Δ. Ολυμπίου στο TLIFE: ”Χαίρομαι που δεν εκτίθεται πλέον η προσωπική μου ζωή!”

Το TLIFE συνάντησε τη γλυκιά Δέσποινα Ολυμπίου στο ”Small” cafe στον Πειραιά, όπου με τη μαγική φωνή της ταξίδεψε τους θαμώνες στη… χώρα των θαυμάτων!

Λίγο πριν τη συνέντευξη, την πλησίασαν θαυμάστριες και της ζήτησαν να αφιερώσει αργότερα ένα συγκεκριμένο κομμάτι, σε μία φίλη τους που δεν είναι πια κοντά τους… Σαν ευαίσθητος άνθρωπος που είναι η Δέσποινα, λίγο έλειψε να λυγίσει στα λεγόμενα των κοριτσιών. Mετά μας εξήγησε πως έχει βρεθεί κι άλλες φορές σε αντίστοιχη θέση, αλλά δεν μπορεί να αφεθεί στον πόνο της στιγμής. ”Είναι κάπως άδικο για τους άλλους, να δείχνω ότι πονάω περισσότερο από εκείνους και να ξεσπάω”, είπε.

Αρχικά λοιπόν, αν και δεν επιθυμούσε να μιλήσει για τα προσωπικά της, η Δέσποινα ανέφερε πως, είναι όλα καλά στη ζωή της και χαίρεται που πλέον αυτή δεν εκτίθεται. Όσο για τον Μιχάλη Χατζηγιάννη και τον έρωτά του για την Ζέτα Μακρυπούλια, είπε: ”Χαίρομαι όταν βλέπω γύρω μου ευτυχισμένους κι ερωτευμένους ανθρώπους”!

Επειδή η ίδια επέστρεψε από μία αρκετά γεμάτη σεζόν, κατά την οποία κουράστηκε αρκετά, θέλει τώρα να διανύσει μια περίοδο ξεκούρασης και να ασχοληθεί με τη δισκογραφία. ”Όταν κάνω πολλές δουλειές μαζί, κάποια αδικώ συνήθως. Τώρα θα ήθελα να αφιερωθώ μόνο στη δισκογραφία. Έχουν γίνει και κάποιες προτάσεις για εμφανίσεις μου, αλλά πέρα από αυτό που θα κάνω απόψε με πολύ μεγάλη αγάπη, δεν έχω κάτι άλλο στα σκαριά”, είπε και συμπλήρωσε, ότι έχει ένα κόνσεπτ και κάποιες ιδέες τις οποίες δουλεύει, καθώς και συνεργάτες με τους οποίους ετοιμάζουν δουλειά, αλλά είναι πολύ νωρίς να κάνει κάποια ανακοίνωση πάνω στη δισκογραφική της πορεία, γιατί όλα είναι ρευστά προς το παρόν. Δήλωσε όμως, ότι με τον Γιώργο Σαμπάνη γράφουν ένα ντουέτο που θα βγει στον δίσκο του και δοκιμάζουν και κάποια άλλα τραγούδια μαζί.

Όταν της πρότειναν να εμφανιστεί στο ”Small” του Πειραιά, χάρηκε πάρα πολύ με την ιδέα και το σκηνικό… της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων. ”Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ αυτή η ιδέα κι ενημέρωσα πως επιστρέφοντας από τη Θεσσαλονίκη θα ερχόμουν να δω το χώρο, όπως μου ζήτησαν γιατί δεν έχει υποδομή για live. Έτσι κι έγινε. Συμπάθησα πάρα πολύ τα άτομα που έχουν το cafe, μου άρεσε και το μαγαζί, είναι πολύ ζεστό κι ούτε που σκέφτηκα, πώς θα το στήσουμε, με ποια τεχνικά μέσα, που θα σταθούμε, αν γίνεται ή αν δεν γίνεται. Εγώ είπα ”ναι”, γουστάρω, θέλω να το κάνω.

Είναι πολύ διαφορετικό το να ξεγυμνώνεσαι καλλιτεχνικά μόνο με μια κιθάρα και φωνή. Είναι ένας χώρος που έχεις τον άλλο δίπλα σου, μπορείς ανά πάσα στιγμή να σταματήσεις να μιλήσεις να σου πει κάτι ο άλλος, να του απαντήσεις. Είναι σαν ένα μαγικό ταξίδι κι επειδή από τέτοιους χώρους ξεκίνησα, μ’ αρέσει πότε πότε να ξαναγυρνάω, να θυμάμαι και να ξαναζώ τόσο ωραίες και ζεστές στιγμές. Στο κάτω κάτω, αυτή είναι και η ουσία του τραγουδιού. Να επικοινωνείς και να γίνεσαι μια παρέα με τους άλλους”, διευκρύνησε εκείνη και παραδέχτηκε πως, η δουλειά της είναι συνέχεια στην αλλαγή και την αναζήτηση για το κάτι άλλο, το διαφορετικό που θα την συγκινήσει. ”Μέσα από τον πειραματισμό και τις δοκιμές ανανεώνομαι”, εξομολογήθηκε.

Σχετικά με την κρίση, παραδέχτηκε ότι όλοι έχουμε επηρεαστεί, αλλά η ίδια έτσι κι αλλιώς ζύγιζε πάντα τα πράγματα. Μάλιστα συμπλήρωσε: ”Μου άρεσε πάντα να περνάω καλά, όπως όλοι μας, αλλά πώς το εννοώ… Όταν εργάζομαι και παίρνω κάποια χρήματα τα χρησιμοποιώ για να περνάω καλά. Να ζω καλά, να αγοράσω κάποια πράγματα, να πάω ταξίδια, σε σχέση με τις οικονομικές μου δυνατότητες πάντα”.

Και συνέχισε: ”Τώρα μπαίνουμε σε μια διαδικασία που σκέφτεσαι δύο φορές κάτι πριν το κάνεις, αν και ο χαρακτήρας είναι χαρακτήρας. Θες να αλλάξεις, να συμμορφωθείς και προσπαθείς γι’ αυτό. Άλλοι τα καταφένουν κι άλλοι όχι. Αυτή η δυσκολία που παρατηρώ στη δουλειά μας, είναι η επιβίωση σε μουσικές σκηνές, γιατί κι εκεί δεν υπάρχουν πια μπάτζετ, όχι υψηλά, αλλά απλά μπάτζετ. Ο Έλληνας πολίτης όμως, πρέπει να μάθει να συμμορφώνεται με κάποιους κανόνες και να είναι τίμιος απέναντι στον εαυτό του κι απέναντι στους συμπολίτες του”.

Η ίδια είναι πολύ λογική, όσον αφορά στις χρηματικές της αμοιβές, γιατί θέλει όποιος την ”φιλοξενεί” να είναι πολύ ευχαριστημένος και να είναι όλοι κερδισμένοι από αυτό. ”Δεν κοιτάω να κάνω τη δουλειά, να τα πάρω και να φύγω. Κάτι τέτοιο δείχνει ότι δεν σέβεσαι τον συνεργάτη σου. Με όλο αυτό που γίνεται σε κάθε εργασιακό χώρο, θα μάθουμε να είμαστε καλύτεροι, να κάνουμε σωστότερες επιλογές και νομίζω πως θα ξεχωρίσουν οι καλοί. Ένα ξεσκαρτάρισμα θα γίνει”, δήλωσε.

”Πηγαίνω κι αγοράζω cd, επειδή είμαι μέσα σε αυτό το χώρο κι αγαπάω πολύ αυτό που κάνω. Θεωρώ ότι την ώρα που αγοράζεις τον δίσκο κάποιου, είναι σαν να πηγαίνεις στο Θέατρο και να πληρώνεις το εισιτήριό σου. Η εφημερίδα πάει παντού ενώ τα δισκοπωλεία όχι. Στην επαρχία είναι ακόμη πιο δύσκολο να βρεις και να αγοράσεις cd, οπότε η εφημερίδα είναι μια λύση.

Κάτι που αναφέρω πάντα είναι ότι: ”Όταν μου μιλούσαν για την κρίση στη δισκογραφία, πριν η λέξη ”κρίση” γίνει καθημερινότητα, έλεγα πάντα ότι τα cd δεν τα θεωρούσα ακριβά. Για παράδειγμα ένα cd το πουλάνε 17€ . Όταν αγαπάς ένα καλλιτέχνη, σ’ αρέσει η δουλειά του και ξέρεις ότι είναι καλή, δεν τα λυπάσαι. Θα κάνεις από κάπου αλλού οικονομία και θα το αγοράσεις, γιατί θα το βάζεις και θα το ακούς συνέχεια. Θα είναι η συντροφιά σου, το ταξίδι σου, η παρέα σου”, υπογράμμισε.

Επιπλέον, παραδέχτηκε ότι έχει ακούσει συμβουλές από πολλούς συναδέλφους της και ”δόξα τω Θεώ” τόνισε, που είχε αξιόλογες συνεργασίες. ”Έχω βρεθεί στον ίδιο δρόμο με άτομα που τα σκέφτομαι με πολλή αγάπη κι έχω και πολύ ωραίες αναμνήσεις. Όποια συμβουλή κι αν μου έχουν δώσει, μεγαλύτερη αξία έχει για ‘μένα αυτό που αποκόμισα από τον καθένα ξεχωριστά κι αυτό που μου μένει, ίσως, σαν κατακάθι.

Υπήρξαν και παραδείγματα προς αποφυγή, αλλά υπήρξαν και πολύ φωτεινά παραδείγματα, ανθρώπων όπως ο Μίμης Πλέσσας, ο Παντελής Θαλασσινός, η Χαρούλα Αλεξίου, ο Γιώργος Νταλάρας, η Γλυκερία, ο Γιάννης Πάριος. Είναι άτομα με τα οποία είπαμε και πέντε πράγματα παραπάνω. Μεγαλώνοντας κι εγώ, ωρίμαζα περισσότερο και μπορούσα να επικοινωνώ πιο εύκολα,να παρακολουθώ αυτά που μου έλεγαν και να αντιλαμβάνομαι καλύτερα. Έχω μάθει πολλά πράγματα από αξιόλογους ανθρώπους”.

Η Δέσποινα εκμυστηρεύτηκε και το ακόλουθο: ”Δουλεύω από τα 17 μου κι έχω λείψει από τη δουλειά μου μία μόνο φορά. Ήταν να τραγουδήσω την προηγούμενη Τετάρτη εδώ, αλλά αρρώστησα βαριά. Αυτή ήταν η δεύτερη απουσία μου από τη δουλειά όλα αυτά τα χρόνια”.

Εκτός εαυτού, μπορεί να την βγάλει η αναισθησία. ”Όταν βλέπω κάποιον να λειτουργεί σκεπτόμενος μόνο τον εαυτό του και ποτέ αυτόν που έχει δίπλα του, εξοργίζομαι και δεν μπορώ να το δεχτώ. Την αλλαγή μπορούμε να την κάνουμε εμείς οι ίδιοι. Να ξεκινήσουμε βελτιώνοντας αρχικά, εμάς τους ίδιους. Επίσης, με ενοχλεί η αγένεια, η αδιακρισία, δεν μπορώ να πω όμως, ότι με εξοργίζουν, γιατί είναι θέματα ανατροφής και παιδείας. Πιστεύω ότι ως νοήμονες άνθρωποι που είμαστε, πρέπει να κάνουμε διάλογο και να λέμε αλήθειες. Είναι χαζό να λέμε ψέματα. Δεν έχουμε να κερδίσουμε κάτι. Ούτε να συμφωνούμε και να αρέσουμε σε όλο τον κόσμο γίνεται. Αλλά δηλώνεις την αλήθεια σου, κάνεις τις επιλογές σου και πας παρακάτω. Κι έτσι θα ήταν καλό να πορευόμαστε σε όλους τους χώρους.”

”Στο δικό μας χώρο, καμιά φορά παίζει ρόλο η βιτρίνα κι όχι αυτό που είσαι πραγματικά. Εμένα όλο αυτό το ψέμα δεν μου αρέσει. Έχει συμβεί να μου ζητήσουν να κάνω πράγματα, τα οποία δεν με αντιπροσώπευαν. Όλο αυτό που κάνουμε, σχετίζεται με την εικόνα μας και με το τι πρέπει να φαίνεται. Πολλοί από εμάς πέφτουν σε αυτήν την παγίδα και είναι δυστυχισμένοι. Στόχο στη ζωή μου έχω να είμαι ευτυχισμένη και πάλι καλά το καταφέρνω, κρατώντας ισορροπίες ανάμεσα στο ”μέσα” μου και το ”έξω”. Δεν μπορώ για τη δουλειά ή για τις πωλήσεις να προσποιούμαι κάτι άλλο. Θέλω να δηλώνω την αλήθεια μου και το τραγούδι με βοηθά πολύ σε αυτήν μου την επιθυμία”, δήλωσε.

Αγαπάει πάρα πολύ τη δουλειά της και πιστεύει ότι δεν μπορεί κανένας να υποχρεωθεί να κάνει κάτι. ”Όλα αυτά που λένε… με υποχρεώσανε να κάνω αυτό ή αναγκάστηκα να κάνω κάτι άλλο για να καταφέρω κάτι στη δουλειά μου, δεν ισχύουν. Συμβιβασμούς μπορείς να κάνεις! Κανένας όμως, δεν σε αναγκάζει να κάνεις κάτι που δεν θες! Στο κάτω κάτω εκεί φαίνεται και η μαγκιά σου. Στις θυσίες που κάνεις, στον τρόπο που προστατεύεις την προσωπικότητά σου και την περηφάνεια σου”!

Όσον αφορά στις ανθρώπινες σχέσεις, η ίδια τόνισε πως κάθε εποχή έχει και τις δυσκολίες της, αλλά η συγκεκριμένη έχει κάποιες περισσότερες. ”Ειδικά για εμάς που ζούμε σε μία μεγαλούπολη, τρέχουμε όλη μέρα να προλάβουμε να ζήσουμε, με αποτέλεσμα να μην ζούμε, είναι δυσκολότερα! Και λέμε πολλά ψέματα. Πρόσφατα ήμουν σε ένα εστιατόριο και στο διπλανό τραπέζι ήταν ένα ζευγάρι, που φαινόταν ότι μόλις είχε γνωριστεί.

Ο καθένας έλεγε για τον εαυτό του τα καλύτερα και τον παρουσίαζε με τέτοιο τρόπο, αφού λέω ”που είναι ρε παιδί μου αυτοί οι άνθρωποι, για φτιάξτε τα οι δυο σας να δούμε ποια είναι η αλήθεια σας”. Είμαστε και φοβισμένοι, έχουμε να παλέψουμε με πολλά πράγματα μέσα μας. Πρέπει ο καθένας μας ξεχωριστά να είναι ωραίος με τον εαυτό του, ισορροπημένος και συνειδητοποιημένος. Αυτό ισχύει και στις φιλίες, γιατί κι ο έρωτας περνά από μια φιλία. Μοιράζεσαι με τον άλλο αυτά που σε απασχολούν, γελάς μαζί του, είναι και φίλος σου. Δεν πρέπει όμως, να ψάχνουμε να βρούμε το συμπλήρωμά μας στον άλλο, γιατί έχουμε ελλείψεις εμείς οι ίδιοι. Δεν θα καλύψεις τις ελλείψεις σου στον άλλο” σημείωσε η Δέσποινα, που στα προσωπικά της αυτό το διάστημα είναι μια χαρά και χαίρεται που δεν εκτίθεται πλέον η προσωπική της ζωή!

Ρεπορτάζ: Μαρία Πορτοκαλάκη

Read More

And More