Ίαν Στρατής στο TLIFE: “Δεν μου αρέσει να κάνω πράγματα στα οποία δεν είμαι καλός”

Τον έχουμε γνωρίσει μέσα από την συμμετοχή του στο X Factor. Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι έχει αυτό το “κάτι” που τον κάνει να ξεχωρίζει. Ο Ίαν Στρατήςμπορεί να μην τερμάτισε πρώτος στο talent shwo του ΣΚΑΙ αλλά σίγουρα απέκτησε όλη τη “φόρα” που χρειαζόταν για τη συνέχεια της πορείας του. Στο πλευρό του πάντα έχει το συγκρότημά του, τους Mad Street και φυσικά τα project που αναλαμβάνει είναι το ένα πιο δυνατό από το άλλο. Σύντομα θα τον δούμε να πρωταγωνιστεί στο musical “Evita” που θα ανέβει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αλλά μέχρι τότε δοκίμασε τις υποκριτικές του ικανότητες στη νέα ταινία των Στρουμφ.

Ο Ίαν Στρατής δάνεισε τη φωνή του στον Σπιρτούλη στην ταινία “Στρουμφάκια: Το χαμένο χωριό”. Σίγουρα είναι από τα πιο διασκεδαστικά πράγματα που έχει κάνει στη ζωή του και σπεύσαμε να τον συναντήσουμε για να διαπιστώσουμε αν όντως είναι έτσι. Ήμουν το κλασικό παιδάκι που ξύπναγε στις 6 το πρωί για να δει Στρουμφάκια και μετά να πάει σχολείο”, εκμυστηρεύεται στο TLIFE.

Ήταν ένα από τα αγαπημένα σου Στρουμφάκια ο Σπιρτούλης;
Ναι, ήταν. Βέβαια όχι με διαφορά αλλά ήταν ένα από τα αγαπημένα μου.
Ο Σπιρτούλης είναι ο κλασικός ξερόλας της παρέας. Νομίζει ότι τα ξέρει όλα. Νιώθει ότι μπορεί να βοηθήσει μέσα από τη γνώση του και του αρέσει κιόλας που είναι έτσι.

Θα ήθελες να έχεις φίλος σου έναν Σπιρτούλη;
Ναι, γιατί όχι; (γέλια) Όταν δυσκολεύουν τα πράγματα για τα Στρουμφάκια είναι ένας δυνατός παράγοντας που μπορεί να τους σώσει και είναι καλό αυτό.

Με την διαδικασία της μεταγλώττισης πώς ήταν; Γιατί έχεις ξαναμπεί στο studio -λόγω των τραγωδιών- αλλά αυτή τη φορά νομίζω ήταν πολύ διαφορετικά; Σωστά;
Είναι ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικό. Ήταν ΠΑΡΑ μα ΠΑΡΑ πολύ ωραία. Πέρασα πάρα πολύ ωραία. Βέβαια, με δυσκόλεψαν κάποια πράγματα. Ευτυχώς που είχα τον σκηνοθέτη μας εκεί πέρα, τον Πέτρο που -επειδή είναι πολλά χρόνια στη δουλειά- μου έμαθε κάποια μυστικά για το πώς να κάνω κάποιες αντιδράσεις και νομίζω “μπήκα” στο ρόλο.

Το είδες το αποτέλεσμα; Σου άρεσε ή σου φάνηκε περίεργο να ακούς τον εαυτό σου;
Ναι, πάρα πολύ! Είναι λίγο περίεργο βέβαια αλλά μου άρεσε.

Τι μηνύματα πιστεύεις περνάει αυτή η ταινία;
Αγάπη, φιλία. Πολλά μυαλά είναι καλύτερα από ένα. Ότι δεν πρέπει πάντα να ακολουθείς τη μάζα και άλλα που ίσως δεν μπορώ να σκεφτώ.

Σε αυτή την ταινία εκτός από εσένα “βλέπουμε” και την μπάντα σου (σ.σ. οι Mad Street ερμηνεύουν το τραγούδι των τίτλων). Φαντάζομαι αυτό σου δίνει μεγαλύτερο ενθουσιασμό για το όλο project.
Ναι, ακριβώς! Χαρήκαμε πάρα πολύ που δουλέψαμε σε αυτό. Βέβαια, το τραγούδι δεν γράφτηκε μόνο για τα Στρουμφάκια. Την μουσική την έχει γράψει ο κιθαρίστας μας ο Eddie Ντερβάκος πιο πριν αλλά θεωρούσαμε ότι ήταν έτσι, λίγο παιχνιδιάρικη μελωδία και γενικά όλο αυτό το στιλ και το ταιριάξαμε. Αρκετά καλά νομίζω.


Σε βλέπουμε, μετά το X Factor, να δουλεύεις συνεχώς με τη μπάντα σου. Παρόλα αυτά έχεις σκεφτεί την solo πορεία;
Ναι, γιατί όχι; Απλά, νομίζω ότι -επειδή δεν εκφράζομαι μουσικά πολύ εύκολα- με βοηθάνε πάρα πολύ στο να εκφραστώ μουσικά.

Οπότε το solo είναι κάτι που έχει στο μυαλό σου…
Υπάρχει στο μυαλό μου αλλά όχι για το κοντινό μέλλον.

Η μουσική ήταν πάντα κομμάτι της ζωής σου;
Πάντα! Από πάρα, μα πάρα, πολύ μικρός. Τετάρτη δημοτικού, τρίτη.

Στην ερώτηση “τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;” δεν είχες δηλαδή άλλη απάντηση.
Όχι! Καμία άλλη απάντηση.

Νιώθεις ότι έχει εκπληρωθεί το όνειρό σου ή ότι έχεις φτάσει κοντά και έχεις ακόμα πολύ δρόμο;
Έχω εκατομμύρια χιλιόμετρα ακόμα. Εκατομμύρια χιλιόμετρα για να φτάσω εκεί που θέλω.

Τι είναι αυτό που θα σε κάνει να νιώθεις επιτυχημένος; Μια φοβερή δισκογραφία; Δυνατές συνεργασίες;
Είχαμε μία συζήτηση τις προάλλες στην Evita (σ.σ. θα πρωταγωνιστήσει στο musical που θα ανέβει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά) και λέγαμε άμα έπαιρνες 5.000 μισθό το μήνα και έκανες ότι ήθελες. Τι θα ήταν αυτό; Η απάντησή μου ήταν να κάνω tour σε όλο τον κόσμο και να παίζω μουσική. Βέβαια, με ένα βανάκι που να έχει studio μέσα. (γέλια)

Τώρα που “μπλέκεις” λίγο και στα μονοπάτια της υποκριτικής, γιατί πέρα από το musical και στη μεταγλώττιση χρειάζονται αντίστοιχες τεχνικές, φλερτάρεις με την ιδέα να “ανοίξεις” κι έναν άλλο δρόμο;
Δεν το έχω σκεφτεί γιατί πιστεύω δεν θα είμαι τόσο καλός. Γενικά, δεν μου αρέσει να κάνω πράγματα στα οποία δεν είμαι καλός. Άμα είναι να κάνω ένα πράγμα, θα το κάνω αρκετά καλά. Άρα, μέχρι να γίνω καλός ηθοποιός δεν θα με δείτε. (γέλια)

Το να είσαι καλός όμως είναι και θέμα τριβής. Εσύ, θεωρείς ότι για να είναι κάποιος καλός πρέπει να έχει απλά ταλέντο ή με σκληρή δουλειά μπορεί και να τα καταφέρει;
Σίγουρα κάποιοι το έχουν από μόνοι τους. Κι εγώ με το τραγούδι δεν χρειάστηκε να δουλέψω πάρα, μα πάρα πολύ, για να φτάσω σε αυτό το επίπεδο. Νομίζω ότι επειδή νιώθω λίγο άβολα με το να ξεκλειδώσω το σώμα μου κι όλα αυτά που έχουν οι ηθοποιοί, χρειάζομαι αρκετή δουλειά εκεί πέρα. Σκηνοθετικά κι όλα αυτά.

Σκηνικά όμως, το έχουμε δει και μέσα στο talent show αλλά και μέσα από τα live σου, το έχεις.
Ότι είμαι καλός στη σκηνική παρουσία; Δεν έχει καμία σχέση αυτό. (γέλια) Αυτά είναι αυθορμητισμός, τα βγάζω εκείνη την ώρα από το κεφάλι μου.


Είναι σαν να μεταμορφώνεσαι κάπως στο stage.
Ναι, είναι λίγο. Έως πολύ.

Ας πάμε λίγο πίσω στην ταινία. Θα έκανες ξανά μεταγλώττιση τώρα που έχεις ζήσει την εμπειρία;
Σίγουρα!

Εκτός από τον δικό σου χαρακτήρα, ποιο άλλο στρουμφάκι θα ξεχώριζες;
Πρώτα απ’ όλα δεν θα ξεχώριζα στρουμφάκι. Νομίζω στην ταινία ο πιο αστείος είναι ο Δρακουμέλ. Πρέπει να το παραδεχτούμε αυτό! Μετά μπαίνει ο Σκουντούφλης νομίζω και μετά ο Σπιρτούλης και ο Προκόπης. Ο Δρακουμέλ όμως είναι μακράν ο πιο αστείος.

Είναι κακούλης όμως.
(γέλια) Εντάξει, δεν έχει σχέση. Είναι καλός χαρακτήρας όμως.

Μου εξηγεί με πολύ ενθουσιασμό ότι πίσω από τη φωνή του Δρακουμέλ είναι ο Ακίνδυνος Γκίκας. Ο ίδιος που έκανε τον Lion-Ο στους Thundercats και έκανε και το Despicable me. Αναλύοντας λίγο παραπάνω τον Δρακουμέλ μου λέει ότι στη συγκεκριμένη ταινία “Στρουμφάκια: Το χαμένο χωριό” του αρέσει ο χαρακτήρας αυτός και όχι τόσο παλιότερα ενώ μου λέει ότι βρίσκει και τη γάτα πολύ αστεία.



Ανυπομονείς να την δεις ξανά; Φαντάζομαι θα πας και στον κινηματογράφο.
Ναι, πάρα πολύ! Θα πάω.



*H ταινία “Στρουμφάκια: Το χαμένο χωριό” κυκλοφορεί στις αλληνικές αίθουσες, από τη Feelgood Entertainment, από τις 30 Μαρτίου και σε 3D.


Φωτογραφίες: Πέτρος Χόντος

Read More

And More