτο πράγμα που μπορεί να κάνει μια γυναίκα αν της συμβεί κάτι τέτοιο είναι να ενημερώσει την αστυνομία και να ακυρώσει τις πιστωτικές της κάρτες. Σε πολλές περιπτώσεις οι δράστες αφού κλέψουν, πηγαίνουν και ψωνίζουν με τις κάρτες. Δεν ξέρουμε ποτέ πως μπορεί να αντιδράσει ο κακοποιός. Πολλές γυναίκες τις έχουν γροθοκοπήσει ή χαρακώσει στα χέρια με μαχαίρι. Η πιο σοβαρή περίπτωση, ήταν όταν μια γυναίκα αντιστάθηκε και την έσυραν για 10 μέτρα επειδή δεν τους έδινε την τσάντα. Μία άλλη περίπτωση ήταν μια γυναίκα που αντιστάθηκε μέσα από το αυτοκίνητό της την χτύπησαν και την μαχαίρωσαν στο χέρι”.

Πως να προστατευτείς

Με βάση λοιπόν τις μαρτυρίες των αναγνωστριών μας αλλά και με τη πολύτιμη βοήθεια του κυρίου Τσούκαλη, αυτά που πρέπει να προσέχεις είναι τα εξής:

  1. Μη τοποθετείτε την τσάντα στη θέση του συνοδηγού προτιμότερο είναι να την βάζετε στο κάτω μέρος του καθίσματος ή στο πορτ μπαγκαζ
  2. Μην αφήνετε στο αυτοκίνητο αντικείμενα αξίας ή έγγραφα ή γενικα αντικείμενα τα οποία μπορεί να τραβήξουν την προσοχή σε εμφανή σημεία
  3. Αποφεύγετε τους σκοτεινούς δρόμους
  4. Κατά τη διάρκεια της οδήγησης και πολύ περισσότερο στην περίπτωση που είστε σταματημένοι στα φανάρια, ελέγχετε από τους καθρέφτες άτομα τα οποία συνήθως είναι επιβιβασμένα σε μηχανάκαι και βλέπουν επίμονα το εσωτερικό του αμαξιού σας.
  5. Κατάτη διάρκεια της διαδρομής αν έχετε την υπόνοια ότι κάποιος σας παρακολουθεί μπορεί να συμβαίνει μπορεί και όχι. Για να το διαπιστώσετε εκτελέστε δύο φορές τον κύκλο ένος συγκεκριμένου οικοδόμικού τετραγώνου. Αν παρατηρήσετε ότι συνεχίζει να σας ακολουθεί καλέστε την αστυνομία
  6. Πριν μπείτε στο αυτοκίνητο, να κρατάτε το κλειδί στα χέρια σας, ώστε να μην χρειαστεί να ψάχνετε έξω τα κλειδιά σας πολύ ώρα με ανοιχτή τη τσάντα σας.

Το πρόβλημα φαίνεται καθαρά από τη παρακάτω γραφική απεικόνιση που αντιστοιχεί χρονολογικά στην περίοδο 1991 – 2009

Read More

And More