Αυτή είναι η κριτική επιτροπή του “Master Chef” και ξεχειλίζει… ανδρεναλίνη!

Master Chef, η εκπομπή μαγειρικής, που προβάλλεται με μεγάλη επιτυχία σε περισσότερες από 40 χώρες, έρχεται στο Star!
Τι είναι απαραίτητο όμως για να πετύχει μια συνταγή; Η απάντηση είναι απλή: τα καλύτερα υλικά!
Και τα «καλά υλικά» αυτού του παιχνιδιού είναι οι τρεις διακεκριμένοι chef, Πάνος Ιωαννίδης, Σωτήρης Κοντιζάς, Δημήτρης Σκαρμούτσος, που θα κρίνουν τις δημιουργίες των επίδοξων Master Chef και ελπίζουν κάθε φορά ότι θα τους προσφέρουν έναν γαστριμαργικό παράδεισο! Ας τους γνωρίσουμε καλύτερα:
Πάνος Ιωαννίδης

Πίσω από έναν δυνατό σεφ δεν κρύβεται μόνο το ταλέντο, αλλά και η ικανότητα να συλλέγεις διαρκώς γνώση, να οσμίζεσαι μυστικά, να αποστάζεις εμπειρίες, να συνθέτεις τελικά γεύσεις ζωής. Και ο 42χρονος Πάνος Ιωαννίδης είναι η ζωντανή απόδειξη.

Έχοντας εστιάσει από τα μαθητικά του χρόνια στην αγάπη για την κουζίνα, χάραξε από πολύ νωρίς μια φιλόδοξη στρατηγική εξέλιξης και επιβραβεύτηκε. Το βιογραφικό του ένα πλούσιο ψηφιδωτό μαθητείας, που πολιορκεί την κουζίνα από κάθε δυνατή σκοπιά. Από το food styling, το food design και το food photography έως το business planning, το management της γαστρονομίας ή του τουρισμού αλλά ακόμα και την ίδια την ανάπτυξη καινοτόμων διατροφικών προϊόντων, ο Πάνος Ιωαννίδης συστήνεται ως ένας γκουρού της γαστρονομίας και πρεσβεύει πως ένα καλό πιάτο αποτελεί την ιδανική συνισταμένη δεκάδων παραμέτρων, τις οποίες ένας κορυφαίος σεφ οφείλει να γνωρίζει.
Το ατέλειωτο γνωστικό του background από σπουδές, bachelors, σεμινάρια, πρακτικές σε μεγάλα εστιατόρια και ξενοδοχειακές μονάδες, έχτισαν από νωρίς το προφίλ ενός δυναμικού σεφ που μπορεί να διαχειριστεί κουζίνες υψηλών προδιαγραφών και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των πιο εκλεκτικών πελατών.
Από σεφ στα πιο κοσμοπολίτικα εστιατόρια των μεγάλων τουριστικών προορισμών της Ελλάδας και σε vip catering, έφτασε γρήγορα να γίνει ο εκλεκτός ενός διεθνούς τζετ σετ στο οποίο συγκαταλέγονται ονόματα όπως αυτό του βασιλιά της Ολλανδίας, του πρίγκηπα Αλβέρτου του Μονακό και πολλών άλλων γαλαζοαίματων και ευγενών που απόλαυσαν την κουζίνα του.
Μετρώντας πολλές τιμητικές διακρίσεις για τις δημιουργικές ιδέες του στον χώρο της διατροφής, δίνοντας διαλέξεις, διδάσκοντας και καλλιεργώντας μια σχέση έλξης με τα media μέσω πολλών editorials και μιας επιλεκτικής επαφής του με την τηλεόραση, ο Πάνος Ιωαννίδης συνεχίζει να μαθαίνει και να μεταφέρει τον γνωστικό πλούτο του, σε νέους ανθρώπους, αλλά κυρίως στα ίδια του τα πιάτα που έχουν την τύχη να απολαμβάνουν οι vip θαυμαστές του, πολιτικοί, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες για τους οποίους το όνομά του είναι συνυφασμένο με τις υψηλότερες γευστικές απολαύσεις.
Σωτήρης Κοντιζάς

Mε πατέρα Έλληνα και Γιαπωνέζα μητέρα, ο Σωτήρης Κοντιζάς έμαθε από μικρός να συνδυάζει μέσα του κουλτούρες αλλά και πολλά διαφορετικά προσόντα, που τον έκαναν να πειραματιστεί από νωρίς σε διαφορετικά πεδία, πριν καταλήξει να αφοσιωθεί στην τέχνη της μαγειρικής.
Στο μενού της ζωής του θα βρεις το πτυχίο του από το τμήμα Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου, την εργασία του ως μεταφραστή ιαπωνικής γλώσσας στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, ένα σύντομο πέρασμα από τον τραπεζικό κλάδο.
Θα έλεγες πως ο 34χρονος Σωτήρης Κοντιζάς είναι η συνταγή ενός «καλού μαθητή», αν μαζί με όλα αυτά δεν συμπλήρωναν το προφίλ του μεγάλες δόσεις δημιουργικότητας, αυτοσχεδιασμού και απόλυτων ανατροπών. Η μεγαλύτερη από αυτές; Η απόφασή του τελικά να γίνει σεφ και να θέσει όλα τα παραπάνω προσόντα του στην υπηρεσία μιας διεθνούς καριέρας με ιλιγγιώδεις ταχύτητες.

Ξεκινώντας το 2007 πλάι στον Χριστόφορο Πέσκια και διανύοντας μία ανοδική πορεία σε γνωστά εστιατόρια της Αθήνας, αποφάσισε να δοκιμαστεί στην ευρωπαϊκή σκηνή, ξεκινώντας από την Κοπεγχάγη, όπου για δύο χρόνια θήτευσε πλάι στους μεγάλους chef Rasmus Kofoed και Torsten Vildgaard μπαίνοντας στα βαθιά της υψηλής κουζίνας και γαστρονομίας, εξασφαλίζοντας έτσι τη …μεταγραφή του στο περίφημο The Ledbury του Λονδίνου πλάι στον Brett Graham.

Ήταν φυσικό η τόσο εντυπωσιακή, γρήγορη και -πλούσια σε γνώση- πορεία του, να τον χρίσει το ίδιο γρήγορα Head Chef σε ένα από τα πιο trendy εστιατόρια της Αθήνας, το “Nolan”, όπου και μπορεί κανείς να δοκιμάσει τις γευστικές προτάσεις αυτού του ανερχόμενου star της κουζίνας.

Δημήτρης Σκαρμούτσος

Μετά τις γνώσεις, μετά την εφαρμογή των αρχών της μαγειρικής, για κάθε σεφ έρχεται το στοίχημα της «προσωπικής» κουζίνας, της «προσωπικής» δημιουργίας, η στιγμή, που το ταπεραμέντο του βρίσκει τον τρόπο να διοχετεύεται πηγαία και με πάθος στις γεύσεις, που υπογράφει.
Είναι μετρημένοι στα δάχτυλα αυτοί, που ανταποκρίνονται στην πρόκληση, έτσι, που όταν δοκιμάζεις ένα πιάτο τους να διαβάζεις στη γεύση του μια ολόκληρη φιλοσοφία και θέση ζωής. Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος είναι ένας από αυτούς τους λίγους, που τα πιάτα, η ζωή τους και η εικόνα τους, ταυτίζονται απόλυτα σε ένα δυνατό σύνολο.
Αντισυμβατικός στη ζωή του από την εφηβεία έως και σήμερα, εραστής της αληθινής ζωής και της περιπέτειας υπήρξε και παραμένει ένας ροκάς της κουζίνας, που ξεκινώντας από την Αμερική των 90’s, τις σπουδές και τη μαθητεία του πλάι στον Thomas Keller, γύρισε όλον τον πλανήτη εντρυφώντας στις κουζίνες πολλών πολιτισμών για να γυρίσει χορτασμένος και ώριμος πια στη μεσογειακή Κρήτη και να επαναπροσδιορίσει με νέους όρους τη σχέση του με την ελληνική κουζίνα, τις πολύτιμες πρώτες ύλες της αλλά και μια ολόκληρη κουλτούρα γύρω από το φαγητό και την κοινωνική λειτουργία του.
Αν σήμερα έχουμε καταφέρει να εκτιμούμε τον γευστικό πλούτο του τόπου μας και να προβάλλουμε προς τα έξω την ιδιαίτερη ταυτότητα της ελληνικής κουζίνας το οφείλουμε σε κάποιους σεφ σαν τον Δημήτρη Σκαρμούτσο που με αυτό το ταξίδι επιστροφής στις ρίζες, γονιμοποίησε το παλιό με τις νέες εμπειρίες που μάζεψε στις αποσκευές του από το μεγάλο ταξίδι του στον κόσμο.
Μέσα από την δυναμική σχέση του με την τηλεόραση και τη νέα, ανεπιτήδευτη εικόνα, που εισήγαγε στον χώρο των tv celebrities, o Δημήτρης Σκαρμούτσος συντέλεσε καθοριστικά στην αναβάθμιση του επαγγέλματος του chef στα μάτια της νέας γενιάς, που μέσα από την αυθεντική και αυθόρμητη παρουσία του είδε τη μαγειρική σαν έναν χώρο δημιουργικής έκφρασης.
Αν και είναι στη φύση του να μετακινείται διαρκώς, έχει αναιρέσει αυτό τον κανόνα και από το 2005 έριξε άγκυρα ως σεφ σε κρητικό εστιατόριο, που έχει βραβευτεί με Χρυσό Σκούφο και με βραβεία Gourmet. Από το 2010 και για 3 χρόνια ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής στο reality μαγειρικής του Mega Channel “Master Chef” και “Junior Master Chef”.

Συνεχίζει για 2ο χρόνο την παρουσίαση του επιτυχημένου διαγωνισμού μαγειρικής του Star, «Blind Taste», ενώ επίσης είναι executive chef πολλών εστιατορίων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η νέα του επιχειρηματική δραστηριότητα είναι το εστιατόριο του Μουσείου Γουλανδρή, με βασικό στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου γεύσεων, σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από εκείνα, που έχουν συνηθίσει οι κάτοικοι της πρωτεύουσας.

Read More

And More