Πίσω στην κορυφή της σελίδας
21.05.2012 | 19:45
Νάνσυ Νικολαΐδου

Εγκαίνια για το Αρχείο της ΕΡΤ...

Εγκαίνια για το Αρχείο της ΕΡΤ...
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

Γράφει η
Νάνσυ Νικολαΐδου

Τον εκθεσιακό χώρο της Διεύθυνσης Μουσείου – Αρχείου της ΕΡΤ «Μάνος Χατζιδάκις» στην είσοδο του Ραδιομεγάρου της Αγ. Παρασκευής, εγκαινίασε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε. κ. Λάμπης Ταγματάρχης.
Ο κ. Ταγματάρχης ανέφερε ότι ο χώρος – τα εγκαίνια του οποίου συμπίπτουν με την 74η επέτειο από τη λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών – αναδεικνύει την ιστορία, την ταυτότητα και τη διακριτότητα του ρόλου της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, καθιστώντας την προσβάσιμη σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

Υπογράμμισε ότι τα εκθέματα συγκεντρώθηκαν, συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν με μεράκι και γνώση από εξειδικευμένο προσωπικό της ΕΡΤ, ενώ αναφέρθηκε στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας για τη δημιουργία πρότυπου ραδιοτηλεοπτικού μουσείου στο κτήριο της Κατεχάκη, καθώς και για τη συντήρηση των ιστορικών κέντρων εκπομπής στα Λιόσια και το Μπογιάτι, στα οποία θα ξεκινήσουν σύντομα εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα. Όπως είπε, ο χώρος ονομάστηκε «Αίθουσα Μάνου Χατζιδάκι», ως ελάχιστος φόρος τιμής στον μεγάλο συνθέτη, που σφράγισε με το έργο του τόσο τον ελληνικό πολιτισμό, όσο και την Ελληνική Ραδιοφωνία.

Ο κ. Παύλος Δερμενάκης, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της EmporikiBank, με τη χορηγία της οποίας δημιουργήθηκε ο συγκεκριμένος χώρος, ανέφερε ότι ο οργανισμός αγκάλιασε εξ’ αρχής την πρωτοβουλία της ΕΡΤ, η οποία αναδεικνύει με πρωτότυπο τρόπο σύνολη την ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Υπογράμμισε ότι η καταγραφή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, όπως και η διατήρηση και ανάδειξη των οπτικοακουστικών τεκμηρίων, αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, ένα ξεχωριστό «θησαυροφυλάκιο» ιστορικής γνώσης, στο οποίο η ΕΡΤ διασώζει τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας.

Παράλληλα, ο κ. Δερμενάκης αναφέρθηκε στην πρόθεση της Emporiki Bank για συνέχιση της συνεργασίας με την ΕΡΤ σε δράσεις πολιτισμού, οι οποίες εναρμονίζονται με την πολιτική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και των δύο οργανισμών.
Στη σχέση του Μάνου Χατζιδάκι με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής Ελληνικής Ραδιοφωνίας κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις καινοτομίες που επιχείρησε και στο ανακαινιστικό πνεύμα που κόμισε κατά τη θητεία του στη διεύθυνση του Τρίτου Προγράμματος. Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι η ονοματοδοσία του χώρου αποτελεί μια «μικρή φιλοφρόνηση» στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη, ο οποίος διαμόρφωσε με τη ζωή και το έργο του το αισθητικό κριτήριο εκατομμυρίων Ελλήνων.
 
Μια συνοπτική παρουσίαση του πλούτου των αρχειακών εκθεμάτων που έχει στην κατοχή της η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση έκανε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Μουσείου – Αρχείου της ΕΡΤ κ. Χριστόφορος Μπόκας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τόσο ο τεχνολογικός εξοπλισμός που φυλάσσεται στις αποθήκες της ΕΡΤ, όσο και τα ιστορικά κέντρα εκπομπής στα Λιόσια και το Μπογιάτι, συνιστούν πολύτιμο υλικό για τον ερευνητή της ιστορίας της ελληνικής τηλεόρασης, ενώ πρόσθεσε ότι η συλλογή εγγράφων του ΕΙΡ και το φωτογραφικό αρχείο της ΕΡΤ – με τις συλλογές Πουλίδη και Σαρρηκώστα – αποτελούν ιστορικά τεκμήρια για τον 20ο αιώνα.
 
Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, την οποία παρουσίασε η δημοσιογράφος Σόνια Φίλη, ανέλαβε ο πιανίστας Γιώργος Παπαχριστούδης, ο οποίος ερμήνευσε στο πιάνο που χρησιμοποιούσε ο Μ. Χατζιδάκις ως διευθυντής του Τρίτου – ένα από τα κεντρικά εκθέματα του χώρου – έργα του μεγάλου συνθέτη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι από τον χώρο του πολιτισμού, σκηνοθέτες, δημοσιογράφοι, στελέχη της ΕΡΤ και της Emporiki Bank κ.α.
 
Στον εκθεσιακό χώρο της Διεύθυνσης Μουσείου – Αρχείου της ΕΡΤ «Μάνος Χατζιδάκις» φιλοξενούνται μουσειακά εκθέματα που αποτυπώνουν την εξέλιξη του ελληνικού ραδιοτηλεοπτικού τοπίου από τη δεκαετία του ’30, όπως τεχνολογικός εξοπλισμός, παλαιές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συσκευές, παρτιτούρες, δίσκοι, φωτογραφίες, έγγραφα κ.α.

 
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10