Ποιός… Άγιος Δομίνικος; Αυτά είναι τα πιο σκληρά ριάλιτι επιβίωσης σε όλο το πλανήτη!

Από τη φρενήρη επιτυχία του δικού μας «Survivor» που εκτυλίσσεται στις ακτές του Αγίου Δομίνικου ως τον παραλογισμό της γυμνής οδύσσειας επιβίωσης του «Naked and afraid» («Γυμνοί και φοβισμένοι») που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες διανύοντας φέτος την έκτη σεζόν του, είναι γεγονός ότι το είδος των ριάλιτι επιβίωσης μακροημερεύει στην τηλεόραση σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Καθώς το κοινό διψάει για το «αυθεντικό», τις περισσότερες φορές για ιστορίες επιβίωσης στην άγρια φύση συνοδεία ενός ξεχωριστού δράματος, η εξέλιξη του συγκεκριμένου τηλε-είδους άνθησε και μετεξελίχθηκε στα πιο απίθανα τηλεοπτικά σόου.

Ας δούμε, λοιπόν, τι λανσάρει αυτή την περίοδο στην Αμερική το αμερικανικό Discovery Channel, πρωτοπόρο στο εκρηκτικό μείγμα καινοτομίας και πραγματικού/ντοκιμαντερίστικου θεάματος, όπως και τι εξάγει στις υπόλοιπες χώρες καθώς το κανάλι είναι διαθέσιμο (όπως και στην Ελλάδα) μέσω της συνδρομητικής τηλεόρασης.
Αν λοιπόν αναζητάτε βαθύτερες συγκινήσεις από ένα τετριμμένο τηλεπαιχνίδι επιβίωσης τύπου «Survivor», κάθε Παρασκευή προβάλλεται από την ελληνική συχνότητα του Discovery το «Γυμνοί και φοβισμένοι».

Το ριάλιτι άρχισε να προβάλλεται το καλοκαίρι του 2013 στις ΗΠΑ και εξελίχθηκε σε ανέλπιστο χιτ με το ιστορικό ρεκόρ των 4,6 εκατομμυρίων τηλεθεατών στο ντεμπούτο του. Η εισαγωγή του στα λημέρια της αμερικανικής τηλεόρασης επέφερε νέα σοδειά ριάλιτι («Dating naked», «Skin wars», «Bying naked») με αιχμή του δόρατος τη γύμνια των συμμετεχόντων ενώ κάθε του επεισόδιο βασίστηκε στην προϋπόθεση ότι ένα ζευγάρι αγνώστων, ένας άντρας και μία γυναίκα, πρέπει να επιβιώσουν στη φύση… γυμνοί και χωρίς τροφή για 21 ημέρες.
Το σουξέ των πρώτων σεζόν επέφερε και παράγωγο του σόου το 2015, το «Γυμνοί και φοβισμένοι XL» με τη συμμετοχή νικητών από προηγούμενα επεισόδια.
Ως προς τις τοποθεσίες τώρα που λαμβάνουν χώρα τα δεινά των διαγωνιζομένων, αυτές περιλαμβάνουν μια ποικιλία εξορμήσεων – τα δάση του Βόρνεο, τα τροπικά δάση του Αμαζονίου, τους πρόποδες των Ιμαλαΐων, τη ζούγκλα του Παναμά, τους βάλτους της Λουιζιάνα, τη θάλασσα ενός απομονωμένου νησιού των Φίτζι και άλλα πολλά.

Τι άλλο όμως μπορεί να κάνει ένας γυμνός άντρας και μια γυμνή γυναίκα σε ένα εξωτικό μέρος εκτός από το να προσπαθεί να επιβιώσει (για όσους απορούν, τα επίμαχα σημεία των γυμνών κορμιών καλύπτονται από θολές γραμμές);

Επειδή ο νους όλων αμέσως πάει στο πονηρό, το επιτελείο του σόου επιμένει πως δεν συμβαίνει καμία ερωτική επαφή μεταξύ των ζευγαριών (έχουν διαρρεύσει διάφορες φήμες από καιρό σε καιρό) που υπογράφουν σχετικό συμβόλαιο το οποίο αν παραβιάσουν δεν θα πληρωθούν.
Παράλληλα με το «Γυμνοί και φοβισμένοι», που φέτος έκανε πρεμιέρα στις 5 Μαρτίου, το Discovery Channel προβάλλει αυτή την περίοδο το ριάλιτι «Επιβίωση για δύο» («Dual survival») που έχει φτάσει αισίως στην ένατη σεζόν του και υπάρχει και σε βραζιλιάνικη βερσιόν για τη λατινοαμερικανική αγορά.
Βάσει προκαθορισμένου σεναρίου δύο άντρες με τα απαραίτητα προσόντα και σχετική εκπαίδευση έρχονται αντιμέτωποι με προκλήσεις στα πιο απίθανα μέρη του πλανήτη (ο κίνδυνος προέρχεται από άγρια ζώα ακόμα και από στρατιωτικές επιχειρήσεις).
Τέλος, το κανάλι φιλοξενεί και τις περιπέτειες του τρομερού «Survivorman», του διάσημου Λες Στράουντ, που κάνει καριέρα ως… επιζών, χειριζόμενος ολομόναχος την παραγωγή των επεισοδίων του και παρουσιάζοντας στο κοινό τρόπους επιβίωσης παντού και ανά πάσα στιγμή.
ΚΑΙ…ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΣΟΟΥ!
Αφεντικό στο πρόγραμμα των ριάλιτι, το Discovery εξελίσσει το είδος μέσω υβριδικών σόου όπως είναι το «Kings of the wild» όπου ένας ειδικός σε θέματα επιβίωσης και ένας σεφ ταξιδεύουν θέλοντας να αποδείξουν ότι μπορείς να φας σαν βασιλιάς οπουδήποτε!

ΠΗΓΗ: TV ΕΘΝΟΣ

Read More

And More