Το παράπονο του Στ. Θεοδωράκη από το Mega, το φημολογούμενο τέλος των “Πρωταγωνιστών” και η ΕΡΤ…

«Πρωταγωνιστές»… Ευτυχώς υπάρχει και αυτή η τηλεόραση. Ο Σταύρος Θεοδωράκης επί δέκα ολόκληρα χρόνια έχει καταφέρει να χαράξει τη δική του, ξεχωριστή τηλεοπτική πορεία και να αποκτήσει χιλιάδες πιστούς τηλεθεατές με την ιδιαίτερη δημοιογραφική του ματιά. Με αφορμή το φετινό φινάλε των «Πρωταγωνιστών», κάναμε μια άκρως ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον δημοσιογράφο, ο οποίος είχε να πει πολλά, πάρα πολλά!

– Πώς είδες όλη αυτή την περιπέτεια με την ΕΡΤ;
– Αλλη μία απόδειξη ότι η βλακεία εκτός του ότι είναι επικίνδυνη, είναι και επιζήμια, στοιχίζει πολλά σε αυτήν τη χώρα.

– Επικίνδυνη το καταλάβαμε, επιζήμια γιατί;
– Μα αν υπολογίσεις ότι όλοι οι υπάλληλοι της ΕΡΤ απολύονται και αποζημιώνονται, και τους 2.000 τους παίρνουν τώρα πίσω για να τους διώξουν έπειτα από κάποιους μήνες και μετά αρκετούς από αυτούς θα τους ξαναπροσλάβουν στο νέο σχήμα, αφού πρώτα θα τους έχουν αποζημιώσει, τι συμπέρασμα θα βγάλεις; Οτι κάνουμε οικονομίες;

– Παρακολουθούσες τις εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης;
– Ναι, όλοι μόνο ΕΡΤ βλέπαμε. Εδώ είναι η άλλη υποκρισία. Αυτοί που τόσα χρόνια έβριζαν την ΕΡΤ, ξαφνικά έγιναν υπερασπιστές της. Και ο Κεδίκογλου, που όταν ήταν στην αντιπολίτευση έλεγε ότι είναι εθνική προδοσία να κλείσεις ένα κανάλι, είναι αυτός που έκλεισε και τα τρία! Το θέατρο του παραλόγου.

– Πώς είδες την τοποθέτηση του Παντελή Καψή στη θέση του υφυπουργού Δημόσιας Τηλεόρασης;
– Χαρά στο κουράγιο του. Ελπίζω να κόψει το μακρύ χέρι της πολιτικής και να περιορίσει τον ρόλο κάποιων συνδικαλιστών που λειτουργούν ως υποψήφιοι πολιτικοί. Η δημόσια ραδιοφωνία – τηλεόραση για να στηθεί ξανά στα πόδια της πρέπει να στηριχθεί σε αυτούς που πραγματικά θέλουν μια ανεξάρτητη και χρήσιμη δημόσια ραδιοφωνία – τηλεόραση. Οχι στα κόμματα δηλαδή, αλλά και όχι σε αυτούς που θέλουν μια εταιρεία του χεριού τους. Να της κλέβουν το αρχείο, να της κλέβουν την εικόνα και να μην μπορεί να αντιδράσει.

– Eίσαι ευχαριστημένος από τη δημοσιογραφία στο ίντερνετ;
– Η δημοσιογραφία στο ίντερνετ είναι ακόμη στα σπάργανα. Πολλές φορές είναι ένα κακό αντίγραφο των εφημερίδων. Νομίζεις ότι νεκραναστήθηκε η κουτσομπολίστικη τηλεόραση. Βρίσκεις όμως και πολύ ενδιαφέροντα sites και blogs. Κυρίως από νεότερους ανθρώπους.

– Προλαβαίνεις μαζί με όλα τα άλλα να ασχολείσαι και με το protagon.gr;
– Μα το protagon δεν είναι στα δικά μου χέρια. Εγώ γράφω μόνο κείμενα, όπως και άλλοι 100 δημοσιογράφοι και προσωπικότητες της οικονομίας και της Τέχνης. Αλλοι έχουν την καθημερινή διαχείριση και αυτή την εβδομάδα πήραμε και βραβείο ως το site με την καλύτερη ανεξάρτητη ενημέρωση, στα e-awards.

– Στην τηλεόραση, τι σου άρεσε και τι όχι αυτήν τη σεζόν;
– Η τηλεόραση δεν έχει συνέλθει ακόμα από το σοκ της αμφισβήτησής της. Δεν μπορεί να καταλάβει ότι ο παλιός κόσμος γκρεμίστηκε και κινείται ακόμη ανάμεσα στα χαλάσματα.

– Πώς είδες τις φετινές επιδόσεις των «Πρωταγωνιστών»;
– Ημασταν η πρώτη εκπομπή στο Μega, με κυρίως νεανικό κοινό και η εκπομπή με τους περισσότερους τηλεθεατές στην ελληνική τηλεόραση. Τι άλλο να ζητήσω;

– Από την ημέρα μετάδοσης είσαι ευχαριστημένος; Ξεκίνησες Κυριακή, πήγες Πέμπτη, ξανά Κυριακή…
– Το βράδυ της Κυριακής έχει καταλήξει να είναι η πιο ανταγωνιστική ώρα της τηλεόρασης. Αλλά δεν κάνω εγώ τον προγραμματισμό.

– Η ώρα μετάδοσης της εκπομπής;
– Αρκετές φορές η εκπομπή ξεκινούσε μετά τα μεσάνυχτα. Αυτό είναι το μόνιμο παράπονο των φίλων της εκπομπής αλλά ούτε σε αυτό μπορώ να κάνω κάτι. Δεν καθορίζω εγώ την ώρα προβολής. Εμείς την ίδια εκπομπή κάνουμε, είτε για τις 10 είτε για τις 12.

– Που σημαίνει ότι δεν σε ενοχλεί ό,τι ώρα και να παίζεις;
– Με ενοχλεί και μάλιστα πολύ. Γιατί όταν ξημερώνει Δευτέρα και μεταδίδεις τους «Πρωταγωνιστές» 12 με 1.30 ουσιαστικά απευθύνεσαι στους φανατικούς που θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά να τη δουν και σε κάποιους αργόσχολους που λαγοκοιμούνται με την τηλεόραση ανοιχτή.

– Η ώρα προβολής δηλαδή επηρεάζει και την τηλεθέαση;
– Εξ αντικειμένου. 11 με 12 βλέπουν τηλεόραση σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι. 12 με 1 βλέπουν λιγότερα από 3 εκατομμύρια. Φεύγει δηλαδή το 30% των τηλεθεατών. Την περασμένη Δευτέρα, που κάναμε μια έκτακτη εκπομπή και ξεκίνησε στις 11 το βράδυ, είχαμε 900.000 τηλεθεατές. Αν η εκπομπή ξεκινούσε στις 12 όπως έγινε αρκετές φορές φέτος, θα κάναμε 500 χιλιάδες τηλεθεατές. Τόσο απλό.

– Τα έχεις συζητήσει αυτά με το κανάλι;
– Θα έχουμε ένα καλοκαίρι να τα συζητάμε. Αλλά για να μη νομίζεις ότι υπεκφεύγω, σου λέω ευθέως πως πρέπει να αλλάξουν ρότα τα κανάλια. Και ειδικά τώρα πια που δεν υπάρχουν οι μεγάλες παραγωγές και τα καλά σίριαλ, πρέπει να αναπροσαρμόσουν τα πλάνα τους. Δεν καταλαβαίνω δηλαδή, γιατί οι «Πρωταγωνιστές» να μην παίζουν 10 ή 11 μ.μ. και πρέπει να βγαίνουν τα μεσάνυχτα;

– Εγινε ντόρος φέτος έπειτα από δηλώσεις σου ότι «οι Πρωταγωνιστές ίσως κάποια στιγμή τελειώσουν». Δήλωσες κάτι τέτοιο;
– Είπα ότι όλα τα ωραία τελειώνουν κάποια στιγμή. Και το πήραν και το έκαναν θέμα. Είναι αυτό που λέμε «δουλειά δεν είχαν τα μπλογκ, τέλειωσαν και τους Πρωταγωνιστές».

– Μήπως οι «Πρωταγωνιστές» έχουν κουράσει;
– Οι Πρωταγωνιστές είναι ήδη δέκα χρόνια στην τηλεόραση. Και δεν νομίζω ότι παρουσιάζουν σημεία κόπωσης. Αντιθέτως, κάθε χρόνο ξεπηδούν και 1-2 εκπομπές που είναι «σαν Πρωταγωνιστές». Αρα έχουμε μέλλον μπροστά μας.

– Κάνεις συχνά γυρίσματα στους δρόμους. Πώς σε αντιμετωπίζει ο κόσμος;
– Προχθές έκανα κάποια πλάνα στον Κολωνό. Ενα τζιπ φρέναρε δίπλα μου και ο οδηγός μου είπε. «Φίλε, με πρόδωσες». Ταράχθηκα. Ξέρεις γιατί είχε θυμώσει; Για την εκπομπή για τα σενάρια συνομωσίας. Η θεωρία του ήταν ότι μας ψεκάζουν οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί για να αρωσταίνουμε και να πηγαίνουμε σε αυτούς να μας θεραπεύσουν.

– Τι του είπες; Τι να του πω;
– Ηταν στο αυτοκίνητο του, με τη γυναίκα του με σακούλες σούπερ μάρκετ στο πίσω κάθισμα. Ενας κανονικός άνθρωπος. Μεγάλη θλίψη. Ο ένοχος βέβαια είναι άλλος. Κάποιοι δημοσιογράφοι και κάποιοι πολιτικοί που για να εντυπωσιάσουν λένε όποια βλακεία τους κατέβει.

– Το λένε για να κερδίσουν ή γιατί το πιστεύουν;
– Και βέβαια δεν τα πιστεύουν. Κάνουν πλάκα με τον καημό του κόσμου. Ασε που βολεύει κιόλας. Αντί να λέει ο κόσμος «φταίνε οι πολιτικοί μας», «φταίει το κράτος μας και πρέπει να το αλλάξουμε», λένε «φταίνε τα σκοτεινά κέντρα που μας ψεκάζουν». Και βλέπεις σοβαρά κανάλια να φιλοξενούν τέτοιες απόψεις. Και την επόμενη μέρα στην ίδια συχνότητα να παίζουν οι «Νέοι Φάκελοι», μια από τις πιο σημαντικές εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση. Εχει γίνει αχταρμάς η τηλεόραση, όπως και η ζωή μας δηλαδή.

– Διάβασα και μια ανακοίνωση καθηγητών που ισχυρίζονται ότι ήταν ανθελληνικό να φιλοξενείς απόψεις σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα δεν μπορεί να ζήσει με τα πετρέλαια.
– Ναι, μόνο που η εν λόγω Πρωταγωνίστρια είναι ο πιο σοβαρός άνθρωπος στην Ελλάδα σε θέματα υδρογονανθράκων. Η Σοφία Σταματάκη, επικεφαλής των ερευνών στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη, είπε ότι πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα από τις σεισμικές έρευνες πριν αράξουμε και περιμένουμε τα πετρέλαια. Το ίδιο λέω κι εγώ. Να περιμένουμε τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών πριν ράψουμε όλοι κελεμπίες.

– Ναι, αλλά η τηλεόραση, θα σου πουν, δεν κάνει διατριβές. Πουλάει κι ένα όνειρο.
– Η ψυχαγωγική τηλεόραση να πουλά όνειρα, όχι η ενημερωτική. Οι ψύχραιμοι δημοσιογράφοι είναι αυτοί που βοηθούν την κοινωνία. Οι λαϊκιστές κερδίζουν, αλλά δεν βοηθούν.

Πηγή : TV Εθνος

Read More

And More