Ι. Παπαζήσης – Ε. Φαναριώτη: Φωτογραφίζονται αποκλειστικά στο TLIFE λίγο πριν την πρεμιέρα!

Επιστροφή στο θέατρο με το έργο “Ο συλλέκτης” κάνει ο Ιωάννης Παπαζήσης έχοντας στο πλευρό του την Ειρήνη Φαναριώτη. Πρόκειται για την θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος του John Fowles η πρεμιέρα της οποίας είναι απόψε στο Θέατρο 104.

/

Λίγες ημέρες νωρίτερα, το TLIFE βρέθηκε στις πρόβες των δύο πρωταγωνιστών και μίλησε με τον σκηνοθέτη τους, Γιάννη Κωνσταντακόπουλο για την παράσταση αλλά και τον τρόπο που δουλέψανε το έργο. Φυσικά, ο φωτογραφικός φακός του Πέτρου Χόντου απαθανάτισε τα μοναδικά στιγμιότυπα που βλέπεις…

“Στον συλλέκτη, αντλώντας από τη μυθοπλασία του Fowles, ξεπερνώντας την πρώτη ανάγνωση που επιβάλλει η ψυχολογική ανάλυση των χαρακτήρων, προσπαθήσαμε να επιμείνουμε στις αντιθέσεις που προκαλεί μία ακραία κατάσταση όπως είναι μία απαγωγή (θέμα που πραγματεύεται το ίδιο το μυθιστόρημα). Εστιάσαμε στο πως δύο άνθρωποι που ζουν το ίδιο γεγονός, αναπτύσσουν εντελώς διαφορετικά συναισθήματα, εντελώς διαφορετικές άμυνες απέναντί του”, μας λέει ο σκηνοθέτης του έργου.

Και συνεχίζει: “Έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε μία φαινομενικά “αρνητική” κατάσταση έτσι όπως ορίζει η πρώτη οπτική των πραγμάτων, γιατί αυτό είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι να αντιμετωπίσεις κάθε αναποδιά προσπαθώντας να εντοπίσεις τη θετική πλευρά. Να δίνεις περισσότερες ευκαιρίες στις επιλογές σου.”

“Με τον Ιωάννη επιλέξαμε ένα τόσο σκοτεινό έργο βάζοντας από την αρχή σαν στόχο να έχουμε πάντα το βλέμμα μας στραμμένο σε ότι αισιόδοξο μπορεί να κρύβει. Γι΄ αυτό και όταν αρχίσαμε να δουλεύουμε και με την Ειρήνη αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι να εντοπίσουμε τις αντιθέσεις που υπάρχουν σε κάθε πτυχή του έργου. Στους χαρακτήρες, στις δράσεις, στις εικόνες κ.λ.π. έτσι ώστε από καθετί να βλέπουμε και την άλλη του πλευρά”, εξηγεί στο TLIFE o Γιάννης Κωσταντακόπουλος ο οποίος δεν σταμάτησε καθ’ όλη την διάρκεια των προβών να δίνει οδηγίες στους δύο ηθοποιούς.

“Ο τρόπος που δουλέψαμε με τα παιδιά έδωσε με μεγάλη ευκολία αυτή την δυναμική στην παράσταση, αφού δουλεύοντας βήμα βήμα και λόγω των φύσει διαφορετικών χαρακτήρων του Ιωάννη και της Ειρήνης, οι αντιθέσεις του έργου άρχισαν να αναδεικνύονται από μόνες τους και να εντάσσονται στη ροή του. Όταν στην δουλειά που είχαμε ήδη κάνει προστέθηκε και η δουλειά του Γιάννη (σκηνογράφος) και της Ιωάννας (ενδυματολόγος) ό, τι είχαμε στήσει άρχισε να ολοκληρώνεται και να παίρνει την τελική σκηνική μορφή”, συμπληρώνει για τους συνεργάτες του.

“Η προσπάθειά μας λοιπόν, με αφορμή την πλοκή και τους χαρακτήρες του έργου, ήταν να πάμε κόντρα στην περίοδο αυτή, που μας θέλει να αυτοτοποθετούμαστε στη θέση του θύματος και να δούμε και την άλλη όψη του νομίσματος τοποθετώντας τον εαυτό μας στη θέση του θύτη. Του ανθρώπου που με τη βεβαιότητα των επιλογών του επιλέγει να παραμένει όρθιος και να συνεχίζει”, τονίζει κλείνοντας.

Δες κι άλλες φωτογραφίες από τις πρόβες!

Stay tuned! Έρχονται κι άλλες εκπλήξεις από την παράσταση…

Read More

And More