Η εγκληματικότητα έχει βάλει το φόβο στη ζωή μας! Πώς μπορείς να προστατευτείς;

Μπορεί παλιά να σπάνιζαν οι ειδήσεις που αφορούν στην εγκληματικότητα στην Ελλάδα αλλά δυστυχώς στις μέρες μας δεν τις προλαβαίνουμε. Τι πρέπει να προσέξεις για να αποφύγεις τους ανεπιθύμητους “επισκέπτες”; Το ποσοστό της εγκληματικότητας δυστυχώς τα τελευταία τρία χρόνια έχει ανέβει κατά πολύ!

Η κυρία Σπυριδούλα όπως έχει εξομολογηθεί στο TLIFE, είναι μία απο τις παθούσες που φρόντισε να βάλει μυαλό αλλά και… πόρτα ασφαλείας μετά από τις κακές επισκέψεις…

”Ήμασταν στο χωριό και ήταν μια γειτόνισσα στην Αθήνα που είδε την πόρτα του σπιτιού μας ανοιχτή. Νόμιζε λοιπόν ότι είχαμε γυρίσει. Μας φώναζε αλλά όταν είδε ότι δεν απαντούσε κανείς, ανησύχησε.
Αυτοί που είχαν μπει στο σπίτι όταν άκουσαν την φασαρία σηκώθηκαν κι έφυγαν. Μας πήρανε κάτι ρολόγια, κάποια χρυσαφικά, κάτι ρούχα του γιου μου, μπουφάν, παπούτσια, μπλούζες και κάποια φω μπιζού που είχα. Από την βιασύνη τους να φύγουνε τους είχαν πέσει μερικά στις σκάλες. Ειδοποίησαν οι γείτονες το 100, αλλά οι αστυνομικοί δεν μπήκαν στο σπίτι γιατί φοβόντουσαν μήπως οι κλέφτες είναι ακόμα μέσα. Αντί για αυτούς μπήκε στο σπίτι μια άλλη γειτόνισσα και είδαν ότι το είχαν κάνει το σπίτι μου χάλια. Τους κλέφτες δεν τους έπιασαν ποτέ. Είχαμε κλειδώσει αλλά αυτοί έσπασαν την κλειδαριά και μπήκαν μέσα. Μετά από εκείνη την ημέρα βάλαμε πόρτα ασφαλείας”, περιέγραψε η κυρία Σπυριδούλα στο Τlife.

Οι μαρτυρίες και οι περιπτώσεις είναι χιλιάδες, όπως και οι ληστείς άλλωστε… Και μπορεί αρχικά μπορεί να φοβόμασταν κυρίως τις περιόδους που φεύγαμε για διακοπές αλλά πλέον τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά αφού μπορεί να πας να αγοράσεις το ψωμί της ημέρας και γυρίζοντας να βρεις το σπίτι σου… άδειο!

Κάποιοι τρόποι που μπορείς να αποφύγεις τα κακά μαντάτα της ληστείας, είναι αυτοί παρακάτω, που μπορείς να τους εφαρμόζεις είτε λείπεις για πολλές μέρες, είτε για μικρό χρονικό διάστημα.

Τοποθέτησε στην κύρια είσοδο της πολυκατοικίας μηχανισμό αυτόματου κλεισίματος πόρτας.

  • Κλειδωσε την κύρια πόρτα/τις κύριες πόρτες του διαμερίσματος με κλειδιά ασφαλείας.
  • Κλείδωσε πάντα όταν φεύγεις ακόμα κι αν πρόκειται να απουσιάσεις για μικρό χρονικό διάστημα.
  • Μην αφήνεις ποτέ την κύρια είσοδο ανοιχτή με στηρίγματα και πρόσεχε ιδιαίτερα αν θα σε ακολουθήσει κάποιος μέσα στο κτίριο.
  • Εγκατέστησε ένα σύστημα συναγερμού ή ασφάλειας.
  • Τα συστήματα ασφαλείας της κύριας εισόδου (θυροτηλέφωνο με οπτική εικόνα) πρέπει να σου επιτρέπουν να αναγνωρίζεις και να ελέγχεις τους επισκέπτες σου. Μην ανοίγεις ποτέ την πόρτα σου χωρίς να βεβαιωθείς ότι αναγνωρίζεις τον επισκέπτη.
  • Μην αφήνεις ποτέ τις πόρτες κινδύνου ανοιχτές με στηρίγματα.
  • Μην αφήνεις ποτέ ξεκλείδωτες ή ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα των μπαλκονιών ακόμα και αν κάνει ζέστη.
  • Μην δίνεις εφεδρικά κλειδιά του κτιρίου ή του διαμερίσματός σου σε εργάτες, καθαρίστριες, μπέιμπυ σίτερς ή φίλους.
  • Όταν μετακομίζεις να αλλάζεις τις κλειδαριές και τα κλειδιά.
  • Μην αφήνεις δεύτερα κλειδιά της κατοικίας σου κάτω από γλάστρες και χαλάκια.
  • Μην αφήνεις ποτέ μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σου και μην γνωστοποιείς στον κοινωνικό και επαγγελματικό σου περίγυρο τα περιουσιακά στοιχεία που φυλάσσεις στην οικία σου.
  • Τα γκαράζ και οι αποθηκευτικοί χώροι είναι στόχος
Δυστυχώς σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία αλλά και τον εγκληματολόγο Αντώνη Μαγγανά:
Υπάρχει αύξηση τα τελευταία χρόνια στις ληστείες. Ωστόσο στην Ελλάδα δεν είμαστε ακόμη σε τόσο προχωρημενο επίπεδο για να γνωρίζουμε πόσες διαρρήξεις έγιναν όταν οι ιδιοκτήτες έλειπαν για διακοπές.”
Τα ποσοστά των ληστειών

Το 2008 έγιναν 2.948 ληστείες σε οικίες μόνο, από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι 978, δηλαδή το 31,13%, ενώ το 2009 οι ληστείες στις οικείες έφτασαν τις 4.185, από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι 1.218, δηλαδή το 27,41%. Το ποσοστό αύξησης λοιπόν μέσα σε ένα χρόνο έφτασε το 41,96%! Συνολικά οι κλοπές-διαρρήξεις σε όλους του 2009 έφτασαν τις 72.658 και εξιχνιάστηκαν οι 13.309!
Και έχουμε και χειρότερα… Το πρώτο εξάμηνο του 2010, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας οι δηλωμένες μόνο ληστείες-διαρρήξεις σε ολόκληρη την επικράτεια, οικειών, καταστημάτων, ιερών ναών, τροχοφόρων, τραπεζών, αρπαγών τσαντών κλπ. έφτασαν τις 44.872 ! Από όλες αυτές εξιχνιάστηκαν οι 7.549!

Δες αναλυτικά όλα τα στατιστικά στοιχεία της επικράτειας για την εγκληματικότητα για τη χρονιά του 2010, εδώ!
Για να βγάλεις το σύνολο κάνεις πρόσθεση την κατηγορία “τελέστηκαν” του κάθε μήνα. Δυστυχώς τα σύνολα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά, αλλά ας ελπίσουμε ότι με τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια από την πλευρά μας και από αυτή της ελληνικής αστυνομίας θα καταφέρουμε να μειώσουμε τους αριθμούς.

Read More

And More