Γ. Παπαδάκης : Τι λέει για τα… χρυσά συμβόλαια, τις κριτικές και για το νέο του σόου στον ΑΝΤ1;

Ανήκει στην κατηγορία των δημοσιογράφων που έχουν ταυτίσει απόλυτα το όνομά τους με την πορεία της ιδιωτικής τηλεόρασης. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες βρίσκεται καθημερινά για περισσότερο από τρεις ώρες στον αέρα, «δαμάζοντας» τα μηχανάκια της τηλεθέασης. Τώρα αποφάσισε να γίνει και βραδινός τύπος, παρουσιάζοντας κάθε Σάββατο βράδυ στον ΑΝΤ1 το «Sold Out».

– Οι άνθρωποι του ΑΝΤ1 τα κατάφεραν και σας έπεισαν να πείτε το ναι για το «Sold Out» έπειτα από πάρα πολλή προσπάθεια! Αλήθεια, πώς τα κατάφεραν;
– Οι εποχές είναι πολύ δύσκολες. Οταν, λοιπόν, είσαι σε ένα μαγαζί 25 χρόνια και νιώθεις πλέον περισσότερο σαν… συνέταιρος παρά απλός εργαζόμενος, σίγουρα θες να συμμετέχεις σε κάθε προσπάθεια που κάνει το κανάλι για να τα καταφέρει και να μείνει στην αγορά με το κεφάλι ψηλά. Και να σου εξομολογηθώ και κάτι άλλο; Αυτή την πρόταση για το «Sold Out» την είδα και σαν… φάρμακο.
– Δηλαδή;
– Αυτή η εκπομπή μπορεί να λειτουργήσει σαν φάρμακο και για μένα και γενικότερα εναντίον της κρίσης, με την έννοια πως θέλω να πιστεύω ότι με αυτή την εκπομπή, ο κόσμος που θα είναι στο σπίτι και θα θελήσει να την παρακολουθήσει, θα περάσει καλά.
– Κάτι το οποίο γράφτηκε κατά κόρον είναι πως βασίζεται σε εκείνη του Φρέντυ Γερμανού…
– Μα είναι δυνατόν να κάνω μια εκπομπή σαν το «Αλάτι και Πιπέρι»; Θα ήταν πρώτον ιεροσυλία και δεύτερον εντελώς ανόητο από μέρους μου. Επειτα από τόσα χρόνια δουλειάς είναι δυνατόν να επιτρέψω στον εαυτό μου να πάει και να πατήσει πάνω σε πράγματα που έχουν μείνει στην ιστορία; Πράγματα τα οποία και εγώ έβλεπα, θαύμαζα τη δουλειά αυτών των ανθρώπων και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να συγκριθώ μαζί τους;

– Τι θα είναι, λοιπόν, το «Sold Out»;

– Δεν θα είναι τίποτα το φοβερό και το τρομερό, ούτε πιστεύω πως μπορώ να κάνω κάτι φοβερό και τρομερό το βράδυ. Ηδη, βέβαια, κάποιοι έσπευσαν να με καταδικάσουν από τώρα πως θα αποτύχω, αλλά δεν με αγγίζουν αυτά. Ομως, δεν πάω να κάνω κάτι το εντυπωσιακό, δεν πάω να πω ότι φέρνω την επανάσταση στη σαββατιάτικη ψυχαγωγία σας. Πάω να κάνω απλώς μια εκπομπή με μεράκι, που θα σέβεται όλους όσους τη βάλουν στο σπίτι τους και η οποία κάθε φορά θα έχει κάποια πρόσωπα και 3-4 φιλαράκια τους και όλοι μαζί θα κάνουμε μια χαλαρή κουβεντούλα. Θα δοθεί επίσης μεγάλη έμφαση στο πλούσιο αρχειακό υλικό και ίσως έχουμε και μια κιθαρούλα, να λέμε και κανένα τραγουδάκι αν μας προκύψει.
– Οι καλεσμένοι θα προέρχονται από διάφορους χώρους;
– Εννοείται… Καλλιτέχνες, αθλητές και δημοσιογράφοι, ακόμα και πολιτικοί. Αν δηλαδή κάποιος έχει κολλητό τον Αδωνι Γεωργιάδη, πολύ απλά δεν θα κάνω την εκπομπή (γέλια). Αστειεύομαι! Δεν θα έχουμε ούτε στεγανά ούτε διαχωριστικές γραμμές. Πάντως, το «Sold Out» δεν θα είναι σόου, γιατί πολύ απλά δεν είμαι σόουμαν!
– Εχετε άγχος για το πώς θα τα πάει;
– Αγχος έχεις για τα πάντα στην αρχή. Ακόμα και στο πρωινό, στην πρεμιέρα έχω.Ομως δεν έχω το άγχος του να αποδείξω ότι είμαι καλός, ούτε ότι θα σκίσω… Αυτές τις… παιδικές ασθένειες τις έχω περάσει πριν πολλά χρόνια. Θα προσπαθήσω να είμαι, όπως είμαι με τους φίλους μου και αυτό ίσως να έχει ένα ενδιαφέρον. Σε τελική ανάλυση και καλά να μην πάμε, δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου!
– Βρίσκεστε συχνά στο στόχαστρο. Τόσο που κάποιες φορές εξοργίζεστε και δεν διστάζετε να απαντήσετε μέσα από την εκπομπή. Αυτή η αντίδραση δεν είναι… φάουλ;
– Μου έχουν πει ότι είναι λάθος και είναι. Αλλά είμαι σίγουρος ότι θα το ξανακάνω, γιατί αλλιώς δεν θα ήμουν εγώ. Θεωρώ πως έχω φυσιολογικές και γήινες αντιδράσεις. Δεν είμαι σταρ, δεν ανήκω στην τηλεόραση. Ανήκω στον Γιώργο Παπαδάκη, οπότε και μοιραία αντιδρώ όπως ίσως θα αντιδρούσες κι εσύ. Και για να ξέρουμε τι λέμε, δεν με ενοχλεί η κριτική, με ενοχλεί η κακεντρέχεια. Δεν με ενοχλεί ο άλλος να μου επισημάνει το λάθος μου. Ομως, δεν αντέχω την κακεντρέχεια. Και εγώ δεν συμπαθώ κάποιους ανθρώπους και για την ακρίβεια το 50% όσων περνούν από την εκπομπή. Αυτό δεν μου δίνει το δικαίωμα να τους επιτεθώ.
– Η αλήθεια είναι πως δεν υπήρξατε ποτέ στη ζωή σας μεγαλοαστός ούτε πλασαριστήκατε ως σταρ…
– Εχω βγει στη δουλειά από τα 12 μου χρόνια, ο πατέρας μου ήταν εργάτης και ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει στέρηση. Βέβαια, μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω καριέρα, να ζήσω μια άνετη ζωή, αλλά δεν σημαίνει ότι ξέχασα τις ρίζες μου. Ξέρω τι πάει να πει να μην έχει ο άλλος να πληρώσει το ηλεκτρικό του. Επίσης, έχω κάνει τις επιλογές μου και είμαι με εκείνους που κατά την άποψή μου είναι αυτοί που… δεν τα φάγανε μαζί με κάποιους άλλους!

– Ενώ βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή 20 χρόνια, δεν προσπαθήσατε ποτέ να στρέψετε τα φώτα πάνω σας μέσω της προσωπικής σας ζωής, την ώρα που άλλα τηλεοπτικά πρόσωπα στήνουν ολόκληρα φωτορεπορτάζ…
– Είναι θέμα φιλοσοφίας και στη δική μου όλο αυτό το… πανηγύρι δεν χωράει. Ασε που τι ενδιαφέρον μπορεί να έχει μια φωτό που να με δείχνει να τρώω κάπου έξω, αλλά και τι χρησιμότητα; Για να πει ο άλλος «να, ο Παπαδάκης τρώει»;
– Αν κάνετε έναν μικρό απολογισμό, αυτή η στάση ζωής πόσο σας βοήθησε τελικά;
– Λόγω αυτής της στάσης δεν είχα στη ζωή μου δεσμεύσεις, δεν ένιωσα ποτέ να… αυτολογοκρίνομαι. Δεν μπορείς να θες να κάνεις σωστά αυτήν τη δουλειά και παράλληλα να έχεις φιλίες που να προέρχονται από το πολιτικό σύστημα και την άλλη μέρα να θες να κάνεις αντικειμενική κριτική. Εδώ δεν έχω πάει ποτέ σε γραφείο υπουργού. Σε υπουργικό γραφείο έχω βρεθεί μόνο για συνέντευξη και προκαλώ τον οποιοδήποτε, αν δεν ισχύει, να βγει και να με διαψεύσει. Δεν έχω ζητήσει ποτέ στη ζωή μου ρουσφέτι… Θέλω να με σέβονται και να τους σέβομαι.
– Τις παλιές καλές τηλεοπτικές εποχές, τα χρυσά ονόματα υπέγραφαν μακράς διαρκείας συμβόλαια.Τα δεδομένα άλλαξαν. Αλλαξαν και για σας;
– Θέλει και ρώτημα; Η εποχή των μακροχρόνιων συμβολαίων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και ίσως είναι και καλύτερα.
– Αρα αληθεύει το γεγονός ότι με τον ΑΝΤ1, το νέο συμβόλαιο έχει ισχύ μέχρι το καλοκαίρι…
– Οντως ισχύει.
– Μπορεί λοιπόν του χρόνου να σας δούμε και κάτω από άλλη, ίσως, τηλεοπτική στέγη;
– Οχι, όχι δεν το νομίζω. Μέσα από τον ΑΝΤ1 θα ρίξω την αυλαία μου και θα πω το μεγάλο «αντίο». Αυτό θα ήθελα. Εκτός βέβαια κι αν ο ΑΝΤ1 μου πει «ευχαριστούμε πολύ, γεια σας», γιατί αυτά έχουν συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες. Μπορεί, λόγου χάρη, ο ΑΝΤ1 να μου πει, του χρόνου δεν θέλουμε να υπάρχει πρωινή ζώνη, οπότε κι εγώ μοιραία θα βρεθώ εκτός.
– Πόσες φορές σας έχει ασκηθεί κριτική γιατί δεν παίρνετε την απόφαση να αποχωρίσετε από την πρωινή ζώνη;
– Μα από πού να φύγω; Από αυτό που έφτιαξα; Οσο εγωιστικό κι αν ακούγεται, η πρωινή ζώνη είναι δημιούργημα δικό μου και στη συνέχεια ακολούθησε το Mega και πάει λέγοντας. Θα αποχωρήσω όταν νιώσω ότι δεν έχω άλλες δυνάμεις να το υποστηρίξω όπως ακριβώς πρέπει. Το πότε θα είναι αυτό δεν το ξέρω. Είναι θέμα δυνάμεων και αποδοχής.
– Θέμα χρημάτων είναι; Γιατί έχετε δεχτεί μειώσεις στις απολαβές σας…
– Σε καμία περίπτωση. Είναι δυνατόν; Και εννοείται πως έχω δεχθεί μειώσεις στις αποδοχές μου, τόσο που καλύτερα ας μην το συζητήσουμε. Ομως, είναι δυνατόν να μην προσαρμοστείς στα νέα τηλεοπτικά δεδομένα της εποχής;
– Νιώθετε τυχερός που βρεθήκατε στην ιδιωτική τηλεόραση στα… χρυσά της χρόνια;
– Θα ήμουν αχάριστος αν έλεγα όχι. Ομως, η αλήθεια είναι πως στην ιδιωτική τηλεοπτική αγορά, υπήρξε σε μεγάλο βαθμό και το στοιχείο της υπερβολής. Της δικαιολογημένης βέβαια υπερβολής, γιατί τα κανάλια έκαναν ένα λάθος. Επένδυσαν σε πρόσωπα και όχι σε ζώνες ή προγράμματα.

– Και το λέτε εσείς αυτό, που ήσασταν ένα από τα δέκα πιο λαμπερά και καλοπληρωμένα πρόσωπα της ιδιωτικής TV;
– Μα δεν μπορούμε να μην το πούμε αυτό. Οταν επενδύεις σε πρόσωπα, μοιραία έρχονται και οι υψηλές απολαβές. Μήπως ξεχάσατε την εποχή που τον ΑΝΤ1 τον αποκαλούσαμε «το κανάλι των σταρ»; Θα ξεχάσετε πως ό,τι συνέβαινε με τους ποδοσφαιριστές με τις αμοιβές τους, τις «απαγωγές» τους, τις μεταγραφές τους, γινόταν και με τους παρουσιαστές; Θα ξεχάσετε τι γινόταν για τη Ρούλα, την Ελένη, ακόμα και για μένα; Αν τα είχα πάρει όλα αυτά σοβαρά, αυτή τη στιγμή θα ήμουν μεγάλο «ψώνιο». Θα είχα απίστευτη ιδέα για τον εαυτό μου.
– Εσείς γίνατε πλούσιος από την τηλεόραση;
– Πλούσιος δεν έγινα σε καμία περίπτωση. Εβγαλα απλώς τόσα ώστε μπόρεσα να κάνω ένα σπίτι που μ’ αρέσει για να μένω μαζί με τα παιδιά μου και τη γυναίκα μου, να μπορώ να βγω έξω, να κάνουμε τις διακοπές μας, να έχουμε μία σχετικά άνετη ζωή. Μέχρι εκεί.
– Υπάρχει πάντως μερίδα του κόσμου που πιστεύει πως εσείς και άλλα 5-10 τηλεοπτικά πρόσωπα έχετε γίνει πλούσιοι.
– Δεν αμφιβάλω, γι’ αυτό και έχω ακούσει κατά καιρούς ερωτήσεις του τύπου «εσύ τι σκάφος έχεις;». Ομως, δεν έχω σκάφος και δεν ξέρω καν να οδηγώ αυτοκίνητο, πού το πας και αυτό το δράμα (γέλια); Ποτέ δεν ένιωσα άσχημα για τα χρήματα που πήρα από την τηλεόραση, ποτέ δεν ένιωσα να στοχοποιούμαι, ποτέ δεν ένιωσα τύψεις, γιατί ήταν χρήματα που τα δούλεψα από την πρώτη μέχρι και την τελευταία δεκάρα, που ίδρωσα γι’ αυτά, κουράστηκα, αγχώθηκα και, κυρίως, δεν υπήρξα στο μπλογκ της εξουσίας. Γι’ αυτό και έχω προκαλέσει πάμπολλες φορές τους πολιτικούς να βγουν και να αποκαλύψουν τους δημοσιογράφους που όλα αυτά τα χρόνια τα έπαιρναν, για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Ομως, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, γιατί ένοχος δεν είναι μόνο αυτός που τα παίρνει αλλά κι αυτός που τα δίνει.
– Με άλλα λόγια έχετε ήσυχη τη συνείδησή σας…
– Εχω ήσυχη τη συνείδησή μου σε τέτοιο βαθμό που χαρακτηρίστηκα μέχρι και λαϊκιστής.
– Για να έρθουμε σε πιο γλυκά πράγματα. Γίνατε παππούς…
– Οντως… Εγινα παππούς και είμαι τρισευτυχισμένος. Είναι το πρώτο μου εγγόνι!
– Αγόρι; Και να μαντέψω και Γιώργος;
– Το βρήκες (γέλια)! Είναι μαγικό αυτό που μας έχει συμβεί. Σαν να ξεκινά και πάλι η οικογένεια από την αρχή. Σαν να ξαναφυτρώνει και πάλι το οικογενειακό μας δέντρο, αυτό είπα και στον γιο μου.
* Το “Sold Out” κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 16 του μήνα στις 9.00 το βράδυ και ποδαρικό στην εκπομπή κάνει η Αννα Βίσση, μαζί με τους συντελεστές από τους “Δαίμονες”. Ο Γιώργος Παπαδάκης της επιφυλλάσει πολλές εκπλήξεις, αλλά και ένα μεγάλο ταξίδι στο παρελθόν!

Πηγή : TV Εθνος

Read More

And More